0

چگونه سخنران خوبی باشیم

چگونه سخنران خوبی باشیم

به احتمال زیاد برای افرادی که به تازگی سخنران شده اند و یا کم و بیش سخنرانی می کنند این سوال به وجود میآد که چگونه سخنران خوبی باشیم ؟

در بیشتر مواقع وقتی یکسری حداقل استانداردهایی رو داریم، دیگه سراغ بهتر شدنش نمیریم و به همون حداقل ها قانع خواهیم بود، اما اگر واقعا قصد داریم که رشد و پیشرفت شخصی و شغلی داشته باشیم می بایست تلاش کنیم تا در یکسری از مهارت ها پیشرفت کنیم تا به اون جایگاهی که مد نظر ما هست برسیم و شاید تبدیل شدن به یک سخنران خوب یکی از مهم ترین این مهارت ها باشه که نیاز به صرف انرژی و تمرین زیادی هست.

در ادامه به مهم ترین مواردی که برای اینکه چگونه سخنران خوبی باشیم اشاره می کنم:


ظاهر مناسب

اگه ما فرد شناخته شده ای نباشیم و با یک لباس و ظاهر غیرمناسب بخواهیم برای جمعی صحبت یا سخنرانی کنیم، به احتمال خیلی زیاد اصلا ما رو جدی نمیگیرند.

برای مثال حدود ۴ سال پیش یکی از دوستانم از من خواست که برای یکی از دوستانش که کاندید شورای شهر بود یک جلسه آموزش سخنرانی برگزار کنم. از اونجا که من وقت خالی نداشتم باهم هماهنگ شدیم تا یک ساعت و نیم قبل از باشگاه ورزشی من این کلاس برگزار بشه، چون میخواستم به باشگاه برم دیگه لباس رسمی نپوشیدم و با یک گرمکن و کیف ورزشی برای تدریس رفتم.

اما وقتی وارد اتاقی که برای تدریس هماهنگ شده بود شدم، دیدم که به جای یک نفر حدود ۱۰ نفر در کلاس نشسته اند، در همین حین که وارد کلاس میشدم و می خواستم روی صندلی بنشینم، افرادی که در کلاس بودند گفتند که دوست عزیز اونجا جای استاده! اصلا با کی هماهنگ کردی که اومدی اینجا، به شوخی هم بهم گفتن که زنگ ورزش ساعته آخره الان انشاء داریم.

صبر کردم تیکه هاشون که تموم شد، گفتم، سلام، بنده امیر مصطفی هستم، مربی آموزش سخنرانی و فن بیان ، از اونجا که من وقتم برای برگزاری این جلسه پُر بود، به سختی تونستم این زمان یک و نیم ساعته رو برای برگزاری این کلاس آزاد کنم و چون من بعد از این کلاس باید به باشگاه ورزشی ام برم برای ورزش کردن، با گرمکن ورزشی سر این جلسه حاضر شدم، البته قرار نبود کلاسی بصورت رسمی وجود داشته و فقط قرار بود با یکی از شما بزرگواران تبادل اطلاعات کنیم، اما خب به هر حال واقعا خوشحالم که با شما بزرگواران آشنا شدم،

و بعد شروع کردم به تدریس.

دیدید قبل از اینکه بخوام شروع به صحبت کنم و خودم رو معرفی کنم چقدر تیکه بارم کردند و شاید اگر اون دوسته بنده که این کلاس رو هماهنگ کرده بود در مورد من و سوابقم صحبت نمیکرد، چه بسا که اصلا به صحبت های من گوش هم نمیکردند و کلاس رو ترک می کردند.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: لباس و ظاهر مناسب سخنران[/quote]

بنابراین داشتن یک ظاهر مناسب برای سخنران می تونه یکی از عوامل بسیار کلیدی و اولیه برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب باشه. چرا که ذهن انسان بصورت ناخودآگاه، افراد رو در ۳ تا ۷ ثانیه اول هر ملاقات مورد قضاوت خودش قرار میده و اگر ما بعنوان سخنران ظاهر مناسبی نداشته باشیم ممکنه که برامون گرون تموم بشه.


وقت شناسی

به جرأت می تونم بگم که اگه ما بعنوان یک سخنران یا مدرس وقت شناس نباشیم و برنامه خودمون رو سر وقت از قبل تعیین شده شروع و تمام نکنیم، نمی توانیم سخنران خوبی باشیم و به احتمال خیلی زیاد مخاطبان از ما گله مند می شوند.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: وقت شناسی و آن تایم بودن[/quote]

در مقاله بالا چند نکته بسیار مهم در آداب وقت شناسی و آن تایم بودن بیان کرده ام که دانستنش می تونه خیلی مفید باشه.


آماده کردن مطالب و سناریو سخنرانی

یک سخنران را تصور کنید که مطالبش را از قبل آماده کرده و مطالب بسیار منسجم و هدفمندی را ارائه میده، و از طرفی هم سخنرانی را تصور کنید که یک ساعت صحبت های بی سر و ته انجام میده و از هر دری یک سخن میگه.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: طراحی سخنرانی[/quote]

اگر واقعا قصد داریم که یک سخنران خوبی باشیم، باید و باید روی آماده کردن مطالب از قبل زمان بزاریم تا مطالب منجسم و هدفمندی را که بر اساس نیاز مخاطب طراحی شده ارائه دهیم.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: شناخت مخاطبین در سخنرانی [/quote]

تمرین کردن سخنرانی

اگر واقعا قصد داریم که یک سخنران خوبی باشیم ، تمرین کردن جزء جدایی ناپذیر برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب است.

فرض کنید که یک شخص به تازگی رانندگی یاد گرفته، اگه این شخص رانندگی رو تمرین و تمرین و تمرین نکنه مشخصه که نمی تونه به یک راننده راننده خوب تبدیل بشه.

[quote]پیشنهاد می کنم به این رادیو بیان گوش دهید: نحوه تمرین سخنرانی[/quote]

پس از آنجایی که سخنرانی کردن هم یک مهارت است، تمرین جزء ملزومات برای تبدیل شدن به یک سخنران خوب است.


داشتن ارتباط چشمی موثر

اگر ما بعنوان سخنران نتونیم که یک ارتباط چشمی موثر با مخاطبان برقرار کنیم به جرأت می تونم بگم که محکوم به شکست هستیم.

ما وقتی در جمعی در حال صحبت هستیم، اگر با افراد اون جمع ارتباط چشمی برقرار نکنیم تمام افراد اون جمع رو از دست خواهیم داد.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: ارتباط چشمی موثر[/quote]

ما باید به همه افراد حاضر در یک جمع که به صحبت های ما گوش میدهند، نگاه کنیم و ارتباط چشمی موثری با این افراد برقرار کنیم، در غیراینصورت مخاطبین حواسشون نصبت به صحبت های ما پرت میشه و به صحبت های ما گوش نمیدهند.


زبان بدن مناسب و با اعتماد به نفس

بدون شک یکی از موارد مهم برای این سوال که، چگونه سخنران خوبی باشیم اینه که باید زبان بدن مناسب و با اعتماد به نفسی داشته باشیم و در زمان صحبت کردن در جمع زبان بدن ما برای مخاطب زننده نباشه، جوری نباشه که دست و پامون رو پرت کنیم و یا زبان بدنمون با زبان بی زبونی به مخاطبین بگه که به من اعتماد نکنید.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: زبان بدن چیست[/quote]

در مقالات بعدی در مورد زبان بدن سخنران مطالب مهمی را منتشر خواهم کرد.


داشتن شروع و پایانی خوب

شروع یک سخنرانی قطعا یکی از مواردی هست که در جلب توجه مخاطبین نقش بسیار اساسی دارد.

اگر ما شروع خوبی داشته باشیم مخاطبین تمایل پیدا می کنند که به صحبت های ما گوش بدهند.

ما در شروع هر سخنرانی می بایست کاری کنیم که مخاطب به صحبت های ما قلاب بشه و کاری کنیم که مخاطب به خودش بگه، اگه من به صحبت های سخنران گوش ندهم چیزهای زیادی را از دست خواهم داد.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه سخنرانی را شروع کنیم[/quote]

و همینطور اگر پایان خوبی نداشته باشیم، دقیقا صحبت های ما مثل این فیلم های سینمایی که آخر فیلم معلوم نمیشه چی شد، می مونه.

ما باید روی شروع و پایان سخنرانی فکر کنیم و حتی نمونه های سخنرانی افراد موفق رو مشاهده کنیم تا بتونیم اولا سبک شخصی خودمون رو پیدا کنیم و دوما بتونیم سخنرانی که قصد داریم ارائه بدیم، یک سخرانی جذاب باشه.

[quote]پیشنهاد می کنم به این مقاله نگاهی بیاندازید: چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم[/quote]


ساده سازی کردن مطالب

برای یک مدرس و یک سخنران واجب هست مطالبی که ارائه می دهند را ساده سازی کنند. اگر مطالب برای مخاطبین غیرقابل فهم و دشوار باشه شک نکنید که کسی به صحبت های ما گوش نمیده.

انیشتین میگه:

[quote] اگه واقعا چیزی رو که میخواهید بدونید خوب متوجه شدید یا نه، باید بتونید اون رو به مادربزرگ کم سواد خودتون توضیحش بدید.[/quote]

برای صحبت کردن برای افراد دیگه هم همینطوره، ما باید تا اونجا که می تونیم مطالب رو ساده سازی کنیم، چراکه اگر مطالب ساده نباشند مخاطب بصورت ناخودآگاه صحبت های ما رو فیلتر می کنه و نمیشنوه.


ارائه اسلایدهای حرفه ای

یک سخنران حرفه ای نیاز به ابزار حرفه ای داره، نمایش اسلاید در کنار صحبت های ما می تونه یک مکمل خوب برای درک بهتر صحبت های ما باشه.

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: پاورپوینت چیست و اشتباهات رایج در طراحی اسلاید پاورپوینت[/quote]

 

[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: تبدیل پاورپوینت به پی دی اف[/quote]

پس نمایش جلوه های بصری می تونه روی اثرگذاری صحبت های ما موثر باشه.


اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در خبرنامه سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مقالات و مطالب آموزشی آن در ایمیلِ خود مطلع شوید.

و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.

 
دانلود PDF چگونه سخنرانی خوبی داشته باشیم”

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *