0

رفع مشکلات در هنگام سخنرانی

رفع مشکلات در هنگام سخنرانی

شاید تا الان هنوز هیچ اجرا و سخنرانی انجام نداده باشید و یا شاید هم تجربه صحبت در جمع و سخنرانی را داشته باشید.
احتمالا بدانید که ممکن است در هنگام سخنرانی مشکلاتی به وجود بیآید.
از طرفی هم بعضی مواقع به یک مشکلاتی فکر می کنیم که رخ دادنش یک در میلیون خواهد بود.
در اکثر مواقع مواردی پیش می آید که بهترین برنامه ریزی ها هم غلط از آب در می آیند.
با هم می خواهیم یکسری مشکلات احتمالی را که در هنگام سخنرانی ممکن است به وجود بیآید را بررسی کنیم.
البته من پیشنهاد می کنم به جای استفاده از واژه “مشکل” بگوییم “مسئله”، چون مشکل حل یا رفع شدنی نیست و مانند یک مانع است اما مسئله ها همیشه قابل حل بوده اند و حتی اگر مثل شاگردان تنبل کلاس هم باشید مسائلتان را به دیگران می دهید تا حل کنند 🙂


خراب شدن تجهیزات

شاید خراب شدن تجهیزات در زمان سخنرانی یکی از بدترین اتفاقاتی باشد که پیش می آید. اما این موضوع خیلی خوب قابل مدیریت است و شاید به ندرت برای شما این اتفاقات پیش بیاید.
برای مثال به ندرت پیش می آید که لامپ دستگاه ویدیو پروژکتور بسوزد (مگر اینکه به خاطر نوسانات برق باشد که باز آن هم راه حل دارد و می توانیم از محافظ های برقی استفاده کنیم) چون طول عمر لامپ های ویدیو پروژکتور معمولا بالای ۵۰۰۰ ساعت است. بنابراین احتمالش خیلی خیلی کم است که بخواهد در زمان سخنرانی با یک همچین مسئله ای مواجه شویم. اما به هرحال روزی عمر این دستگاه به سر خواهد.
خراب شدن لپ تاپ هم می تواند یکی از این مسائل باشد که به ندرت رخ می دهد.
یادم می آید که در زمان دانشگاه یک لپ تاپ خیلی قدیمی داشتم که اصلاحا می گفتم با زغال کار می کند، همیشه منتظر بودم که من را وسط ارائه ام تنها بگذارد و خراب شود.
اما خوشبختانه تابه حال یک همچین مسئله ای برای من و خیلی از دوستان من و یا افراد دیگر پیش نیامده است.
من انکار نمی کنم که دستگاه های الکترونیکی هیچ وقت خراب نمی شوند و اصلا نیاز به نگرانی یا نیاز به پیدا کردن راه حل نیست، اتفاقا من پیشنهاد می کنم که همیشه برای دستگاه هایی که خیلی حیاتی هستند یک زاپاس داشته باشیم.
برای مثال زاپاس و جایگزین لپ تاپ در زمان برگزاری کلاس های خودم، استفاده از جزوه هایی است که برای همه هنرجویان پرینت گرفته شده است و یا حتی اگر هم جزوه ای نداشته باشم یک لپ تاپ زاپاس با خودم همراه دارم.
پس تا آنجا که می شود برای یکسری از تجهیزات زاپاس تهیه کنید.

می دانم احتمالا تهیه یک ویدیو پروژکتور کار آن چنان به صرفه ای نباشد، اما اگر صحبت ما خیلی مهم است و داشتن ویدیو پروژکتور هم اهمیت بالایی دارد حداقلش این است که یک دستگاه دیگر برای زمان سخنرانی خودمان اجاره کنیم.
برای اجاره ویدیو پروژکتور هم فقط نیاز است که یک جستجوی ساده در اینترنت انجام دهیم.
برای مثال در گوگل جستجو کنیم “اجاره ویدیو پروژکتور”
پس می شه گفت با این شرایط احتمال اینکه دستگاه بخواهد سخنرانی ما را مختل کند وجود ندارد.
به هرحال اگر هرکدام از تجهیزات ما با نقص فنی مواجه شد اصلا نیازی نیست که دست وپایمان را گم کنیم.
از شما می خواهم که خیلی خونسرد به ادامه صحبت های خودتان ادامه دهید، اگر سیستم صوتی سالن با مسئله ای مواجهه شد به مخاطب هایتان نزدیک تر شوید و تُن صدای خودتان را هم افزایش دهید و یا در بین صندلی آن ها قدم بزنید.
برای اینکه صدای تان را تقویت کنید به شما پیشنهاد می کنم در دوره جامع صداسازی شرکت کنید تا قدرت صدای خودتان را کشف کنید. لینک این دوره را در زیر با شما به اشتراک می گذارم.

پیشنهاد ویژه: دوره جامع صداسازی

پس اصلا نیاز به هول شدن و عذرخواهی کردن در مورد آنچه اتفاق افتاده است نیست.
چون با این کار توجه مخاطب را به سمت آن مسئله جلب خواهید کرد و از طرفی هم عدم مدیریت بحران خودتان را به نمایش درخواهید آورد که اصلا برای ما جالب نخواهد بود.


بررسی سالن و تجهیزات

بررسی سالن و تجهیزات و مخصوصا اگر سالن و تجهیزات قبل از شروع سخنرانی یکی از واجبات قبل از شروع سخنرانی است.
مخصوصا اگر در یا کلاسی که برای اولین با در آنجا اجرا خواهیم داشت اهمیت این موضوع چند برابر می شود.
پیشنهاد من این است که حداقل یکی دو روز قبل از شروع سخنرانی خودمان سالن را چک کنیم و تجهیزات را کامل امتحان کنیم تا اولا از سالم بودن آن ها مطمئن شویم، دوم اینکه اگر قلق خاصی دارد آن را کشف کنیم و یا از مسئول سالن سوال کنیم.
در یک مقاله بسیار مفصل درباره بررسی سالن و تجهیزات و چینش سالن آن نوشته ام که پیشنهاد می کنم حتما آن را مطالعه کنید، لینک این مقاله را در زیر منتشر می کنم.

حتما این مقاله را مطالعه کنید: آماده کردن سالن یا کلاس قبل از شروع سخنرانی


اشتباه تایپی در اسلاید

امکان دارد که اسلاید های ما دارای اشتباه تایپی باشد.
قبل از اینکه مخاطبان بخواهند که به ما گوشزد کنند بهتر است که خودمان حواسمان را به این موضوع جمع کنیم و علاوه بر اینکه خودمان اسلاید ها را چک می کنیم از یک شخص دیگر هم بخواهیم که این کار را برای ما انجام دهد تا مطمئن باشیم که هیچ اشتباه تایپی در اسلاید وجود ندارد.
دلیل اینکه می گویم یک نفر دیگر این کار را انجام دهد این است که ما چشممان به محتوایی که تایپ کرده ایم آشنا شده و عادت کرده است و اگر بخواهیم اشتباه تایپی خودمان را کشف کنیم احتمال دارد باز هم از دستمان در برود.
اما به هرحال اگر به هر دلیلی در اسلاید ما هنگام سخنرانی اشتباه تایپی وجود داشت و یکی دو نفر از حضار این مسئله را یادآوری کردند اصلا نیاز نیست که بهم بریزیم، عذرخواهی کنیم و یا هزارتا کار اشتباه دیگر انجام دهیم.
خیلی محترمانه و با لحنی خوب از آن طرف به خاطر یادآوری که انجام داده اند تشکر می کنیم و ادامه صحبت مان را از سر می گیریم. 🙂


زنگ خوردن تلفن همراه حضار

خیلی از مدرسین و سخنرانان را دیده ام که خیلی روی این موضوع حساس هستند و همیشه هم سر کلاس و صحبت هایشان تلفن یکی دو نفر از حضار زنگ می خورد و به شدت عصبانی می شوند.
به هرحال این موضوع یکی از عوامل و مسائلی هست که ممکن است صحبت و سخنرانی ما را با مشکل مواجه کند.
من خودم معمولا زیاد روی این موضوع حساس نیستم و خوشبختانه مخاطبان من هم همیشه افراد فرهیخته و باشخصیتی بوده اند و در زمان کلاس با تلفن همراه خودشان صحبت نمی کنند یا اینکه آن را روی حالت بی صدا (Silent) قرار می دهند.
اما اگر به هر دلیلی (مثل فراموش کردن قرار دادن روی حالت بی صدا یا داشتن کار واجب) تلفن شان زنگ بخورد و بخواهند در کلاس صحبت کنند من چیزی نمی گویم.
چون در خیلی از مواقع نگاه افراد دیگه باعث می شود که یا به بیرون از کلاس یا سالن برای صحبت کردن برود و یا اینکه مکالمه اش را خیلی سریع تمام می کند.
و در موارد خیلی خیلی کمی بوده که من بخواهیم این موضوع را به شخصی تذکر بدهم.
بنابراین پیشنهاد من برای مدیریت یک همچین مسئله ای این است که اولا اصلا برایتان مهم نباشد دوما اگر این موضوع از طرف شخص یا اشخاصی تکرار شد خیلی محترمانه از حضار بخواهید که یا تلفن شان را روی حالت بی صدا قرار دهند و یا اینکه برای صحبت کردن با تلفن به بیرون از کلاس تشریف ببرند.
شاید در جایی نیاز به یک صحبت با لحنی قاطع باشد و یا شاید هم با یک لحن عادی بیان شود کفایت کند.

حتما این رادیو بیان را گوش کنید: چگونه قاطعانه صحبت کنیم


مواجهه با انتقاد مخاطبان

امکان دارد که به این موضوع فکر کرده باشید که اگر یک نفر وسط صحبت های شما بخواهد شما را زیر سوال ببرد و یا من را به باد انتقاد بگیرد چه خواهد شد؟
در وهله اول از شما می خواهم که به هیچ وجه از کوره در نروید.
و در وهله دوم از شما می خواهم که خیلی کامل دو مقاله ای که در این مورد نوشته ام را مطالعه کنید.

حتما این مقاله را مطالعه کنید: نحوه پاسخ به سوالات مخاطبان در سخنرانی و پرزنتیشن

و همینطور،

حتما این مقاله را مطالعه کنید: روش صحیح انتقاد شنیدن


جمع بندی

در این مقاله درباره یکسری مسائل رایجی که ممکن است در هنگام سخنرانی ما رخ دهد مطالب مهمی را خدمت شما بیان کردم که شاید بد نباشد به صورت تیتروار یک مرتبه آن را باهم بررسی کنیم:

  • خراب شدن تجهیزات
  • بررسی سالن و تجهیزات
  • اشتباه تایپی در اسلاید
  • زنگ خوردن تلفن همراه حضار
  • مواجهه با انتقاد و سوالات مخاطبان

اگر نگران رخ دان مسئله خاصی در هنگام سخنرانی خودتان هستید به شما پیشنهاد می کنم که این مسائل را برای خودتان یادداشت کنید و بعد سعی کنید که برای هرکدام از آن ها حداقل یکی دو راه حل را پیدا کنید.
شاید حل کردن یکسری از مسائل نیاز به فکر کردن زیاد و یا کمک کردن از دیگران باشد، اما این موضوع واقعا ارزشش را دارد که برایش وقت بگذارید.
امیدوار هستم سخنرانی های فوق العاده و تأثیرگذاری داشته باشید.

با احترام – امیر مصطفی

دانلود PDF مقاله “رفع مشکلات در هنگام سخنرانی”

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *