0

آماده کردن سالن یا کلاس قبل از شروع سخنرانی

آماده کردن سالن یا کلاس قبل از شروع سخنرانی

آماده کردن سالن یا کلاس قبل از شروع سخنرانی یکی از مواردی هست که خیلی از مدرسان و سخنرانان کشور ما به آن اهمیت نمی دهند.

در واقع اهیمت دادن به آماده کردن سالن یا کلاس قبل از سخنرانی یعنی احترام گذاشتن به مخاطب و حرفه ای تر شدن برگزاری سخنرانی و تدریس ما.

به احتمال زیاد وقتی که همه چیز عالی باشه مخاطبین متوجه این عالی بودن و بدون نقص بودن همه جزییات نشوند و برنامه به خوبی و خوشی و هماهنطور که برنامه ریزی کرده بودیم به پایان برسد.

اما اگر یکسری از موارد را که ممکن است باعث اذیت شدن مخاطب شود رعایت نکنیم، به احتمال خیلی زیاد مخاطب صدایش در می آید و ابراز ناراحتی می کند.

معمولا در جمع ها افرادی هستند که خیلی سریع به یکسری از موارد واکنش نشان می دهند و باعث می شوند که جو، بهم بریزند.

در خیلی از موارد من خودم همیشه یک روز قبل از برگزاری کلاس یا سمیناری که دارم تمام جزییات سالن را با همکارانم چک می کنم و همه چیز را برای رویداد فردا آماده می کنم تا زمانی که من و همکارانم برای اجرا رویداد می آییم همه چیز آماده باشد، البته در بعضی از موارد هم امکان داره که فقط یک ساعت قبل از شروع رسمی سخنرانی این کار را انجام دهیم که البته در بیشتر مواقع این سبک در مکان هایی هست که با آنجا آشنایی کامل داشته باشیم.

ولی در نظر داشته باشید اگر برای اولین بار در سالن یا کلاس خاصی می خواهید برنامه اجرا کنید حتما یک مرتبه چند روز قبل برای بررسی و چک کردن یکسری موارد به آنجا سر بزنید و یک روز قبل از رویداد هم به آنجا بروید و تمام وسایل و تجهیزات را بررسی کنید.

در ادامه در مورد موارد مهمی که باید قبل از سخنرانی بررسی شود خدمتتان بیان خواهم کرد.


چک کردن سیستم صوتی

اگر در سالن های بزرگ اجراء دارید، سیستم صوتی یکی از حیاتی ترین مواردی هست که باید به آن دقت کنیم.

چون اگر صدای ما بعنوان مدرس یا سخنران به گوش حضار نرسه، کل برنامه ما تحت تأثیر این مورد قرار می گیره و ممکنه که یک نقص کوچیک در سیستم صوتی باعث شه که کلا سخنرانی یا تدریس ما کنسل بشه.

در بعضی از موارد میشه بدون میکروفون و سیستم صوتی برنامه خودمون رو اجراء کنیم اما اگر سالن خیلی بزرگ باشه همچین چیزی امکان پذیر نیست.

ما نهایتا بتونیم در یک سالن ۱۰۰ نفری بدون نیاز به میکروفون صحبت کنیم اما اگر سالن بزرگ تر از این باشه این امر امکان پذیر نیست.

البته این هم به شرط آنکه صدای ما قدرت و بُرد کافی رو داشته باشه، در غیراینصورت وجود سیستم صوتی یکی از الزمات استفاده در مکان های بزرگ است.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیندازید: چگونه صدایی قدرتمند داشته باشیم[/quote]

پس بهتره برای اینکه از عملکرد سیستم صوتی آگاهی داشته باشیم حداقل چند روز قبل در سالن حضور داشته باشیم و آن را چک کنیم.

من خودم همیشه یکسری وسایل و تجهیزات زاپاس و پشتیبان دارم، برای مثال من همیشه دو دستگاه لپ تاب به همراه دارم تا اگر برای لپ تاپ اصلی ام مشکلی پیش آمد لپ تاپ پشتیبان داشته باشم.

از شما هم می خواهم که اگر برنامه شما در آن روز سخنرانی بسیار برایتان مهم است برای یکسری از وسایل و تجهیزات یک پشتیبان در نظر داشته باشید و شاید هم لازم باشه که برای آن روز یک سیستم صوتی را بعنوان پشتیبان اجاره کنید و اگر مسئله ای برای سیستم صوتی سالن پیش آمد بتوانید آن را سریعا جایگزین کنید.


با سیستم های صوتی آشنا شوید

پیشنهاد می کنم که خودتان و همکارانتان نحوه کار کردن با سیستم های صوتی را از افرادی که با آن کار می کنند یاد بگیرید و این کار را می بایست قبل از شروع سخنرانی انجام دهید.

احتمال دارد در زمانی که ما سخنرانی داریم آن شخص که مسئول تجهیزات سالن است حضور نداشته باشد و کار ما با مشکل مواجه شود.

پس خوبه که خودمون و همکارانمون از نحوه کار کردن سیستم صوتی آنجا باخبر شویم.

چند سال پیش در سالنی برنامه داشتم و چون برند سیستم صوتی آن سالن برایمان آشنا بود سراغ چک کردنش نرفتیم، از شانس بد ما آن شخصی که مسئول سیستم های سالن بود در زمان سخنرانی مرخصی بود.

ما با تصور اینکه با آن سیستم صوتی آشنایی داریم برای روشن کردنش و آماده شدن برای شروع سخنرانی رفتیم.

همه چیز درست بود اما سیستم صوتی و بلندگو ها کار نمی کردند.

یک نکته کوچیک باعث شده بود که ما نتوانیم سیستم صوتی را راه اندازی کنیم و بعد از کلی آزمون و خطا متوجه شدیم که برق سیستم صوتی یک کلید اطمینان اضافه دارد که می بایست روشن میشد 😐

وقتی که آن کلید را زدیم همه چیز درست شد.

بخاطر همینه که تأکید دارم از مسئولین آن سالن همه چیز را در مورد سیستم صوتی و موارد دیگر یاد بگیریم.


چک کردن وسایل بصری

وسایل بصری مثل ویدیو پروژکتور و یا تلوزیون است.

چند سالی است که در تدریس، سخنرانی ها و پرزنتیشن هایی که از طرف افراد برگزار میشه استفاده از این وسایل هم زیاد شده.

[quote]پیشنهاد می کنم که نگاهی به این مقاله بیاندازید: پرزنتیشن چیست[/quote]

جالبه بدونید که حدودا ۶۰ تا ۷۰ درصد از افراد دیداری هستند و حدود ۳۰ تا ۴۰ درصدی هم شنیداری.

دیداری بودن و شنیداری بودن جز ترجیحات افراد مختلف است، برای مثال اگر برای یک فرد دیداری کلی حرف بزنیم و مثال بزنیم خیلی راحت نتونه باهاش ارتباط برقرار کنه، اما اگه یک تصویر یا فیلم به این شخص نشان دهیم به راحتی بتونه باهاش ارتباط برقرار کنه و به آسونی اون رو درک کنه.

بنابراین در زمان ارائه و تدریس خیلی بهتره که از وسایل بصری هم استفاده کنیم تا این قشر از افراد بتوانند راحت تر صحبت های ما رو درک کنند و به قولی این افراد رو از دست ندیم و بتونیم اونها رو به صحبت های خودمون جذب کنیم.

پیشنهاد می کنم این فیلم را که در مورد قابلیت های دستگاه های ویدیو پروژکتور هست را مشاهده بفرمایید

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: پاورپوینت چیست و اشتباهات رایج در پاورپوینت[/quote]

پس هر زمانی برای چک کردن و آماده کردن وسایل کلاس می روید و اگر می خواهید از وسایل بصری استفاده کنید حتما آن ها را با لپ تاپ خود بررسی کنید.

دکمه های مربوط به روشن و خاموش شدن و بلندی صدا را بدانید که کدام است و یک مرتبه آن وسایل را همراه با مسئول سالن امتحان کنید.

همچنین سیم ها و پورت های ورودی و خروجی از لپ تاب به ویدیو پروژکتور و تلوزیون را بررسی کنید.

چون یکسری از لپ تاب های قدیمی پورت HDMI ندارد و به جایش پورت VGA دارند و احتمال دارد که ویدیو پروژکتور یا تلوزیونی که می خواهید از آن برای نمایش تصویرها و اسلایدهای خودتان استفاده کنید که امکاناتش برعکس لپ تاپ شما باشد.

پس در این موارد می بایست حواسمان به ورودی و خروجی دستگاه هایمان هم باشد.

دم دستی راه حل این موضوع این است که همیشه یک تبدیل از HDMI به VGA و یا برعکس بنا به نیاز و امکانات لپ تاپ خودمان داشته باشیم.

اما مشکلی که این تبدیل ها دارند این است که احتمال دارد کیفیت تصویر را کاهش دهند من در وسایلم یک سیم ۱۰ متری از هر دو پورت را دارم که اگر نیاز شد از آن استفاده کنم.

راه حل خیلی ساده تر دیگه هم اینه که لپ تاپی خریداری کنیم که هر دو پورت را داشته باشد.


چیدمان میز و صندلی

اگر قرار است که سالنی را خودمان اجاره کنیم و یا انتخاب سالن با ما است، می بایست به نحوه چیدمان صندلی ها در سالن توجه کنیم.

بهترین نوع چیدمان در سالن، صندلی هایی است که بصورت پلکانی هستند، به عبارتی هر چقدر صندلی ها از روی سِن دورتر هستند ارتفاعشان بالاتر است.

این موضوع باعث می شود که مخاطب هایی که در صندلی عقب می نشینند بتوانند به راحتی سخنران را ببینند و جلوی دید آنها به وسیله حضار دیگر گرفته نشود.

نکته بعدی که می بایست حواستان به آن باشد این است که سالن های خیلی دراز و با عرض کم اصلا مناسب نیستند.

سالن می بایست نه خیلی عریض باشد و نه خیلی طولانی.

اگر سالن طولانی باشد حضار در صندلی های عقب سخنران را به سختی می توانند ببینند.

پس به این دو نکته دقت کنید که در سالن های بزرگ صندلی ها بصورت پلکانی باشند و همچنین سالن زیادی دراز و طویل نباشد.

اگر هم در یک کلاس برنامه اجرا می کنید و می توانید صندلی ها را تکان دهید به این مورد دقت داشته باشید که صندلی ها را بیش از حد بهم نچسبانید.

مخاطب در طول سخنرانی می بایست راحت باشد و طوری نباشد که با بغل دستی اش مشکلی پیدا کند.

من همیشه در کلاسهایی که برگزار می کنم به همکارانم آموزش داده ام که صندلی ها را به تعداد نفرات بگذارند و همچنین چینش آنها می بایست منظم باشد و برای رفت و آمد مشکلی ایجاد نشود.

شاید در یک کلاس چینش به صورت نیم دایره مناسب باشد و در یک کلاس چینش صندلی ها دور تا دور دیوار.

البته من خودم چینش صندلی را به صورت دورچین دویوار پیشنهاد نمی دم چون در این صورت ارتباط چشمی با خیلی از افراد از بین میره و ممکنه که در طول زمان تدریس یا سخنرانی اصلا با چندین فرد ارتباط چشمی برقرار نشود.

ترجیح من چینش صندلی ها بصورت منظم و پشت سر هم و همچنین با فاصله متناسب در کلاس است.

در زیر چند نمونه از چینش های خوب و مناسب برای سالن و کلاس را می توانید مشاهده کنید:

 

در زیر چند نمونه از چینش های بد و غیرمناسب برای سالن و کلاس را می توانید مشاهده کنید:


چک کردن نور کافی

اگر ما بعنوان بازیگر تأتر بر روی سِن برویم بهتره که بر روی صندلی مخاطبین نوری تابیده نشه، مثل سینما.

اما اگر ما بعنوان سخنران و یا مدرس بر روی سن قرار میگیریم بهتر است که محل نشستن حضار هم نور کافی داشته باشد تا اگر می خواهند از صحبت های ما نُت برداری کنند.

همچنین حتما نوری که به ما بعنوان سخنران بر روی سِن می خورد باید به اندازه باشد.

نور زیاد مشکلی ایجاد نمی کند اما اگر نور کم باشد مخاطبین نمی توانند ما را به وضوح ببینند.

به قول آقای برایان ترسی که بیان می کنند:

[quote]نور صحنه باید به قدری زیاد باشد که حضار از آخرین صندلی بتوانند جوش های صورت سخنران را ببینند.[/quote]

پس نور کم بر روی صحنه اصلا پیشنهاد نمی شود.

نور هم یکی از اون مواردی هست که می بایست قبل از سخنرانی بررسی شود و بهتر است که همراه با مسئول سالن از کلیدهای لامپ های سالن با خبر شویم.


چک کردن دمای محیط و تجهیزات برودتی

یکی از چالش برانگیزترین مواردی که ممکنه برنامه و سخنرانی ما رو تحت تأثیر قرار بده دمای سالن هست مخصوصا در تابستان ها.

زمانی که دمای سالن مناسب نباشه حواس حضار از سخنران پرت میشه و اگر دمای سالن خیلی گرم باشه حضار خودشون رو با هر وسیله ای که دم دستشون هست باد می زنند که باعث بی نظمی می شه.

دمای مناسب ۲۰ درجه سانتیگرا است.

اما در این بین افرادی هستند که خیلی گرمایی یا سرمایی هستند.

این افراد معمولا تحمل گرما یا سرما را ندارند و ممکن است که همش غُر بزنند و از دمای سالن یا کلاس ایراد بگیرند.

من همیشه در اینجور موارد اگه کلاس کوچیک باشه و وسایل گرمایشی سرمایشی دارای کنترل از راه دور باشه، ریموت کنترل را به شخصی که زیاد غُر میزند و شکایت می کند می دهم و ازش میخام که دما رو خودش تنظیم کنه.

با این کار وقتی مسئولیت دمای کلاس را می دهیم به این جور افراد دیگه از غُر زدن خبری نیست و معمولا سعی می کنند که دمای محیطی که همه را راضی می کند محیا کنند.

و یا اگر هم در سالن های بزرگ با این افراد برخوردیم می تونیم ازش بخواهیم که صندلی اش را عوض کند و یا با شخص دیگه ای جابجا شوند.

یادم میاد که چند سال پیش کولر کلاسی که در اون مشغول تدریس بودم خراب شد و ما تا آخر کلاس مجبور بودیم که گرما رو تحمل کنیم.

البته افرادی هم بودند که خیلی غُر می زدند، با یک راهکار خیلی ساده تونستم این موضوع رو مدیریت کنم.

اون راهکار ساده بستنی بود. از همکارم درخواست کردم که بره بستنی بخره و در حین کلاس بستنی خوریم.

و البته آب خنک هم بعد از بستنی همیشه می چسبد.

پس لطفا دمای محیط را قبل از سخنرانی بررسی کنید و سعی کنید که زودتر در مجوعه حضور داشته باشید تا دمای هوا را تا زمان شروع سخنرانی یا تدریس خودتان متعادل کنید.


آماده کردن وسایل پذیرایی و وسایل مورد نیاز

بهتر است که وسایل پذیرایی و یکسری وسایلی که در زمان سخنرانی ما لازم می شود قبل از سخنرانی آماده کنیم تا مشکلی وجود نداشه باشد.

شاید لازم باشه قبل از ورود دانشجویان و مخاطبین جزوه ها رو مرتب بچینیم روی صندلی ها و همه چیز رو برای شروع یک سخنرانی خوب آماده کنیم.

فرض کنید در تایم میان وعده وسایل پذیرایی را آماده نکرده باشیم و زمان استراحت که یک ربع است همه کارها را بدوبدو انجام دهیم و در آخر هم هیچکس چیزی میل نکند. این واقعا یک بی نظمی است و برای یک سخنران حرفه ای اصلا خوب نیست.

و یا هر چیز دیگر را که نیاز باشد را از قبل آماده کنیم.

به یاد داشته باشید که:

[quote]آماده نشدن برای چیزی، آماده نشدن برای شکست است.[/quote]

 
دانلود PDF مقاله “آماده کردن سالن یا کلاس قبل از شروع سخنرانی”

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

دیدگاه کاربران
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *