صحبت کردن با اعتماد به نفس بالا در جمع
همیشه دوست داشتم در یک جمعی با اعتماد به نفس صحبت کنم یا اینکه وقتی در جمعی صحبت می کنم استرس نداشته باشم و راحت حرفم را بزنم.
تا اینکه با تمرین و ممارست، قدرت صحبت کردن خودم را با بردم و راحت تر حرف می زدم و الان که این مقاله را می نویسم در صحبت کردن اعتماد به نفس بالایی دارم.
در این مقاله به بالا بردن اعتماد به نفس در صحبت کردن پرداخته ایم، پس مطالب آن را مطالعه کنید، تا بدون نگرانی و استرس در جمع حرف بزنید.
چنانچه با صحبت کردن در یک جمع اضطراب و استرس به سراغتان می آید و سر صحبت را نمی توانید باز کنید، بهتر است این کار را با یک گفتگو عامیانه یا طرح یک سوال شروع کنید.
مثلا:
- حالتان خوب است؟
- حال و احوالتان چطور است؟
و خودتان را در آن جمع قرار دهید و ارتباط خود را با آن جمع برقرار کنید.
اگر در بین افرادی هستید که ممکن است شامل دوستان یا غیر از دوستانتان باشد، در هر دو صورت شنوده خوبی باشید و خوب گوش دهید، خداوند دو گوش و یک دهان آفریده است تا حرف های دیگران را خوب گوش دهید و آن ها را تجزیه تحلیل کنید و با استفاده از یک استنباط مناسب جوابی مناسب تر دهید.

پس خوب گوش دادن برای جواب موثر و نفوذپذیر بسیار لازم است.
با فرمول خوب گوش دادن می توانید همیشه نظر خود را بدهید یا به اصطلاح نظرات خود را نمی خورید و آن را در هر گروه و جمعی ارائه می دهید، اگر خوب باشد حتما از آن ایده و نظر استفاده می کنند و چنانچه نظری بهتر در آن جمع از سوی فرد دیگری ارائه شود، از آن نظر بهره مند می شوند، ولی شما به این نکته پی خواهید برد که یک تجربه خوب خواهید داشت و آن هم این است که نظر خود را داده اید یا اینکه کم حرفی مانع صحبت شما نشده است، این امر باعث می شود که شما استرس خود را مهار کنید.
دوری کنید از اینکه خودتان را دست کم بگیرید، بسیار زیباست که افکار خود را به سمت اتفاقات مثبت هدایت کنید و در وجود خود امید را زنده نگه دارید.
شما بهترین هستید و لایق بهترین ها
این جمله را بارها و بارها با خود تکرار کنید تا بدانید که شما در صحبت کردن از دیگران کمتر نیستید.
با بالا بردن خودتان بگذارید دیگران روی شما حساب ویژه باز کنند. اعتماد به نفس یک جور طرز فکر مثبت راجع به خودتان و توانایی هایتان است و با تمرین، بیشتر و بیشتر می شود.
در طی زندگی خود با افرادی برخورد داشته ام که از آن ها خواسته ام در یک جمع صحبت کنند ولی آن ها یک جمله گفته اند:
سخت ترین کار دنیا صحبت کردن است
و این اولین قدم برای ناامیدی است، چون اعتماد به نفس ندارند، نمی توانند حرف خود را در بگویند و همیشه در جمع سکوت را انتخاب می کنند، تا عدم اعتماد به نفس آن ها آشکار نشود.
لطفا ترس نداشته باشید و آن را از افکار خود دور کنید، این ترس فقط برای شما نیست و خیلی از افراد ترس را در وجود خود حس می کنند، و همیشه در هنگام حرف زدن کلام خود را می خورند.
آیا دوست دارید برای صحبت کردن در یک جمع فردی ترسو باشید؟؟
قطعا جواب شما خیر و نه قاطعانه است
جملات اولیه شما که ممکن است یک یا دو دقیقه ابتدایی صحبت باشد در بالا بردن اعتماد به نفس شما نقش به سزایی دارد و این جملات باید مثبت و انگیزشی و بدون اضطراب باشد.
هرچه قدر این جملات را بدون استرس بیان کنید، در مجذوب کردن مخاطبین و ارتقا اعتماد به نفس گامی محکم برداشته اید، حتی می توانید برای از بین بردن استرس خود گویی کنید.
مثال:
- من در هنگام صحبت کردن از اعتماد به نفس بالایی برخوردارم
- من یک سخنران جذاب و جالب هستم
- من یک سخنران موفق هستم
گاها پیش آمده که فردی کلمات را فراموش کرده یا از کلماتی که در ذهن خود دارد در جایی مناسب استفاده نکرده و آن را بر زبان جاری نمی کند.
لطفا واژه های خود را افزایش دهید و در ذهن خود طیف وسیعی از آن ها را به سمت یک پرورش عالی ببرید تا در صحبت کردن، کلمات و جملات مناسبی به کار ببرید.
زمانی که جملات خود را با کلمات متفاوتی بیان کنید و از واژهای تکراری بپرهیزید، مخاطب را به سمت خود می کشید.
در هنگام صحبت محکم و قاطع سخن خود را بیان کنید و همچنین ژست شما در هنگام صحبت کردن خیلی مهم است.
یک ژست صحیح و مناسب، شما را در داشتن یک زبان بدن خوب یاری می دهد، اصلا خشک نباشید چون زبان بدن خشک باعث می شود که دیگران در مورد ایستادن یا حرکات دست و شانه شما نظر دهند که این امر در دیگران تاثیر می گذارد و نگاه افراد را نسبت به شما عوض می کند.
زبان بدن مناسب
۱- سرتان را بالا نگه دارید.
۲- در صورت ایستادن از استایلی محکم و صاف برخوردار باشید،از شل یا یک طرفه ایستادن در هنگام صحبت جدا خودداری کنید.
۳- در صورت نشستن ستون فقرات شما می بایست صاف باشد و به قول معروف قوز نکنید.
۴- به آرامی شانه هایتان را به سمت جلو و عقب تکان دهید تا در راستای ستون فقرات شما قرار بگیرد.
۵-آرامش داشته باشید و با توجه به سخنان خود از زبان بدن مناسب بهره ببرید.
یک تمرین ساده برای ارتقا زبان بدن این است که از صحبت کردن خود فیلم بگیرید و بارها آن را نگاه کنید و خطاهای خود را برطرف کنید تا به زبان بدن ایده ال خود برسید.
یک نکته مهم در هنگام سخنرانی
یک سخنران نه تنها باید از کلمات جذاب و شیک در جملات خود استفاده کند، بلکه می بایست از لباس مناسب و ظاهری آراسته نیز برخوردار باشد، لباس پوشیدن یک سخنران باید متناسب با آن جمع باشد، در این صورت احساس بهتری خواهد داشت و زمانی که این احساس فوق العاده به سراغش بیاید، ناخودآگاه حضار هم حس خوبی از سخنران و سخنانش خواهند داشت و مخاطبین خود را جذب خود می کند و مطمئنا از ظاهر و لباس مناسب وی تعریف و تمجید می کنند.
شاید از خود بپرسید که او یک سخنران است و باید خوش پوش باشد نه ما که در یک جمع خودمانی حرف می زنیم.
به این نکته اشاره می کنم که شما با یک ظاهری خوب در هنگام بیان سخنان زیبا، مخاطب یا مخاطبین خود را میخکوب می کنید، و در بالا بردن اعتماد به نفس شما بسیار سودمند است.
همان طور که قبلا در این مقاله خوانده اید، محکم و قاطع سخن بگوید و بیان شما در هنگام صحبت باید با ثبات و ریتم باشد.
بهتر است لحن در هنگام حرف زدن جسورانه و جذاب و کاملا مودبانه باشد و از این که به صورت عصبی و دستوری سخنی بر زبان ما شکل بگیرید، جدا خودداری کنید.
نگرانی ها را از خود دور کنید و هیجان زده و مضطرب نباشید ولی جملات مثبت خود را با هیجان بگوید تا مخاطب به وجه بیاید.
انرژی دادن شما به افراد علاوه بر حرف های مثبت، می تواند از طریق لبخندی در چهره شما، منتقل شود و او نیز این انرژی را دریافت می کند و شیفته کلام شما می شود.
به چشم های طرف مقابل نگاه کنید تا ارتباط چشمی برقرار کنید و در بیانات خود از شعار دادن فاصله بگیرید و به آن قولی که در جمع داده اید، به موقع عمل کنید.
قبل از هر صحبتی، بیانات خود را آماده کنید.
مراحل آمادگی برای سخن گفتن
۱- ذهن خود را آماده کنید.
۲- خونسرد باشید.
۳- افکار خود را مثبت کنید.
۴- از یک طرف انسجام ذهنی را وارد و از طرف دیگر حالت پریشانی ذهنی را از افکار خود خارج کنید.
۵- در صورت سخنرانی در جمعی از قبل بر روی متن و سناریوی خود تمرین کنید.
۶- با تکرار جملات انگیزشی به دیگران امید و انگیزه دهید.
در جمع با دوستانی معاشرت کنید که اعتماد به نفس بالایی دارند و درگیر استرس نمی شوند.
همیشه سکوت در جمع نشانه خوب حرف نزدن یا استرس نیست، اما ممکن است ناشی از باور نداشتن فرد باشد که این سکوت مشخصه دیگری دارد.
مثل :
- درون گرا بودن
- لرزش صدا
- به خاطر نیاوردن واژه
- تپق زدن در بیان سخن
- سکسکه های مزمن
- لکنت زبان
- به کارگیری تکراری از تیکه کلام ها
- نداشتن تعادل ذهنی و انسجام دادن به سخن
همان گونه که در پاراگراف بالا بیان شد عدم اعتماد به نفس از موارد ذکر شده، نیز ناشی می شود که برای رفع هر کدام از این موارد راهکارهای علمی و تکنیک های خاصی موجود است و گاها با چند مشاوره و تمرین در زمینه فن بیان ارتقا پیدا می کند.
بالا بردن اعتماد به نفس در صحبت کردن عامیانه و یا سخنرانی در بستر گسترده ای از مخاطبین با تکنیک خاصی و تمرین این تکنیک میسر می شود و این درخت روز به روز و با تلاش و پشتکار بارورتر از قبل می شود.
برای درک مطالب مثالی می زنم
زمانی که با قبولی در آزمون، گواهینامه رانندگی را کسب می کنید و تازه پشت فرمان می نشینید، اعتماد به نفس شما در رانندگی پایین است، وقتی فردی در حال رانندگی است اعتماد به نفس پایینی دارد، به همین منظور یک یا دو چهار راه بیشتر رانندگی نمی کند، اما با تمرین و تکرار رانندگی و قرار دادن خود در جاده های مختلف بعد از یک مدتی استرس را فراموش و اعتماد به نفس را کسب می کند و آنگاه مسافت های بیشتری را طی می کند و فرقی ندارد که در چه جاده ای باشد.

این مثال برای صحبت کردن با اعتماد به نفس نیز صدق می کند و ارتقا آن کاملا اکتسابی بوده و نیاز به اراده قوی و تمرین مستمر دارد تا کسب شود، آنگاه دیگر فرقی ندارد که در چه جمعی و با چه تعداد شنونده و بیننده در ارتباط هستید.
جمع بندی
شنونده خوبی باشید
نظرات خود را بیان کنید
از پایین شمردن خود کاملا پرهیز کنید و در ذهن خود پرورش دهید که توانایی شما خیلی بیشتر است.
ترس خود را دور بریزید.
ابتدای صحبت را انگیزشی و مثبت شروع کنید.
دایره لغات و واژه های خود را افزایش دهید.
از سکوت و کم حرفی فاصله بگیرید.
دربیان سخنان از زبان بدن مناسب برخوردار باشید.
به شیک پوشی (آراستگی ظاهر) و بیانی شیوا و صیقل داده عادت کنید.
سخنان خود را با ثبات و قاطعیت و ریتم مناسب (فراز و فرودهای مناسب در صدا) بیان فرمایید..
افکار مثبت را سرلوحه زندگی و سخن خود قرار دهید.
لبخند زدن را به خاطر داشته باشید تا با نقش بستن این لبخند بر روی لب شما انرژی مثبت به فرد یا افراد مقابل منتقل گردد.
همیشه قبل از هر حرفی، فکر کنید و سنجیده و با احترام سخن خود را ادامه دهید.
با رعایت این نکات افراد زیادی شیفته کلام شما می شوند، و به اعتماد به نفس بالای در صحبت کردن تحسین خواهند گفت.
فردا دیر است از همین امروز شروع کنید.
روزگارتان زیبا و در پناه خدا باشید
موسی فخیره
[…] حتما این مقاله را بخوانید: صحبت کردن با اعتماد به نفس بالا در جمع […]