تکنیک های یخ شکنی آموزشی
یخ شکنی آموزشی یکی از تکنیک هایی هست که اساتید، سخنران ها یا معلمین در اول صحبت های خودشون استفاده می کنند تا جو سنگین کلاس رو مدیریت کنند و کاری کنند که مخاطب ها احساس راحتی نصبت به اون جمع داشته باشند.
چرا یخ شکنی انجام دهیم؟
اگر شما هم بعنوان مخاطب در کارگاه های آموزشی یا سمینارها حضور داشتید، به احتمال زیاد این جو سنگین، مخصوصا در ابتدای برنامه را حس کردید.
زمانی که این جو سنگین وجود داشته باشه، مخاطب ها احساس راحتی نمی کنند، و اگر احساس راحتی نکنند نمی توانند صحبت های سخنران یا معلم را به خوبی درک کنند.
اگر تکنیک های یخ شکنی آموزشی به درستی انجام بشه ما در همون ابتدا می تونیم این جو رو مدیریت کنیم و کاری کنیم که حضار احساس راحتی نصبت به اون جمع داشته باشند.
در ادامه به چند مورد از مهمترین تکنیک های یخ شکنی آموزشی اشاره می کنم که می تونه واقعا در مدیریت استرس سخنران و مخاطب ها بسیار موثر باشه.
استفاده از داستان یا لطیفه برای یخ شکنی
و ترجیحا داستانی که لطیفه مانند باشه عالی جواب میده. اما باید موقعیتی که توش هستیم و مخاطبهامون رو در نظر بگیریم.
همیشه داستان گویی یکی از بهترین و موثرترین تکنیک ها برای شروع سخنرانی بوده و هست. البته به شرط آنکه بتوانیم خوب داستان را تعریف کنیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه سخنرانی را شروع کنیم[/quote]
چند سال پیش خودم در یک سازمان دولتی دعوت شده بودم، اولین سخنران هم بنده بودم.
در ابتدا قرآن طلاوت شد و بعدش سرود ملی پخش شد.
بعد از اینکه سرود تموم شد جو فوق العاده سنگینی سالن رو گرفته بود. همه مثل میخ روی صندلی هاشون نشسته بودن و اخم ها توی هم بود و خیلی جدی داشتند به من نگاه میکردند. ی آب دهن قورت دادمو تو دلم گفتم یا ابوالفضل، الان بخوام ی چیزی بگم که اینا منو میخورن، چی کار کنم، چی بگم.
این داستان رو براشون تعریف کردم:
اولین روز کاری آقای مرادی بعد از استخدامش تو شرکت بود، آقای مرادی همون اول صبح شماره داخلی ۱۰۱ رو گرفت و گفت لطفا سریع برای من یک چایی داغ بیارید دفترم، اون شخصی که گوشی رو از اون سمت برداشت گفت، فکر میکنم شماره رو اشتباهی گرفتید، هنوز حرف اون طرف تموم نشده بود که آقای مرادی پرید وسط حرفش و گفت مثل اینکه حرف حالیت نمیشه سریع ی چایی داغ برام وردار بیار تو اتاق ببینم، اون شخص پای تلفن گفت، شما میدونی من کی هستم؟ آقای مرادی گفت نه، اون طرف پای تلفن گفت من مدیرعامل شرکت هستم. آقای مرادی هم خواست کم نیاره و خیلی با اعتماد به نفس جواب داد جناب آقای مدیر عامل شما میدونید دارید با کی صحبت می کنید؟ مدیرعامل بیچاره گفت نه نمیدونم. آقای مردای گفت بسیار خوب خوبه دیگه تکرار نشه و سریع گوشی رو گذاشت.
این داستان رو که براشون تعریف کردم، اون آدم هایی که همه اخماشون تو هم بود و جو سنگینی همه جارو برداشته بود یهو زدن زیر خنده و شیکمشونو گرفتن و مثل روغن رو آتیش بالا و پایین می پریدن.
بله اینجوری بود که یخه شکسته شد 🙂
شوخی با خود برای یخ شکنی
یکی از تکنیک های یخ شکنی اینه که در ابتدای صحبت، یک شوخی با خودمون انجام بدیم.
این نکته خیلی مهمه، شوخی که با خودمون انجام میدیم نباید خیلی تند و زننده باشه و باعث بشه که مخاطب از ما زده بشه.
برای مثال آقای لری کینگ (Larry King) (مجری رادیو و تلوزیون آمریکایی) یک جثه خیلی کوچک و اندامی لاغر و خمیده داشت، وقتی در سمیناری بعنوان سخنران ازش دعوت شد که پشت تریبون بیاد و سخنرانی کنه، پاش گیر میکنه جایی و میافته پشت تریبون، و بعد خیلی خونسرد گفت که، لری کینگ تا لحظاتی دیگر بالا می آید، مخاطب ها اینجا بود که زدن زیر خنده و یخ شکنی صورت گرفت.
این یک تهدید بود و لری کینگ تونست به خوبی ازش یک فرصت بسازه.
یا مثلا شخصی با دماغ خودش شوخی میکنه، یا شخص دیگه با شکم گنده اش شوخی می کنه.
به هر ترتیب ما مجاز هستیم با خودمون شوخی کنیم، اما این شوخی ها بهتره که از قبل برنامه ریزی شده باشه و جوری نباشه که مخاطب از ما زده بشه.
لبخند زدن برای یخ شکنی
فرض کنید شما بعنوان یک هنرجو در یک دوره آموزشی شرکت کردید، اگر معلم یا استاد چهره خیلی عبوسی داشته باشه و این چهره عبوس به همراه اون جو سنگین اول کلاس باشه، جو بسیار سنگین تر از قبل میشه.
البته به احتمال زیاد اگه این دوره چندین جلسه باشه، ارتباط گرفتن با دیگر هنرجو ها بسیار راحت تره.
لبخند زدن می تونه یک تکنیک یخ شکنی آموزشی برای شروع باشه. این مشخصه که اگه کسی چهره عبوسی داشته باشه ما نمی توانیم باهاش به خوبی ارتباط بگیریم.
افراد همیشه چهره هایی که لبخند دلنشینی بر لب دارند رو بیشتر ترجیح میدند تا یک چهره عبوس.
فقط این نکته رو در نظر داشته باشید که ما بعنوان یک سخنران یا معلم نباید سعی کنیم که یک لبخند بی روح بر چهره داشته باشیم. اگر لبخند زدن ما از اجبار و مصنوعی باشه خیلی از افراد متوجه این خنده مصنوعی می شوند.
بنابراین داشتن یک لبخند دلنشین می تونه یکی از تکنیک های یخ شکنی آموزشی برای ابتدای صحبت و سخنرانی ما باشه.
درگیر کردن مخاطب برای یخ شکنی
مثلا ما برای یخ شکنی می توانیم از مخاطبین بخواهیم که خودشون رو برای دو نفر بغل دستیشون معرفی کنند و در مورد موضوعی با هم چند دقیقه ای صبحت کنند.
به هر حال با توجه به خلاقیت خودمون و موقعیتی که دراش قرار داریم باید بتونیم یک یخ شکنی عالی انجام بدیم تا در ادامه صحبت مخاطب رو بیشتر جذب کنیم.
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در خبرنامه سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مقالات و مطالب آموزشی آن در ایمیلِ خود مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF تکنیک های یخ شکنی آموزشی “
[member] [/member]
مطالبی که خواندم بسیار کاربردی ومفید است امیدوارم با مطالعه ی مطالب شما به هنر توانایی ابراز عقیده ی درست خود دست پیدا کنم
درود بر شما.
سپاسگزارم.
قطعا همینطور هست.
با تمرین و پشتکار میتونید به بهترینها دست پیدا کنید.