روش صحیح انتقاد شنیدن
سالها قبل خودم همیشه خیلی می ترسیدم که از طرف کسی نقد بشم. مخصوصا از طرف افرادی که بزرگتر از من هستند و یا از لحاظ اجتماعی بالاتر هستند. برای همین اگر کار اشتباهی انجام میدادم خودمو جلوی این افراد آفتابی نمی کردم تا نکنه ی وقت به من انتقاد کنند.
حتی اگر هم کار اشتباهی انجام نمی دادم یکسری از افراد بودند که فقط دوست داشتند الکی نصیحت یا انتقاد کنند، من همیشه از دست این افراد هم فراری بودم.
آخه می دونید، انتقاد شنیدن خیلی سخته.
داستانِ من، داستان خیلی از افرادی هست که از انتقاد شنیدن بدشون میآد و انتقاد شنیدن باعث میشه که عصبی یا افسرده بشند.
اما چیزی که باعث شد این رفتارم رو نصبت به انتقاد شنیدن کنار بذارم می دونید چیه؟
“نتیجه انتقاد شنیدن” هست.
وقتی ما از کسی انتقادی می شنویم، می تونیم ضعف هایی که داریم رو به نقطه قوت خودمون تبدیل کنیم.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه انتقاد کنیم
یکی از ارکانی که در تقویت ضعف های ما وجود داره اینه که به اون ضعف آگاه بشیم.
بنابراین زمانی که ازمون نقدی صورت می گیره بهتره که عصبی، ناراحت و یا افسرده نشیم و خوب به اون نقدی که از ما میشه گوش کنیم
ما برای پیشرفتِ خودمون بیشتر از اینکه به افراد چاپلوس نیاز داشته باشیم، به منتقدان واقعی نیاز داریم. افراد چاپلوس با تعریف و تمجید، ما را در یک خواب خرگوشی فرو می برند اما افراد منتقد ما را از این خواب غفلت بیرون می آورند.
شاید براتون جالب باشه که من به شخصی پول میدهم که من رو نقد کنه. در اصل من یک منتقد حرفه ای دارم که در مورد یکسری از موارد باهاش مشورت می کنم و ازش میخام که من رو مورد نقد قرار بده.
حقیقتش وقتی از طرف ایشون نقد میشم خیلی برام سخت و دردناکه اما چیزی که من رو به شنیدن این نقد ها مصمم می کنه، نتیجه بعد از انتقاد شنیدن هست.
فقط آنچه را که دوست دارم نشنوم!
زمانی که داریم انتقادی رو می شنویم بهتره که اون نقد رو همونطور که هست بشنویم نه اینکه فیلترش کنیم و آنطور که خودمون دوست داریم بشنویم.
در زمان نقد شنیدن و یا بعد از اون بهتره که با خودمون رو راست باشیم و به روی حقایقی که از ما وجود داره سرپوش نذاریم.
بین انتقاد از رفتار و شخصیتمان فرق وجود دارد
خیلی از افراد هنگامی که نقدی ازشون می شه به خودشون می گیرند و بسیار ناراحت می شند، چون فکر می کنند که خودشون و شخصیت خودشون هست که زیر سوال و نقد قرار گرفته، اما واقعیت اینه که اگر نقدی انجام میشه (البته انتقاد بصورت صحیح) به اون کار یا عملکردی که داشته وارد میشه نه به شخصیتِ ما.
بنابراین نقد هایی که صورت میگیره به عملکرد ما بر میگرده نه به خودمان.
روش صحیح انتقاد شنیدن
اگه ما بتونیم برخورد خیلی خوبی با نقد شدن داشته باشیم قطعاً میتونیم جایگاه خودمون رو از لحاظ اجتماعی رشد بدیم و از طرفی هم وقتی نقدی میشنویم برخورد خوبی داشته باشیم هم طرفِ مقابل از گفتنِ نقدش لذت می بره و هم خودمون بدونِ اینکه ناراحت بشیم و اوقات تلخی کنیم اون نقد رو می شنویم و اگه نقد جایزی بود ازش برای پیشرفتِ خودمون استفاده می کنیم.
اگه بخایم برای نقد شنیدن فرمولی بنویسیم بصورتِ زیر میشه:
۱- بعد از شنیدنِ نقد تشکر کنیم
۲- دلیلِ این نقد رو در ذهنِ خودمون تحلیل کنیم
۳- اگر دلیلِ نقد رو نتونستیم حدس بزنیم از خودِ شخص انتقاد کننده می پرسیم
۴- پاسخِ مناسب یا اقدام مناسب انجام میدیم
یک مثال:
فرض کنید یکی میاد به من میگه: “آقای مصطفی شما خیلی تو کلاساتون شوخی می کنید و این شوخی های شما خیلی من رو ناراحت میکنه ”
جواب پرخاشگرانه من:
اگه خوشِت نمیاد دیگه نیا سَرِ کلاس
به شما ربطی نداره که شوخی میکنم یا نه
کسی از شما نظر خواست؟
وقتی من با این لحن شروع به صحبت کردن میکنم قطعاً نباید انتظارِ احترام داشته باشم و به طبعِ من، ایشون هم لحنش عوض میشه و از خودش عکس العمل نشون میشده
جوابِ من با استفاده از فرمول بالا:
دوست عزیز ممنونم از اینکه این نکته رو به من گفتید و مرسی که برای من وقت گذاشتید و نظرتون رو میگید و به من کمک میکنید تا جایگاهم ارتقاء پیدا کنه، خدمتتون عارضم که شوخی کردن باعث بالا رفتن راندمان یادگیری میشه و مطالعات علمی هم کاملاً این موضوع رو اثبات کرده که هرچقدر ما سر کلاس با نشاط تر باشیم میتونیم نتیجه خیلی بهتری بگیریم. اما اگر احساس میکنید که نوع شوخی های خاصی هست که شما رو ناراحت میکنه اگر به من بگید حتما سعی میکنم که اونهارو از لیست شوخی هام حذف کنم و باز هم ممنونم از شما دوست عزیز که وقتتون رو برای من گذاشتید و نظرتون رو گفتید.
انتقاد کردن دو دلیل میتونه داشته باشه
یکی اینکه طرف از سر دلسوزی و قصدِ بهبودِ شرایط ما رو داشته باشه
یا اینکه میخاد خودش رو کانونِ توجه دیگران قرار بده، مثل یک بچه که وقتی میریم مهمونی و کسی بهش توجه نمی کنه میزنه زیرِ گریه و با زبونِ بی زبونی به ما میگه که بهش توجه کنیم، در این شرایط هم انتقاد کردن هم مثل گریه همون بچه میمونه.
شنیدنِ انتقاد و درست پاسخ دادن بهش، یک هنرِ که افرادِ خیلی کمی دارند. فرقی هم نمیکنه که طرف مدیر باشه یا یک منشی، آبدارچی باشه یا وکیل.
یک تمرین کوچیک:
مثلاً فرض کنید یکی این انتقاد ها رو از ما کرده: هم بهش پرخاشگرانه پاسخ بدیم هم با استفاده از فرمول بالا
- شما خیلی بی ادبی
- شما خیلی خودخواهی
- شما خیلی عصا قورت داده و اتو کشیده صحبت میکنی
من و دیگر دوستانی که در این سایت هستند خوشحال می شویم که دیدگاه و یا تجربیاتی خودتون رو با ما به اشتراک بگذارید تا با هم تبادل نظر داشته باشیم.
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مطالب آن مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF مقاله “روش صحیح انتقاد شنیدن”
سلام حضوراستادمحترم/مقاله چگونه انتقاد کنیم رومطالعه کردم/جالب بود/درباره اموزش پاورپوینت کلاس وموقعیت مناسب وقوی رومیشناسید که اموزش درباره ساخت پاورپوینت واسلاید روانجام بدن/ممنون شما?
درود بر شما سرکارخانم زینلی
سپاسگزارم از شما.
من به شما سازمان مدیریت صنعتی رو پیشنهاد که می کنم تشریف ببرید.
سازمان مدیریت صنعتی واقع در تهران خیابان ولیعصر سر خیابان جام جم (پایین تر از پارک وی) هست. خیلی وقت هست که با سازمان مدیریت صنعتی نرفتم، نمی دونم آیا باز هم کلاس های مربوط به پاورپوینت خود رو برگزار می کنه یا خیر.
اگر سوالی در مورد پاورپوینت یا اسلاید سازی دارید در خدمتم
انتقاد کردن هم اصول میخواد و انتقاد شنیدن جفتش
درود بر شما جناب ثابتی ارجمند.
بله دقیقا همینطور است. هر جفتش اصول میخاد.
باسلام.
ببخشید من سئوالی داشتم که تو مقالتون نتونستم جوابشو پیدا کنم.
تماما مقاله شما در مورد انتقاد شنیدن بود ولی اگه یک مسئله ای بین دو همکار از انتقاد کردن رد بشه و به حدی برسه که بهم توهین کنن باید چه کاری انجام داد؟
راستش من زمانی که کمی بحث شدت می گیره اونقدر استرس منو میگیره که شروع میکنم به لرزیدن … بعد صدام یه جوری میشه ! نمی تونم حرف رو دقیق بزنم مثل اینکه هیجان داشته باشم که سریع تر طرف مقابلم رو ساکت کنم !اما از همین لرزش من طرف احساس میکنه که من در برابر اون ضعیف هستم وا اطرافیان هم همینطور فکر میکنن . در صورتی که من در بعضی از مکان ها خودم رو تست کردم و دیدم زمانی که بحث یکم شدت میگیره فرقی نمیکنه خانواده باشه، غریبه باشه ، جنس مخالف باشه ویا … این لرزش هست و کلی استرس منو میگیره و باعث میشه جواب قانع کننده ندم و زمانی که اینطور میشه دیگه طرف مقابلم رو نمیشناسم بلکه هر کسی که بر خلاف نظر من حرف بزنه رو مورد شماتت قرار میدم . و همین باعث شده که در هر بحثی دیگران در مقابل من پیروز بشن.لطفا کمک کنید .و جالب اینجاست که همه هم حتی اگه حق با من باشه طرف اون رو میگیرن.باشکر وسپاس
درود بر شما محمد عزیز و بزرگوار
وقتت بخیر باشه
خیلی خوبه که برای رشد و پیشرفت خودت دست به کار شدی. واقعا بهت تبریک میگم و آفرین بر شما.
در مورد دو سوالی که فرمودی خدمتت عارضم که:
۱- در مقابل توهین باید چیکار کرد؟
اگر کسی به شما توهین می کنه و از مرز انتقاد رد میشه، به احتمال زیاد اون طرفت شخص قابل اعتمادی نیست و شخصی نیست که اصلا لازم باشه بهش فکر کنیم.
معمولا افرادی که این رفتار رو با دیگران انجام میدن، یا از جایی ناراحت هستند یا کمبودی دارند و یا دوست دارند که شما رو ضعیف نشون بدهند و خودشون رو قدرتمند.
بهت پیشنهاد می کنم اصلا روی این افراد زوم نکن و برات مهم نباشند.
شاید این افراد شما رو بالاتر از خودشون می بینند و چشم دیدن پیشرفت شما رو ندارند و با این کار دارندن روحیه شما رو ضعیف می کنند تا شما رو هم در حد خودشون کنند.
اما به هر حال باید دید که اون طرف چه کسی هست و جایگاهش در مقابل شما چگونه است.
اگر اون فرد رییس شما هست بهتون پیشنهاد می کنم رادیو بیان شماره ۸: نحوه برخورد با مدیر بد اخلاق هست رو گوش کنید. (برای گوش دادن به این رادیو لطفا روی لینک زیر کلیک نمایید)
https://amirmostafa.com/how-to-behave-bad-manager/
اگر اون فرد شخص دیگری است که اصلا در سلسله مراتب شغلی شما جایی نداره و صرفا یک همکار هست بهتره که کلا نادیده اش بگیری. خیلی از چیزها نیاز به اثبات نداره، در واقع زمانی که شما میخواهی اثباتش کنی کار رو از کار بدتر می کنی.
سعی از خیلی از موارد رد بشی و فیلترش کنی و نادیده اش بگیری.
۲- اینکه صدات موقع دفاع کردن از حق خودت میلرزه:
بهت پیشنهاد می کنم رادیو بیان شماره ۳: چگونه حق خود را از دیگران بگیریم گوش کنی (برای شنیدن این رادیو بیان روی لینک زیر کلیک کن)
https://amirmostafa.com/how-to-get-right/
و برای اینکه نفس کم نیاری لطفا این مقاله رو بخون
https://amirmostafa.com/%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%B5%D8%AF%D8%A7%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%A8-%D9%88-%D9%82%D8%AF%D8%B1%D8%AA%D9%85%D9%86%D8%AF%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DB%8C%D9%85/
و برای اینکه بتونی در این جور موقعیت ها بهتر عمل کنی بهت پیشنهاد می کنم خودت رو در همچین شرایطی قرار بدی (البته برای شروع موقعیت های کوچیک این چنینی) و بعد سعی کن با صحبت کردن و جوری که تنفست عادی باشه و ضربان قلبت نزده و راحت صحبت کنی.
شاید یک مورد برات جالب باشه، خیلی از افراد وقتی که ما قلبمون تند تند میزنه، صدامون میلزه و یا دست و پامون میلرزه متوجه نمی شند، ما چون به خودمون نزدیکیم می تونیم این علائم رو ببینیم.
برات آرزوی بهترین ها رو دارم محمد ارجمند
اگر جایی نیاز به توضیح بیشتر بود در خدمت هستم.
aaaaaali bod ostad mostafa
درود بر شما سرکار خانمEli بزرگوار
سپاسگزارم از شما
موفق و پیروز باشید
[…] حتما این مقاله را مطالعه کنید: روش صحیح انتقاد شنیدن […]
سلام استاد دلیلش چیه که نه انتقاد کردن و نه انتقاد شنیدن رو یاد نمی گیرم؟
درود وقت بخیر
عدم اعتماد بنفس کافی و نداشتن عزت نفس