آموزش ساخت پاورپوینت
در این نوشته میخایم بررسی کنیم که چگونه یک پاورپوینت بسازیم و آموزش ساخت پاورپوینت را گام به گام باهم پیش می بریم.
همونطور که میدونید پاورپوینت برنامه ای است که ما می توانیم با استفاده از آن اسلایدهایی را در زمان ارائه مطلب یا تدریس به مخاطبین نمایش دهیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: پاورپوینت چیست[/quote]
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: تبدیل پاورپوینت به پی دی اف[/quote]
در ادامه همراه با نمایش تصویر قدم به قدم برای ساخت یک پاورپوینت پیش میریم و با هم ابزارهای ضروری آن را بررسی می کنیم.
۱- باز کردن برنامه پاورپوینت
برای شروع نیاز هست که برنامه پاورپوینت را باز کنیم.
نسخه پاورپوینتی که در این مقاله آموزش داده می شه، پاورپوینت ۲۰۱۳ (PowerPoint 2013) می باشد.
۲- انتخاب قالب های آماده پاورپوینت
بعد از اینکه برنامه پاورپوینت را باز کردیم، صفحه ای مانند تصویر زیر باز خواهد شد، در این کادر یکسری از قالب های آماده (Templates) وجود دارد که ما می توانیم بر اساس نیاز و سلیقه خودمان یکی از آنها را انتخاب کنیم.
پیشنهاد می کنم که از قالب خالی (Blank Presentation) استفاده کنید، چون قالب خالی به ما این امکان را میده که تمام مواردی رو که نیاز داریم بر اساس سلیقه خودمان بچینیم و همینطور یکسری از قالب های پیش فرض به دلیل اینکه نیاز به وضوح تصویر بسیار بالایی دارند (مخصوصا قالب هایی که رنگ تیره دارند) در زمان ارائه با یکسری از ویدئو پروژکتورها به مشکل می خورد و باعث میشود که رنگ ها به درستی نمایش داده نشود و صفحه ای که نمایش داده میشه بسیار رنگ پریده باشد.
۳- تنظیم اندازه صفحه نمایش
بسیار خب، بعد از اینکه قالب مورد نظر خودمان را انتخاب کردیم صفحه ای مانند تصویر زیر باز خواهد شد. تنظیماتی که ما قبل از انجام هر کاری نیاز هست آن را انجام بدیم این هست که اندازه اسلاید خودمان را مشخص کنیم چه اندازه ای باشد.
برای تغییر اندازه صفحه پاورپوینت بر روی سربرگ Design رفته و روی گزینه Slide Size کلیک می کنیم.
البته اندازه صفحه پاورپوینت بصورت پیشفرض روی اندازه ۱۶:۹ (Widescreen) قرار دارد.
دلیل تغییر اندازه صفحه پاورپوینت این است که هر نمایشگری (ویدئو پروژکتور یا تلوزینون) با یک اندازه استاندارد کار می کنند.
اگر ما قرار است که با ویدئو پروژکتور اسلایدهای خودمان را نمایش دهیم بهتر است که اندازه آن را روی ۴:۳ (Standard) قرار بدیم تا بتوانیم از تمام صفحه نمایش استفاده کنیم.
اما اگر قرار است که اسلایدهای ما در زمان نمایش روی تلوزیون ارائه شود، می توانیم از اندازه ۱۶:۹ (Widescreen) استفاده کنیم.
اگر اندازه صفحه نمایش را تغییر دادید، پنجره ای باز می شود که از شما سوال می کند:
آیا می خواهید محتویات اسلاید شما در بزرگترین اندازه نمایش داده شود یا اینکه دقیقا فیت صفحه نمایش شما باشد؟
من خودم همیشه گزینه فیت (Ensure Fit) را انتخاب می کنم تا محتویات اسلاید من از صفحه نمایش خارج نشود.
۴- حذف کردن موارد اضافه در پاورپوینت
بعد از اینکه اندازه صفحه نمایش خود را مشخص کردیم به سراغ موراد دیگه میریم.
بصورت پیش فرض دو کادر جهت نوشتن تیتر (title) و زیرتیتر (subtitle) وجود دارد.
پیشنهاد می کنم که هر دو کادر را حذف کنید (چون یکسری تنظیمات از پیش تعریف شده در این کادرها وجود داره که بهتره حذفشون کنیم و تنظیمات دلخواه خودمان را اعمال کنیم) و بعد بصورت دستی کادر متنی دیگری را اضافه کنید.
برای حذف این کادرها، روی کادر کلیک می کنیم تا انتخاب شود، سپس دکمه Delete را از صفحه کلید میزنیم تا حذف شود.
۴- اضافه کردن متن به پاورپوینت
برای اینکه به اسلاید خودمان متن اضافه کنیم روی سربرگ INSERT (نوار ابزاری که در بالای صفحه قرار دارد) کلیک می کنیم و سپس گزینه Text Box را انتخاب می کنیم و بعد در جایی که می خواهیم متن را اضافه کنیم، دکمه کلیک موس را نگه میداریم و بر روی صفحه می کشیم و رها می کنیم (Drag & Drop).
INSERT > Text Box
با این کار یک کادر متنی در صفحه اسلاید ما ظاهر می شود که با کلیک کردن در آن می توانیم متن مورد نظر خود را بنویسیم و ویرایش کنیم.
معمولا کادر متنی از راست به چپ است و برای زبان انگلیسی تعریف شده است و اگر متن ما فارسی است، می بایست آن را از راست به چپ تنظیم کنیم.
برای این کار فقط کافیست کادر متنی را انتخاب کنیم و سپس از سربرگ HOME روی گزینه Right-to-Left Text Direction کلیک کنیم تا متن ما راست چین شود.
و حالا می توانیم با انتخاب متن و یا کادر متنی تغییراتی را روی متن مورد نظر مانند، تغییر دادن فونت، کوچک یا بزرگ کردن فونت و یا تغییر رنگ آن اعمال کنیم.
۵- اضافه کردن یک صفحه و اسلاید جدید در پاورپوینت
برای اضافه کردن یک اسلاید جدید می توانیم سه کار انجام دهیم.
A: روی پیش نمایش اسلاید که در سمت چپ صفحه نمایش قرار دارد برویم، اسلاید مورد نظر را انتخاب کنیم و با استفاده از دکمه های ترکیبی صفحه کلید ctrl+c (copy) اسلاید را کپی کنیم و بعد بلافاصله و در همانجا با استفاده از دکمه های ترکیبی صفحه کلید ctrl+v (paste) اضافه می کنیم.
B: روش دیگر هم این است که در سربرگ HOME روی گزینه New Slide برویم و اسلایدی که نیاز داریم را انتخاب کنیم. البته مثل همیشه پیشنهاد من انتخاب گزینه خالی (Blank) است.
C: و روش دیگر هم این است که روی یکی از صفحات پیش نمایش اسلاید قرار بگیریم و از صفحه کلید دکمه Enter را بزنیم.
مزیت استفاده از گزینه A این است که دیگر نیاز نیست تغییراتی مثل تغییر فونت، سایز یا هر چیز دیگر را که در آن اسلاید انجام دادیم، اعمال کنیم.
۶- اضافه کردن عکس به پاورپوینت
برای اضافه کردن عکس می بایست روی سربرگ INSERT رفته و بعد گزینه Picture را انتخاب کنیم، سپس کادری باز می شود که ما می توانیم عکس مورد نظر خود را در آدرسی که قبلا در آن ذخیره کرده ایم پیدا و انتخاب کنیم
INSERT > Picture
توجه: ممکن است زمانیکه عکس را اضافه می کنید، نوشته های شما و یا آیتم های دیگر که در آن اسلاید وجود دارد زیر عکس پنهان شوند.
برای این کار کافیست که روی عکس کلیک کنیم تا گزینه Picture Tools از سربرگ های منو نوار ابزار فعال شود و سپس گزینه Selection Pane را میزنیم، در این حالت یک ستون در سمت راست به اسم Selection به ما نمایش داده می شه.
ما در این قسمت می توانیم نمایش آیتم هایی که داریم را اولیت بندی کنیم.
هر کدام از آیتم ها که بالاتر باشند، نشان دادنش در اولویت است.
برای بالا و پایین بردن آیتم ها هم دو راه داریم:
A: با استفاده از دکمه هایی که در سمت راست ستون Selection قرار دارد می توانیم آنها را اولویت بندی کنیم، به این صورت که یک آیتم را انتخاب می کنیم و با استفاده از دکمه های بالا و پایین موقعیت هر کدام از آیتم ها را مشخص می کنیم.
B: به وسیله موس روی یک آیتم رفته، آنرا انتخاب می کنیم و با کشیدن و رها کردن (Drag & Drop) در جای مورد نظر خود مستقر می کنیم.
و همچنین در کنار هر آیتم دکمه ای وجود داره که می توانیم مشخص کنیم آیا آن را نشان دهد یا کلا پنهان کند.
۷- اضافه کردن ویدئو به پاورپوینت
در پاورپوینت ۲۰۱۳ می توانیم به راحتی یک ویدئویی که از قبل بر روی کامپیوتر خود ذخیره کرده ایم نمایش بدیم.
برای این کار کافیست روی سربرگ INSERT برویم و بر روی Video کلیک کنیم و سپس روی گزینه Video On My PC را انتخاب می کنیم، با انتخاب کردن این گزینه، پنجره ای باز می شود که ما می توانیم ویدئوی مورد نظر خود را در آدرسی که قبلا ذخیره کرده ایم پیدا کنیم و در اسلاید پاورپوینت قرار دهیم.
INSERT > Video > Video On My PC
۸- اضافه کردن صوت در پاورپوینت
اضافه کردن صوت در اسلایدهای پاورپوینت هم دقیقا مثل اضافه کردن ویدئو است.
INSERT > Audio > Audio On My PC
البته پاورپوینت ۲۰۱۳ امکانی برای کاربرانش قرار داده است که می توانیم در همینجا صدایی ضبط کنیم و به اسلایدهای خودمان اضافه کنیم.
برای ضبط کردن صدا می توانیم از این مسیر پیش برویم و صدای ضبط شده خودمان را در اسلاید قرار دهیم.
INSERT > Audio > Record Audio
۹- افکت های تصویری در پاورپوینت
در ساخت پاورپوینت می توانیم هنگام عوض شدن هر صفحه اسلاید، افکت های تصویری به آن بدهیم.
برای گذاشتن افکت بر روی کل صفحات پاورپوینت، می بایست تمام صفحات را انتخاب نماییم، برای این کار از کلیدهای ترکیبی Ctrl+A استفاده می کنیم.
سپس روی سربرگ TRANSACTION می رویم و با توجه به نیاز و سلیقه خودمان یکی از آن افکت های تصویری را انتخاب می کنیم.
نکته: می توانیم به جای اینکه تمام صفحات را انتخاب کنیم، فقط یک یا دو صفحه را بر اساس نیاز و سلیقه خودمان انتخاب نماییم و افکت های تصویری را روی آنها اعمال کنیم.
در هر حال ریش و قیچی دست شماست 🙂
۹- اضافه کردن انیمیشن به آیتم های پاورپوینت
علاوه بر افکت های تصویری که می توانیم به هر صفحه اسلاید پاورپوینت بدهیم، می توانیم روی آیتم ها، تصاویر، متن ها و شکل ها هم افکت هایی در نظر بگیریم.
برای اضافه کردن انیمیشن روی هر آیتم می بایست روی سربرگ ANIMATION رفته، سپس آیتم مورد نظر خودمان را به وسیله موس انتخاب کرده و بعد روی افکت مورد نظر رفته و انتخاب نماییم.
توجه: انیمیشن ها (ANIMATION) دارای سه قسمت می باشند که می توانیم از هر سه قسمت برای یک آیتم استفاده کنیم، باهم این موارد را بررسی می کنیم.
None: اگر قبلا برای آیتم خود انیمیشنی (افکت) اعمال کردیم، می توانیم با انتخاب آن آیتم و سپس فشردن گزینه none تمام انیمشین هایی که برایش تعریف کرده را از بین ببریم.
Entrance: این دسته بندی برای ورود آیتم یا شیء شما می باشد. با اعمال این گزینه بر روی هر آیتم، در زمان ارائه (Presentation) با فشردن کلید بعدی این آیتم با انیمیشنی که برایش تعریف شده وارد می شود.
Emphasis: با انتخاب این گزینه، شیء ما نه به صفحه نمایش وارد می شود و نه خارج میشود، تنها در جایش یک افکت خاص بر رویش اعمال می شود.
Exit: و همچنین با انتخاب این گزینه، شیء ما با یک افکت و انمیشنی که برایش انتخاب کرده ایم از اسلاید خارج می شود.
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در خبرنامه سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مقالات و مطالب آموزشی آن در ایمیلِ خود مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF آموزش ساخت پاورپوینت “
ممنون از مطالب مفیدتون فوق العاده بود
[…] پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: آموزش ساخت پاورپوینت […]
توضیحات بسیار عالی خوب بود با تشکر از زحمات شما
درود بر شما جناب آقای فرزین حسینی ارجمند
وقتتون بخیر
سپاسگزارم از انرژی مثبت شما
در پناه خدا باشید 🙂