تسلط در ارائه به کلاس – نحوه ارائه کنفرانس کلاسی
معمولا زمانی که دانشجویان قصد دارد کنفرانسی را به کلاس ارائه کنند به طور ضربتی می خواهند تسلط در ارائه به کلاس خود را افزایش دهند.
معمولا تسلط در ارائه به کلاس در طول زمان به وجود می آید، البته افرادی هم هستند که به صورت ذاتی مهارت ارائه را در خود دارند و در بیشتر موارد بدون نیاز به تمرین یا آمادگی خاصی می توانند در حضور جمع به خوبی صحبت کنند یا ارائه خوبی را در کلاس به نمایش بگذارند.
اما افرادی که به صورت ذاتی تسلط در ارائه به کلاس یا تسلط در صحبت در جمع را ندارند می توانند به صورت اکتسابی این مهارت و تسلط را برای خودشان به وجود بی آورند.
همان طور که می دانید، تسلط در ارائه به کلاس برای افرادی که به صورت ذاتی این مهارت را ندارند یک شبه به وجود نخواهد آمد و نیاز به زمان، تکرار و تمرین دارد.
تسلط در ارائه به کلاس و صحبت در جمع جزو مهارت ها است و همان گونه که می دانید ما زمانی می توانیم مهارتی را خوب انجام دهیم که آن را در طول زمان تمرین و تکرار کنیم تا جزئی از وجود ما شوند و بدون نیاز به فکر کردن بتوانیم آن را خیلی عالی و حرفه ای انجام دهیم.
من امیر مصطفی، مدرس سخنرانی، فن بیان و مذاکره در این نوشته می خواهم موارد بسیار مهمی را با شما به اشتراک بگذارم تا بتوانید با دانستن و فقط صرف کمی وقت تسلط در ارائه به کلاس خودتان را تا حد زیادی افزایش دهید، خیلی از کارها نیاز به تمرین زیاد دارد و خیلی از کارها هم نیاز به تمرین زیاد ندارد و فقط صرف اینکه آن را بدانیم برایمان کفایت می کند تا بتوانیم تسلط در ارائه به کلاس خوبی را انجام دهیم.
ترس از ارائه
در خیلی از مواقع ترس ها زمانی به وجود می آید که ما تصویر کلی از آن موضوع نداریم یا برایمان گنگ و شفاف نیست.
برای مثال ترس ما از سیاهی شب به خاطر این است که نمی توانیم اطراف خودمان را به وضوح مشاهده کنیم و ترس های زیادی به فکر ما راه پیدا می کند که نکند حیوان درنده ای به من حمله کند، نکند اشباح خبیث به سمت من هجوم بیاورند و هزاران فکر ترسناک دیگر به ذهن ما خطور می کند.
دلیل ترس از ارائه هم این است که ما تصویر واضحی از این موضوع نداریم، چون شاید تابه حال تجربه ای در این زمینه نداشته باشیم، یا شاید هم تجربه داشتیم اما تجربه موفقی نبود، یا ذهن ما به سمت تجربیات منفی دیگران در این زمینه می رود و باعث می شود که ما تسلط در ارائه به کلاس نداشته باشیم و از آن بترسیم.

اما اگر چندین مرتبه این مسیر را طی کرده باشیم و از ابتدا تا انتهای آن را به خوبی گذرانده باشیم دیگر ترسی از این موضوع نخواهیم داشت.
این را به یاد داشته باشیم که همه سخنرانان حرفه ای، روزی یک آماتور بوده اند، اما با گذشت زمان، کسب تجربه از صحبت های قبلی خود و افزایش مهارت خود در سخنرانی توانسته اند به یک حرفه ای در این زمینه تبدیل شوند.
به هرحال آن سخنران حرفه ای امروز، سخنران آماتور دیروز بوده.
ما نیز می توانیم امروز با عنوان یک شخص آماتور ارائه خود را در دانشگاه یا هر جای دیگر شروع کنیم تا فردا به عنوان یک سخنور و سخنران حرفه ای در شغل و رشته خودمان بدرخشیم.
اگر دانشجو هستید، دانشگاه می تواند نقطه شروع خوبی برای این موضوع باشد و تجربه خوبی از ارائه های خود در دانشگاه به دست آورید.
اگر دوست دارید که شغل خوب، با جایگاه اجتماعی خوب همراه با درآمد خوب داشته باشید این را به یاد داشته باشید که افراد رد بالای هر سازمان، افرادی هستند که می توانند خوب صحبت کنند، ارائه های خوبی را به نمایش بگذارند و با دیگران ارتباط موثری برقرار کنند.
پس همین امروز آن روزی است که ما می توانیم خودمان را رشد دهیم و بر ترس های خود فائق آییم.
لرزش صدا و تسلط در ارائه به کلاس
عموم افرادی که در ارائه های خودشان ترس دارند، صدایشان می لرزد و همین موضوع باعث می شود که اعتمادبه نفسشان را به کلی از دست بدهند و تمایلی به انجام آن ارائه کلاسی نداشته باشند.
از آنجا هم که اکثر هم کلاسی های ما به جای تشویق کردن، شخصی که برای ارائه کلاسی رفته است را به تمسخر می گیرند، خیلی از افراد به جای حل کردن مسئله، صورت مسئله را پاک می کنند.
لرزش صدا و تسلط در ارائه به کلاس موضوعی است که با یکی دو راهکار کوچک قابل حل است.
برای اینکه کامل تر این راه حل ها را بدانید لطفا مقاله مفصل و کاملی که درباره لرزش صدا و برطرف کردن آن نوشته ام را مطالعه کنید:
حتما این مقاله را بخوانید: لرزش صدا هنگام سخنرانی و صحبت در جمع
معمولا افرادی که در کارگاه های من شرکت می کنند، در انتهای صحبت خوشان اظهار می کنند که صدایشان می لرزد، اما
جالب اینجاست که من یا دیگر افرادی که در کلاس یا سالن حضور داشتیم متوجه این لرزش صدا نشده بودیم.
حتما این ویدیو را مشاهده کنید: ۷ صحبت ممنوعه در سخنوری
این نکته را در نظر بگیرید که صدای ما در جمجمه خودمان ۱۵ برابر می شود و خودمان حتی کوچک ترین لرزش یا تغییر در صدای خودمان را متوجه می شویم.
این را می خواهم بگویم که شاید ما از درونِ خودمان خیلی حس ها را داشته باشیم اما چیزی که مخاطب از بیرون می بیند آن چیزی نباشد که ما درک کرده ایم.
خیلی از افراد استرس شدید دارند و در دلشان آشوب است، اما مخاطب فقط یک چهره آرام از طرف مقابل می بیند.
بنابراین آن چیزی که ما حس می کنیم دلیل نمی شود آن چیزی باشد که در دیگران از ما می بینند.
کم آوردن نفس و تسلط در ارائه به کلاس
معمولا در زمان ارائه به کلاس چون سطح استرس و هیجان ما بالا می رود، ممکن است تنفس ما با مشکل مواجه شود و به اصطلاح در هنگام صحبت کردن نفس کم بیاوریم.
این مورد هم راهکار خیلی ساده ای دارد که با اجرا کردنش می توانید میزان حجم اکسیژن موجود در شُش های خودتان را افزایش دهید و دیگر در هنگام صحبت کردن نفس کم نیاورید و با یک صدای پرُ قدرت به سخنرانی و ارائه خودتان ادامه دهید.
برای این موضوع هم یک مقاله جداگانه نوشته ام که پیشنهاد می کنم حتما آن را مطالعه کنید.
حتما این مقاله را مطالعه کنید: علت و درمان کم آوردن نفس
ارتباط چشمی و تسلط در ارائه به کلاس
ارتباط چشمی موثر و تسلط در ارائه به کلاس جزء جدایی ناپذیر از هم هستند.
معمولا افرادی که تسلط کافی روی ارائه خودشان دارند می توانند به خوبی با افرادی که در آن کلاس حضور دارند، ارتباط چشمی خوبی برقرار می کنند.
و در مقابل، افرادی که خجالتی هستند یا تسلط در ارائه و پرزنتیشن ندارند، ارتباط چشمی شان بسیار ضعیف است.
حتما این مقاله را مطالعه کنید: پرزنتیشن چیست
جالب اینجاست که برقرار کردن ارتباط چشمی موثر نیز یک مهارت است و ما می توانیم با کمی تمرین آن را به خوبی انجام دهیم.
برای اینکه بتوانیم ارتباط چشمی خوبی با حضار یا افرادی که در آن جمع هستند برقرار کنیم، به شما پیشنهاد می کنم به صورت تمرینی این کار را انجام دهید:
از روزنامه، مجله یا پوستر عکس صورت افراد را برش بزنید و بر روی صندلی هایی روبروی خودتان بچسبانید و سعی کنید هنگام صحبت کردن با تمام این افراد ارتباط چشمی خوبی برقرار کنید، به همه آن ها نگاه کنید، جوری نباشد که فقط به یک عکس نگاه خود را بدوزید یا به زمین و سقف خیره شوید.
از طرفی هم نباید خیلی خشک و ربات گونه به افراد نگاه کنید، ریتم نگاه خود را عوض کنید و در کل باید سعی کنید به خوبی به چشمان طرف مقابلتان که در حال گوش دادن به صحبت های شما است نگاه کنید.
حتما این مقاله را مطالعه کنید: ارتباط چشمی موثر
این راهکار می تواند ارتباط چشمی و تسلط در ارائه به کلاس را برایتان به شدت افزایش دهد، فقط کافی است چند بار آن را انجام دهید.
زبان بدن و تسلط در ارائه به کلاس
زبان بدن همان چیزی است که با زبان بی زبانی به مخاطب می گوید آیا من تسلط در ارائه به کلاس دارم یا خیر.
حتما این مقاله را بخوانید: زبان بدن چیست
حذف چند مورد از زبان بدنمان برای داشتن تسلط در ارائه به کلاس می تواند برایمان کافی باشد.
این موارد با هم بررسی می کنیم:
• این پا و آن پا نکردن
• نیانداختن وزنمان روی میز یا تریبون
• با خودکار یا وسیله ای دیگر بازی نکردن
• به زمین و هوا نگاه نکردن (که در سرفصل قبلی بررسی اش کردیم)
• قفل نکردن دست ها در کل صحبت
• پرت نکردن دست وپاهای خود (که نشانه از عدم آگاهی ما نسبت به زبان بدنمان دارد)
فقط با انجام ندادن همین کارها می توانیم زبان بدنی با تسلط داشته باشیم.
مدیریت زمان
اگر قصد دارید که تسلط در ارائه به کلاس خود را افزایش دهید حتما از این موضوع اطلاع داشته باشید که زمان ارائه شما چه مدتی است تا بنا بر آن بتوانید صحبت های خودتان را آماده کنید.

معمولا خیلی از افراد محتوای زیادی را در زمان ارائه به کلاس آماده می کنند که اصلا این مقدار از اطلاعات در مقدار آن زمان نمی گنجد و همیشه هم در انتهای صحبتشان می گویند که اگر وقت بیشتری داشتم این موضوع را به طور کامل برایتان توضیح می دادم.
بیان کردن این موضوع که اگر زمان بیشتری داشتم کامل برایتان توضیح می دادم نشانه ضعف در اولویت بندی در مطالب است که ارائه می دهد.
ازاین رو بهتر است بنا به مدت زمانی که در اختیار داریم صحبت های خودمان را دسته بندی و اولویت بندی کنیم.
اسلایدسازی و تسلط در ارائه به کلاس
اگر قصد دارید که یک ارائه حرفه ای انجام دهید، بهتر است که اسلایدهایتان هم حرفه ای باشد.
برای این منظور حتما مقاله ای که لینکش را در زیر برایتان می گذارم را بخوانید تا از باید ها و نباید های یک اسلاید حرفه ای با خبر باشید.
حتما این مقاله را بخوانید: اشتباهات رایج در طراحی اسلاید پاورپوینت
کارهای حرفه ای نیاز به ابزار حرفه ای هم دارد.
مدیریت سوالات مخاطبان
ازآنجاکه همکلاسی ها محبت زیادی به شخصی که برای ارائه می رود و می خواهند به یک نحوی آن شخص را ضایع کنند، ممکن است بخواهند با سوال پیچ کردن این کار را انجام دهند.
اما اگر ما بدانیم که چطور باید به سوالات مخاطبان پاسخ دهیم آن ها را خلع سلاح کرده ایم.
چون این موضوع کمی مفصل است برایش یک مقاله جداگانه نوشته ام که در زیر لینکش را می گذارم.
حتما این مقاله را مطالعه کنید: نحوه پاسخ به سوالات مخاطبان در سخنرانی و پرزنتیشن
نمایش فیلم
و برای مورد آخر هم به شما پیشنهاد می کنم برای شروع صحبت تان یا در حین آن اگر می توانید از فیلم های کوتاه آموزنده، تأثیرگذار و مرتبط با موضعتان استفاده کنید تا گیرایی صحبت شما بیشتر شود و از طرفی هم دانشجویان از تماشای فیلم لذت می برند.
جمع بندی
در این مقاله راه های تسلط در ارائه به کلاس را با هم بررسی کردیم، امیدوارم با دانستن این موارد و به کار بردن آن ها بتوانید تسلط خوبی در ارائه به کلاس تان داشته باشد.
با آرزوی روزهای زیبا برای شما
امیر مصطفی
دانلود PDF مقاله “تسلط در ارائه به کلاس”
[member] [/member]