درمان گرفتگی صدا
صدای ما یکی از قدرتمندترین و پر استفاده ترین ابزارها برای ارتباط گرفتن با دیگران هست و مشخص است که اگر به خاطر مسائلی ما دچارِ گرفتگی صدا بشیم، به احتمالِ زیاد مشکلات زیادی برای ما به وجود میآد.
گرفتگی صدا می تونه عوامل زیادی داشته باشه که باهم مهمترین آنها رو بررسی می کنیم:
- سرما خوردگی
- فشار آوردنِ بیش از حد به تارهای صوتی
- سرفه کردن های شدید
- رفلاکس اسید معده (برگشت اسید معده)
- عفونت گلو و سینوزیت
- کشیدن سیگار و قلیان
- حساسیت به فصل، برخی مواد غذایی یا دارویی
- استرس و اضطراب
راه های درمان گرفتگی صدا
در ادامه به کارآمدترین راه های درمان گرفتگی صدا می پردازم که به اثبات علم پزشکی نوین و سنتی رسیده است:
سکوت کردن بهترین درمان برای گفتگی صدا
یکی از بهترین و کارآمدترین روش ها برای بهبود و ترمیم تارهای صوتی سکوت کردن است. زمانی که تارهای صوتی به دلایلی مثل فشار آوردن بیش از حد به آن، سرفه های شدید (البته بعد از درمان و قطع سرفه) و یا مواردی از این قبیل آسیب دیده باشد، سکوت کردن بهترین روش برای درمان گرفتگی صدا محسوب می شود.
مرطوب نگه داشتن تارهای صوتی برای درمان گرفتگی صدا
مورد بعدی برای درمان گرفتگی صدا این است که تارهای صوتیِ خودمون رو مرطوب نگه داریم و مراقب باشیم که خشک نشند.
متأسفانه تارهای صوتیِ ما مثل پوست نیستند که بهشون کِرِمِ مرطوب کننده بزنیم تا رطوبتِ خودشون رو حفظ کنند، ما برای اینکه بتونیم رطوبت تارهای صوتیِ خودمون رو حفظ کنیم خوبه که روزانه ۱۶ لیوان آب با دمای وِلَرم (نه سرد نه داغ) بنوشیم و نحوه نوشیدنِ آب هم دقیقا مثل سیستم آبیاری قطره ای در مزارع کشاورزی باید باشه، یعنی لیوانِ آب رو یکباره سر نکشیم، برای مثال یک لیوان آب رو در حدود نیم ساعت بنوشیم.
خوردن سوپ های رقیق برای درمان گرفتگی صدا
خوردن سوپ های رقیق در زمانی که ما دچار سرماخوردگی شده ایم می تونه روی بهبود صدای ما بسیار موثر باشه و رطوبت مورد نیاز تارهای صوتیِ ما رو تأمین کنه و همینطور گرمای سوپ هم باعث التیام درد گلو میشه. پس خوردن سوپ رو در زمان سرماخوردگی فراموش نکنیم.
قرص آسپرین قاتلِ تارهای صوتی
به گفته پزشکان زمانی که دچار سرما خوردگی شده ایم و صدایمان نیز گرفته است، بهتره که از آسپرین استفاده نکنیم، چرا که استفاده از آسپرین باعثِ تشدید شدنِ التهاب تارهای صوتیِ ما می شوند.
خیلی خوبه که ما، سر خود دارو مصرف نکنیم و زمانی که دچار بیماری شدیم به جای خود درمانی و استفاده از داروها، به پزشک مراجعه کنیم.
بِه دانه (تخمِ میوه بِه) در درمان گرفتگی صدا
داخل میوهی “به” دانههایی به رنگ قهوهای یا قهوهای تیره وجود دارد. این دانهها منبع بسیار خوبی از موسیلاژ (لعاب) هستند و حدود ۲۰ تا ۲۲ درصد وزن دانه را لعاب روی آن تشکیل میدهد. دانههای “به” به دلیل وجود لعاب، در رفع التهابات مخاط ها، سرفه و گرفتگی صدا نقش بسزایی دارند. لعاب موجود در به دانه به رفع گلو درد و سرفه های خشک کمک می کند.
طرز استفاده از “به دانه”:
- برای مصرف “به دانه” میتوانید یک قاشق چایخوری از دانههای آن را یک لیوان آب خیس کنید و بعد از چند دقیقه آب را بنوشید و “دانه های به” را بمکید
- همچنین میتوانید چند “دانه به” روی زبان قرار دهید و لعاب آن را در چند دقیقه بمکید.
- و نحوه استفاده بعدی آن هم به این صورت است که حدود ۳۰ گرم “به دانه” را در یک لیتر آب جوش ریخته و آن را به مدت ۱۵ دقیقه بجوشانید تا به صورت ژله در آید و در آن ظرف را بگذارید و اجازه دهید که آب ولرم شود، سپس آن آب و لعاب را کم کم بنوشید (بصورت سیستم قطره)
نکته: به توصیه پزشکان، “به دانه” را به هیچ عنوان نجوید، چرا که بعد از جویدن و خوردنِ آن در معده اسیدی به نام “سیانیوریک” تولید می شود که بسیار خطرناک است.
صدا چگونه ایجاد می شود
ایجادِ صدای انسان هنوز هم یک راز محسوب می شه. ما نمی توانیم دستگاه و تارهای صوتی خود را ببینیم و از طرفی هم هیچ ساز ارکستر مشابهی وجود نداره که بتونه صدای انسان رو شبیه سازی کنه. چیزی که می دونیم اینه که ما دهان خودمون رو باز می کنیم و صدا از آن بیرون می آید.
حنجره ما دارای یک وسیله زهی هست که به آن هوا می دمیم. داخل گلویمان دو مجرا در کنار هم قرار داره، در قسمت پیشین، مجرایی است که هوا را از طریق دماغ و دهان به ریه ها می رساند. در قسمت پشت، مجرایی است که غذا و مایعات را به معده می رساند و بالای مجرای هوا جعبه ای غضروفی قرار دارد که تارهای صوتی در آن جا گرفته است و حنجره نامیده می شود. یک جفت تار که باعث ایجاد صدا می شوند تارهای قوی که پوشیده شده از غشاء مخاطی هستند. این تارها در برابر هوایی که به آنها وارد می کنیم از هم جدا و به هم نزدیک شده و مرتعش می شوند و این جعبه کوچک و عجیب صوتی تقریباً مانند یک ساز، با فوت کردن، نُتِ مورد نظر ما رو ایجاد کرده و لحن و شدت آن را تعیین می کند.
کیفیت صدای ما، به نحوه بکارگیری تارهای صوتی و مقدار هوایی که به آنها می دهیم دارد و صدای آواز و یا صحبت خوب هنگامی اتفاق می افتد که مقدار صحیح هوا به مقدار صحیح تارها بر خورد کند.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه صدای قدرتمندی داشته باشیم
ما معمولا بین صدایی که با آن صحبت می کنیم و صدایی که با آن آواز می خوانیم اختلاف زیادی را قائل می شویم، اما جالب اینجاست که مغز ما این کار را انجام نمی دهد. به عبارت دیگه، برای مغز، صحبت کردن و آواز خواندن تقریباً کارِ مشابهی است.
مغز موقع صحبت کردن از همان قسمت هایی از بدن و همان عضلاتی که موقع آواز خواندن به کار می رود استفاده می کنه، در هنگام آواز خواندن هم مغز فکر می کنه که ما صحبت می کنیم، اما کلمات رو به طور غیر معمول می کشیــــــــم و نُت های طنین دار هم بیشتر به کار می بریم.
اگر شما مداح یا خواننده هستید به این نکته دقت داشته باشید که، یکی از بزرگترین خطرهایی که برای صدای آواز خواندن وجود دارد مربوط به چگونگی خواندن نیست، بلکه مربوط به استفاده بد و نادرست از صدا در هنگام صحبت کردن است.
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مطالب آن مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF مقاله “درمان گرفتگی صدا”
[member] [/member]
[…] پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله داشته باشید: درمان گرفتگی صدا […]