0

نتیکت چیست

نتیکت چیست

نتیکت به معنی “اصول و آداب معاشرت در فضای مجازی است”.

نتیکت (netiquette) از ترکیب دو واژه net به معنی شبکه و etiquette به معنی آداب معاشرت به وجود آمده است.

net + etiquette = netiquette

در اصل، نتیکت رعایت کردن یکسری هنجارها و بایدها و نبایدها در فضای مجازی است، فضای مجازی مثل، اینستاگرام، تلگرام، انجمن ها و یا سایت های اینترنتی.

همانطور که ما در دنیای واقعی از یکسری اصول و آداب معاشرت اجتماعی استفاده می کنیم، در فضای مجازی هم می بایست از آداب و اصول مختص به خودش استفاده کنیم.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: اتیکت چیست[/quote]

نظر شما رو جلب می کنم به انیمیشن جالبی که توسط سروش رضایی تهیه شده است:


نتیکت و دنیای واقعی

جدیدا طوری شده که شبکه های اجتماعی جزوی از وجود هر شخصی شده و اگه بخواهیم در مورد شخصی اطلاعاتی کسب کنیم می تونیم یک سر به شبکه اجتماعی اون شخص، عکس های پروفایل و مطالبی که منتشر کرده بزنیم تا اطلاعات کلی در مورد اون شخص به دست بیاریم.

با این تفاصیر نحوه حضور ما در شبکه های اجتماعی می تونه تعیین کننده شخصیت ما باشه، چرا که افراد با دیدن عکس ها و پست ها ما می توانند به راحتی در مورد ما قضاوت کنند و اطلاعاتی به دست آورند.

در خارج از ایران، حتی شبکه های اجتماعی جزئی از رزومه کاری هر شخص به حساب میآد و اگر کارفرمایان قصد داشته باشند که اطلاعاتی از فرد مورد استخدام به دست بیارند می توانند صفحه شخصی فیسبوک و یا لینکداین آن شخص را مشاهده کنند.

البته در کشور خودمان هم کم کم داریم به همین سمت میریم که اگر بخواهیم در مورد شخصی اطلاعاتی به دست بیاریم اولین چیزی که به ذهنمان میرسد همین شبکه های اجتماعی است.

بنابراین حضور صحیح و یا غیرصحیح ما در فضای مجازی می تونه بسیار مهم باشه و برای اینکه ما اتیکت کاری و رفتاری خودمون رو حفظ کنیم، می بایست یکسری اصول رو در زمان حضور در فضای مجازی رعایت کنیم.


آداب معاشرت در فضای مجازی

نتیکت هایی که بهتر است رعایت کنیم می تونه این موارد باشه:

۱- بهتر است که از نام حقیقی خودمون در فضای مجازی استفاده کنیم، چرا که اگه از نام های مستعار استفاده کنیم مشخص می شود که ما مسئولیت کارها و متن هایی که می نویسیم به عهده نخواهیم گرفت.

بنابراین اگر قصد داریم در فضای مجازی یک چهره حرفه ای از خودمان به جای بگذاریم بهتر است که از اسم حقیقی خودمان استفاده کنیم.

۲- بهتر است که از عکس حقیقی خودمان در فضای مجازی استفاده کنیم

معمولا آقایان در کشور ما موردی برای انتشار عکس حقیقی خودشان ندارند، اما شاید خانم ها کمی در این مورد موذب باشند، اما به هر حال یک خانم ایرانی هم می تواند عکس های با حجاب خودش را بعنوان عکس پروفایل قرار دهد.

۳- اگر قصد داریم یک چهره حرفه ای از خودمون به جای بگذاریم بهتره حواسمون به عکس هایی که در فضای مجازی منتشر می کنیم باشه.

۴- اگر قصد داریم که افرادی رو به گروهی اضافه کنیم (یا اصطلاح اد کنیم) بهتره که از قبل باهاشون هماهنگ کنیم و بعد به گروه ادشون کنیم و بدون اجازه کسی رو به گروهی اد نکنیم.

۴- در زمان خارج شدن از گروه ها (لفت دادن) هم می تونیم قبلش یک پیام بفرستیم، از افراد حاضر در اون گروه و ادمین تشکر و عذرخواهی کنیم و بعد دلیل بیاریم و سپس از گروه خارج شیم. اینطوری دیگه نه کسی ناراحت میشه و نه کسی مجددا ما رو به گروه اد میکنه.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه عذرخواهی کنیم[/quote]

۵- اگر در گروه های عضو هستیم و فعالیت می کنیم، بهتره که از قوانین اون گروه اطلاع داشته باشیم، برای مثال اگر ما در گروه تخصصی حسابداران عضو هستیم و خودمان هم حسابدار هستیم، منتشر کردن مطالب غیر مرتبط زیاد جالب نیست، فرض کنید همه در حال صحبت های مربوط به حسابداری هستند و یک نفر اون وسط میاد یک فیلم طنز نمایش میده. 😐

۶- در خیلی از گروه ها و مخصوصا گروه های تخصصی حال و احوال کردن با یک شخص و چت کردن های شخصی هم می تونه یکی از خط قرمزهای گروه ها باشه.

۷- فحاشی کردن زیر پست ها و بی احترام کردن به افراد هم یکی از مواردی هست که می بایست رعایت کنیم، (به عبارت دیگه، مثل قُلی نباشیم) البته شما بعنوان یک شخص فرهیخته که در حال مطالعه این نوشته هستید میدانم که خیلی از این موارد را رعایت می کنید.

۸- دیدگاه ها یا کامنت هایی که در زیر هر پست منتشر می کنیم بهتر است که مرتبط با همون موضوع باشه، متأسفانه یکسری افراد برای تبلیغ زیر هر پستی کامنت های تبیلغی منتشر می کنند و یا با استفاده از ربات هایی که وجود داره این کار را انجام میدهند، به نظر من که بعنوان یک ایده پرداز بازاریابی هستم، این سبک تبلیغ کردن یک ضد تبلیغ است و باعث میشه که اثر معکوس در تبلیغات ما ایجاد کنه.

۹- به نظر من هر شخصی می تونه دیدگاه خودش رو بیان کنه و حرکت طرف مقابل رو مورد نقد قرار بده، اما اینکه بخواهیم شخصیت کسی رو زیر سوال ببریم  و همش با افراد جر و بحث داشته باشیم زیاد چهره جالبی برای ما نداره.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه انتقاد کنیم[/quote]

۱۰- من معمولا لازم نمی بینم شخصی که زیر پست های من انتقادی میکنه جوابش رو بدم، چون به نظر من هر شخصی می تونه بیاد دیدگاهش رو بیان کنه، و اینکه بیام جبهه بگیرم اصلا اینطور نیست. اگر انتقاد به جا و سازینده ای باشه روی اون موضوع فکر می کنم و سعی می کنم که اصلاحش کنم، اما اگر نقد الکی باشه من هم به دیدگاه ایشون احترام میزارم و هیچ بحثی انجام نمیدم.

[quote]پیشنهاد می کنم که نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه انتقاد پذیر باشیم[/quote]

 

۱۱- یک موردی که خودم خیلی اون رو رعایت می کنم، این هست که مطالبی که منبع درستی نداشته باشند و یا شایعه باشند رو جایی برای کسی یا در گروهی منتشر نمیکنم، به شما هم پیشنهاد می کنم به خیلی از مواردی که مطمئن نیستید صحیح هست یا خیر دامن نزنید و سریع احساسی نشید و اون رو برای همه گروه های خودتون فوروارد کنید.

 

به هر حال داشتن نتیکت در فضای مجازی می تونه روی فعالیت های ما در فضای واقعی تأثیرات کم یا زیادی رو داشته باشه. پس سعی کنیم که علاوه بر رعایت اتیکت در فضای واقعی، نتیکت خود را هم در فضای مجازی حفظ کنیم.

فراموش نکنیم، همه افرادی که در فضای مجازی هستند، دارای شخصیت، عقاید و سلایق مخصوص به خودشون هستند و می بایست مثل فضای حقیقی به حقوق افراد دیگه احترام بگذاریم.


اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در خبرنامه سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مقالات و مطالب آموزشی آن در ایمیلِ خود مطلع شوید.

و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.

 
دانلود PDF نتیکت چیست “

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

دیدگاه کاربران
  • قانون جذب ۱۲ آذر ۱۳۹۶

    سلام جناب مصطفی
    بابت انتشار این تکنیک های موفقیت از شما متشکر م
    شاد و پیروز باشید

    • امیر مصطفی ۱۲ آذر ۱۳۹۶

      درود بر شما دوست ارجمند و گرامی
      سپاسگزارم از شما
      محبت دارید به بنده
      در پناه خدا باشید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *