0

فن بیان در نوجوانان

فن بیان در نوجوانان

چندی پیش در یکی از مکالمات تلفنی خود با خانمی هم صحبت شدم که نگران فن بیان پسر خود بود و این امر، مرا به فکر برو برد تا مقاله ای درباره فن بیان نوجوانان بنویسم.

شما والدین محترم حتما به دنبال راهی هستید که فرزندان خود را به سمت فن بیان خوب هدایت کنید و اعتمادبه نفس آن ها را در صحبت کردن بالا ببرید و شاهد پیشرفت آن ها باشید.

چنانچه می خواهید فرزند یا فرزندان شما خیلی خوب و روان صحبت کنند به شما پیشنهاد می کنم که این مقاله را مطالعه کنید و از نکته های آن بهره بگیرید که برای شما و فرزند دلبندتان فوق العاده مفید است.

آیا می دانید فرزند شما چه مهارت هایی دارد یا اینکه چه مهارت هایی نیاز دارد؟

فن بیان علاوه بر اینکه در بزرگسالان کارایی دارد، در نوجوانان نیز خیلی کارآمد است، و برای آینده آن ها خیلی مفید است.

روش صحبت خوب برای فرزندان خیلی مهم است، چون در آینده با اعتمادبه نفس بالا حرف می زنند و قدم های خیلی محکمی در مسیر صحبت بر می دارند.

اگر تابه حال به حرف زدن بچه یا بچه های خود گوش دادید، به شما توصیه می کنم که همین الان به صحبت کردن فرزند دلبندتان گوش کنید تا ببیند که شیوه سخن گفتن آن ها به چه شکل است و اینکه چه کلماتی را یاد دارند و به چه صورت جملات و واژه های خود را بیان می کنند و حتی ببینید که از بیان کدام کلمات خوشحال هستند و از بیان کدام کلمات غمگین و بهت زده و چه زمانی سکوت می کنند.

 در این صورت شما می توانید آن ها را به سوی ارتقا فن بیان سوق دهید.

از فرزند خودآگاهی کامل داشته باشید تا بدانید که شیوه بیان نوجوان شما در چه مواقعی به مشکل بر می خورد.

آیا استرس دارد یا حرف کم می آورد؟

آیا تیکه کلام دارد یا در هنگام حرف تپق می زند؟

آیا حرف میزند خجالت می کشد و سرخ می شود ؟

بارها دقت کرده ام که بعضی از والدین از فرزندان خود در هنگام صحبت کردن راضی نیستند، چون از کلمات مناسب استفاده نمی کنند یا اینکه هر حرفی را در جای خود نمی گویند.

دوست فرزند خود را بشناسید چون بعضی از اوقات ممکن است که دوست یا دوستان آن ها ازلحاظ رفتاری و گفتاری فرد مناسبی برای فرزند یا فرزندان شما نباشند.

بهتر است فرزند خود را در انتخاب دوست مناسب یاری دهید.

در مواردی شاهد بودم که والدین از بچه خود سوالاتی می پرسند ولی آن نوجوان جواب نادرستی می دهد، یا در جواب دادن سکوت می کنند و  حتی ممکن است جواب آن ها ربطی به سوال نداشته باشد.

حتی نوجوانانی که خوب حرف می زنند،در پاسخ دادن به سوالات جواب مناسبی نمی دهند و والدین این نوجوانان نیز باید برای بهبود فن بیان فرزند خود به فکر راهی مناسب باشید.

فرزندان در  فن بیان خود راه ارتباط با بقیه را یاد می گیرند و دیگران بدون اینکه  آن ها داد بزنند به حرف هایشان گوش می دهند.

در مرحله اول فرزندانتان بهتر است که دلیل این را بدانند که چرا باید فن بیان خوبی داشته باشند؟

مثلا من باید بدانم دلیل و هدف من از نوشتن این مقاله چیست؟

دلیل من ارتقا فن بیان فرزندانتان در هنگام صحبت کردند و ارائه راهکارهایی در از بین بردن استرس و مشکلات دیگر در هنگام سخن گفتن است.

پس اول باید دلیل خودشان را خوب بفهمند یا اینکه این موضوع را برای آن ها شفاف کنید که فن بیان خوب برای آن ها خیلی مفید است، و خیلی مراقب باشید که لحن گفتاری شما به شکلی نباشد که فرزندتان را اجبار به این کار کنید، بلکه لحن بیان شما بهتر است محبت آمیز باشد تا فرزند شما مشتاق به بالا بردن ارتقا کلامی باشد و به آن ها بگوید که در صورت داشتن فن بیان بالا می توانند با دیگران ارتباط خوبی برقرار کنند و حرف دلشان را بیان کنند.

خوب و روان صحبت کردن در مرحله نوجوانی می تواند مسیر زندگی فرزند شما را عوض کند و آن ها به سمت آینده ای روشن ببرد.


درون گرا و برون گرا

سخنان فرزند خود را خوب گوش دهید و به آن ها اهمیت دهید و خوب سخن گفتن فرزند خود را در اولویت قرار دهید تا فرزند خوش سخنی داشته باشید.

بچه ها به دو گروه درونگرا و برونگرا تقسیم می شوند و چه خوب است که شخصیت فرزند خود را بشناسید، تا او را در انتخاب راهکارهای مناسب کمک کنید.

اگر نوجوانی خیلی در جمع حضور پیدا نمی کند یا درصورت حضور خیلی در بحث ها و صحبت ها مشارکت نمی کند، و خود را از دیگران جدا می کند و احساسات و عواطف خود را بروز نمی دهد و تنهایی را می پسندد، به این نوجوان درون گرا گفته می شود.

و اگر نوجوانی فعالیت اجتماعی بیشتری برخوردار است و از گردش جمعی استقبال می کند و مشارکت خوبی در کارهای گروهی دارد و نظر خود را به راحتی بیان می کند، به این نوجوانی که بیش ازحد فعالیت دارد برونگرا گفته می شود.

والدین عزیز در هر دو تیپ شخصیتی گفته شده نگرانی به خود راه ندهید چون با تمرین های مستمر هر دو شخصیت می توانند به فن بیان بالا برسند و از استرس دور  و به اعتمادبه نفس بالا نزدیک شوند.

نکته مهم :

به فرزندان خود نگوید سکوت کنید یا چقدر شلوغ هستید و به جای این جملات

از کلمات مناسب تری استفاده کنید و آن ها را در موقعیت های مناسبی قرار دهید، تا به سخنان و طریقه صحبت کردن آن ها پی ببرید.

و بهتر است فکری دیگر برای فرزند خود داشته باشید که مشکلات حل شود نه اینکه به مسئله جدیدی خلق کنیم.

بچه های شما ممکن است درونگرا باشند یعنی با خود خلوت کنند و به تنهای فکر کنند و از کار گروهی و مشارکت در جمع گریزان باشند.

یا اینکه برونگرا باشند و حتی به دیگران اجازه حرف زدن ندهند و به حرف های دیگران خوب گوش ندهند و همین امر باعث می شود در بیان حرف های خود عجول باشند و جواب مناسبی به شخص موردنظر ندهند.

شایان ذکر است که در ابتدا شخصیت فرزند خود را با مشخصه هایی که عرض کردم بشناسید و بعد گام های بعدی را بردارید.


راهکارهایی برای درون گراها

شرکت در فعالیت های جمعی موردعلاقه :

۱- در ابتدا باید علایق فرزند خود را بشناسید، و آن ها را در جمع هایی شرکت دهید که به علایق آن ها نزدیک باشد.

و به این دقت داشته باشید که منظور از ارتباط اجتماعی فقط شرکت در مهمانی نیست، بلکه باید در یک جمعی حضور پیدا کنند که فعالیت هنری و اجتماعی مرتبط باعلاقه فرزندتان را داشته باشد.

۲- بالا بردن اطلاعات :

اطلاعات فرزند خود را بالا ببرید و این امر با کتاب خوانی و مطالعه کسب می شود، تا با آگاهی و هوش کلامی بالا در جمع صحبت کنند.

فن بیان در نوجوانان
فن بیان در نوجوانان

۳- ابراز احساسات در خانواده :

بستری را فراهم کنید تا فرزندتان در خانواده ابراز علاقه کنند و عواطف و احساسات خود را بیان کنید.

برای ابراز احساسات مثبت و منفی به دیگران در خانواده باید زمینه را مساعد کنید تا این امر میسر شود.


راهکارهایی برای برونگراها

اگر فرزند شما یک فرد برونگرا است، راهکارهایی وجود دارد که فرزندتان معقول تر و سنجیده تر سخن خواهد گفت.

۱-شمردن اعداد:

فرزند شما قبل از حرف زدن باید تا ۱۰ بشمارند تا کلمات و جملات خوب و مناسب استفاده کنند تا عجولانه صحبت نکنند.

۲-فرصت دادن به دیگران:

فرزندان شما می بایست خوب به حرف های دیگران گوش دهند و به دیگران فرصت صحبت کردن دهند و شنونده خوبی باشند.

۳- شناختن علاقه فردی:

هر چقدر هم که فرزند دلبندتان برونگرا باشد باز هم یک علایق فردی دارد که باید به آن ها توجه زیادی شود.

علایق فردی فرزند خود را شناسایی کنید تا بتوانید آن ها را به سمت آن علاقه بکشید.


تمرینات مناسب برای فن بیان نوجوانان

با این تمرینات می توانید فن بیان را در فرزند خود ارتقاء دهید:

  • تمرین صحبت در مورد یک تصویر:

به مدت سی ثانیه به یک تصویر نگاه کنند و به مدت سه دقیقه در مورد آن حرف بزنند.

  • تمرین خلاصه گویی از یک فیلم:

یک فیلم یا کارتن را نگاه کنند و ظرف پنج یا شش دقیقه آن را برای یک فرد خیالی به صورت خلاصه توضیح دهند، این فرد خیالی ممکن است همان تلویزیون یا دستگاه ضبط صوت باشد.

  • نقد کردن فیلم یا کارتون:

این که فیلمی را نقد کنند یک امر سلیقه ای است و می بایست نظر خود را درباره فیلم و شخصیت های فیلم بیان کنند، در مورد هر یک از شخصیت های فیلم نقدی انجام دهند و در مورد آن ها صحبت کنند، زمان برای نقد کردن یک فیلم سه دقیقه است و باید ذهن خود را درگیر کنند تا حتما این زمان را پر کنند، در انتها حتی می توانند برای آخر فیلم یا کارتون یک پایان دیگری در نظر بگیرند و فیلم یا کارتون را خودشان تمام کنند.

  • تفسیر اشیاء:

باید یک شی را در مقابل خود دهند و آن را تفسیر کنند، توضیح در مورد شی می تواند هوش کلامی آن ها را تقویت کند و آن ها را در افزایش دایره لغات یاری دهد و دیگر نگران اینکه از چه کلماتی استفاده کنند نخواهند بود.

  • صحبت در مورد سه چیز بی ربط:

سه چیز بی ربط را انتخاب کنید و در مورد آن سه مورد به مدت چهار دقیقه صحبت کنید، شاید در ابتدا سخت باشد ولی با فشار آوردن به ذهن خیلی زود می توانید این کار را انجام دهند.

  • مکالمات رادیویی:

در این تمرین می توانند رادیو را روشن کنند و بر روی موج دلخواه بگذارند و یک دقیقه از صدای گوینده را گوش دهند و صدای رادیو را قطع کنند و صحبت آن را ادامه دهند که مخاطب فرضی شما متوجه تغییر نشود.

  • مکالمات تلفنی:

در آشنا یا فامیل شخصی را مد نظر قرار دهید که ترجیحا تحصیل کرده باشد و با آن تماس بگیرید و به فرزند خود بگویید با اون احوالپرسی کند.

فن بیان در نوجوانان

با صحبت کردن و احوالپرسی فرزند شما با افراد بزرگسال مهارت های خوبی در فن بیان پیدا می کند.

  • مترادف یا متضاد گویی:

در یک جمع سه نفره یا بیشتر قرار بگیرند و این تمرین را با هم انجام دهند.

مترادف و متضاد کلمات را از یکدیگر در آن جمع بخواهند.

تمرین خود را دو بخش کنند یک بخش مترادف گویی و بخش دیگر متضاد گویی.

در بخش مترادف گویی نفر اول یک واژه می گوید و بقیه باید مترادفی برای آن واژه پیدا کنند و در نوبت بعدی نفر دوم یک واژه می گوید و بقیه افراد برای آن یک مترادف پیدا می کنند و به همین ترتیب پیش میروند.

و همین روش را برای متضاد گویی نیز به کار می برند.

هدف ما در این مقاله ترغیب شما برای قدم گذاشتن در راه ارتقاء کلامی فرزند دلبندتان است و یک گام بزرگ برای بالا بردن فن بیان فرزند شما خواهد بود.

 

روزگارتان زیبا و در پناه خدا باشید

موسی فخیره

دانلود PDF مقاله “فن بیان نوجوانان” [member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *