چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم
پایانِ سخنرانی یکی از اصلی ترین قسمت های هر سخنرانی است.
این پایان سخنرانیِ ما هست که صحبت های ما رو تکمیل میکنه، و مخاطب بیشترین جزییاتی که در یک سخنرانی به یاد میاره همین پایانِ سخنرانی هست. پایانِ سخنرانی هم به اندازه شروع یک سخنرانی اهمیت داره.
زمانیکه داریم سخنرانی خودمون رو انجام میدیم باید حواسمون به پایانِ سخنرانی باشه که وقت کم نیاریم، حتماً فیلم هایی رو دیدید که وقتی تموم شدند اصلاً متوجه نشدیم که آخرِ فیلم چی شد و میگیم که عجب فیلمِ بی سَروتهی. سخنرانی هم به همین شکله، مخاطب نباید یک همچین حسی براش پیش بیاد و بگه که خُب آخرش چی شد.
در ادامه به چهار موردی که می تونیم ازش در پایان سخنرانی استفاده کنیم، اشاره می کنم و با هم مورد بررسی اش قرار می دهیم:
جمع بندی و ارائه خلاصه ای از مطالبی که ارائه شد
ما با جمع بندی و ارائه خلاصه ای از مطالبی که در قسمت بدنه یک سخنرانی ارائه دادیم می تونیم یک خلاصه ای از آنچه که در صحبت های ما مطرح شد بیان کنیم.
نکته ای که در این قسمت خیلی مهمه اینه که ما زمانی که به پایانِ سخنرانی می رسیم بهترِ که اگر مورد جدیدی به یادمون اومد دیگه بیان نکینم، چرا که ما وقتی در حال جمع بندی و ارائه خلاصه ای از مطالبی که بیان کردیم هستیم، ذهن مخاطب برای یاد گرفتن نکته یا سرفصلی جدید آمادگی لازم رو نداره.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: در سخنرانی چه بگوییم[/quote]
مخاطب در زمانی که ما در حال جمع بندی و بیان خلاصه ای از مطالب هستیم، در ذهنِ خودش مطالبی که بیان شده رو دسته بندی و جمع بندی می کنه و همینطور در ذهنِ خودش چیزهایی رو که یاد گرفته تجزیه و تحلیل می کنه.
بنابراین یکی از راه های خوب و قدرتمند برای پایان دادن به یک سخنرانی این است که مطالب رو بصورت خلاصه و یا شاید هم تیتر وار یکبار برای مخاطب مرور کنیم.
دعوت به اقدام واضح
مورد بعدی که برای پایان دادن به یک سخنرانی می تونیم ازش استفاده کنیم و واقعا هم تکنیک فوق العاده ای هست، اینه که در پایانِ سخنرانی یک دعوت به اقدام واضح را انجام بدیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: طراحی سخنرانی به روش ABC-C[/quote]
شاید براتون سوال باشه که دعوت به اقدام واضح اصلا چیه؟
دعوت به اقدام یعنی اینکه از مخاطب بخواهیم که کاری رو در جهت موضوع و هدف سخنرانیِ ما انجام بده، نکته ای که در یک دعوت به اقدام باید در نظر بگیریم اینه که، دعوت به اقدام ما باید قابل اجرا شدن و عملی شدن باشه و همونطور که عرض کردم باید در راستای هدف از سخنرانی ما باشه.
معمولا اینجور دعوت به اقدام ها هستند که در خاطر مخاطبین باقی می مونند. هر چقدر این دعوت به اقدام ها خلاقانه تر و عملی تر باشه می تونه تأثیر زیادی در مخاطب ایجاد کنه.
اگر بخواهم از چندتا دعوت به اقدامِ خوب مثالی بزنم، این موارد می شوند:
مثلا در یک سخنرانی برای سیگار، در پایانِ سخنرانی به مخاطب میگیم که، در جلوی درب خروج یک سطل آبی رنگ هست، اگر واقعا تصمیم به ترک سیگار کرده اید پاکت سیگاری که در جیبتون هست رو داخل اون سطل بندازید و ترک سیگار رو از همین لحظه شروع کنید.
یا مثلا در یک سخنرانی برای حفظ محیط زیست و قطع درختان، سخنران دستش رو خیس کرد و به مخاطب ها گفت، اگر میخواهید که شما هم سهمی در حفظ محیط زیست و قطع نکردن درختان داشته باشید فقط کافیه زمانیکه دستتون رو با آب و صابون می شورید، قبل از اینکه از کلینکس (دستمال کاغذی) استفاده کنید، دستتون رو ده مرتبه تکون بدید (یا به اصطلاح دستتون رو بچلونید) تا آب های اضافه از دستتون خارج بشند و بعد به جای اینکه چندتا دستمال کاغذی بردارید فقط با یک دستمال دستتون رو خشک کنید.
سخنران همه این مراحل رو خودش هم انجام داد تا به مخاطبین نشون بده که واقعا می شه با یک برگ دستمال کاغذی دست خودمون رو به راحتی خشک کنیم.
ما هم در سخنرانی هامون بهتره که کمی خلاقیت داشته باشیم تا بتونیم، دعوت به اقدام های خوب و مناسبی رو در جهت هدف سخنرانی خودمون ایجاد کنیم.
بیانِ یک پیامِ به یاد ماندنی برای پایان دادن به سخنرانی
بیانِ یک پیامِ به یاد ماندنی هم می تونه تأثیر فوق العاده ای که در مخاطبان داشته باشه. هر چقدر این پیام پر معنا تر باشه بهتر است. در یک پیامِ به یاد ماندنی می تونیم از سخنان بزرگان که مرتبط با موضوع ما هست استفاده کنیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: در سخنرانی چه موضوعی انتخاب کنیم[/quote]مثلا ما می تونیم مواردی که برای پایانِ سخنرانی عرض کردم رو با هم ترکیب کنیم و برای مثال بعد از اینکه جمع بندی و ارائه خلاصه ای از مطالب رو بیان کردیم، بیانِ یک پیامِ به یاد ماندنی را نیز برای پایانِ سخنرانی خودمون بیان کنیم.
پرسش و پاسخ
و اما آخرین موردی که می تونیم برای پایانِ یک سخنرانی به کار ببریم، پرسش و پاسخ است.
پرسش و پاسخ در آخر یک سخنرانی مثل یک تیغ دو لبه است.
اگر ما سخنران تازه کاری هستیم این مورد اصلا راه خوبی برای پایانِ سخنرانی ما نخواهد بود، چرا که ممکنه مخاطبین ما رو با سوالاتِ خودشون به چالش بکشند و ما هم نتونیم از پسِ سوالات بر بیآییم و همین موضوع باعث بشه که کلاً وجهه ما به عنوان یک سخنران و یا یک فردِ کاردان به کلی زیر سوال بره و از اونجا هم آخر سخنرانی خیلی مهم هست و بیشتر افراد آخر سخنرانی را به یاد می سپارند، ما نباید کاری کنیم که این پایان، پایانِ تخلی بشه.
بنابراین اگر سخنران حرفه ای هستیم و می تونیم از پسِ سوالاتِ پُر چالشِ مخاطبان بر بیاییم، در پایانِ سخنرانی پرسش و پاسخ هم می تونه گزینه خیلی خوبی باشه، چرا که بیشتر مخاطبان سوالاتی در ذهنِ خودشون دارند و زمانی که برای مخاطبینِ خودمون وقت میزاریم و به سوالاتشون جواب های درست میدیم، می تونه یک پُل بین ما و مخاطبِ ما ایجاد کنه.
پس اگر بخواهیم که مروری برای اینکه چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم داشته باشم به این صورت میشه که:
- جمع بندی و ارائه خلاصه ای از مطالبی که ارائه شد
- دعوت به اقدامی واضح
- بیانِ یک پیامِ به یاد ماندنی
- پرسش و پاسخ.
جرج برنز می گه:
[quote]راز یک سخنرانی خوب، شروعی خوب و پایانی خوب است؛ و تا آنجا که می توانی این دو تا را به هم نزدیک نگه دار.[/quote]
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مطالب آن مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF مقاله “چگونه سخنرانی را به پایان برسانیم”
عالی بود موفق باشید
درود بر شما جناب آقای دهقانی ارجمند. سپاسگزارم از شما 🙂
[…] حتما این مقاله را بخوانید: چگونه سخنرانی خود را به پایان برسانیم […]
سلام، ممنون از مقاله ارزشمندتون
مبحث را عالی بیان فرمودین، به خصوص دعوت به اقدام واضح را