تسلط در سخنرانی
تسلط در سخنرانی یکی از دغدغه های افرادی است که می خواهند برای جمعی صحبت کنند، محصولی را معرفی کنند یا در دانشگاه تحقیقی را ارائه دهند.
علاوه بر این افرادی هم هستند که حتی در صحبت های روزمره خودشان خیلی تسلط ندارند، برای مثال نمی توانند جمله خود را کامل جمع وجور کنند، واژه ها را فراموش می کنند و در کل آن چیزی را که در ذهن دارند را نمی توانند به خوبی بیان کنند.
من امیر مصطفی، مدرس سخنرانی، فن بیان و مذاکره می خواهم در این مقاله به شما راهکارهایی را بگوییم که بتوانید در هر موقعیتی تسلط در سخنرانی خود داشته باشید.
صحبتمان را از قبل طراحی کنیم
احتمالا صحبت های خیلی از افراد را شنیده باشید که خیلی بی سر و ته باشد و یا جمله بندی درست وحسابی نداشته باشد و یا خیلی صحبت های گُنگی بیان می کنند و این شاخه و آن شاخه می پرند.
اگر ما از قبل ندانیم که چه می خواهیم بگوییم و در جمعی شروع به سخنرانی کنیم به احتمال خیلی زیاد تسلط در سخنرانی نخواهیم داشت.
من این موضوع را بارها دیده ام که شخصی از قبل صحبتش را آماده نکرده، برای آن طراحی نداشته و یک صحبت و سخنرانی بی سروته و گنگی را تحویل مخاطب داده است.
اگر ما بدانیم که چه می خواهیم بگوییم، آن را دسته بندی و طراحی کنیم و سپس یکسری کارها و تمرینات را انجام دهیم، به احتمال زیاد می توانیم تسلط در سخنرانی خودمان را چند برابر کنیم.
حتما این مقاله را بخوانید: طراحی سخنرانی
مگر می شود که یک گروه ارکستر بخواهد بدون داشتن نُت های از قبل نوشته شده و طراحی شده خیلی هماهنگ برای مردم بنوازند.
و یا مگر می شود یک برج یا یک خانه چند طبقه بدون داشتن طراحی ساخته شود؟
صحبت ها و سخنرانی ما هم دقیقا به همین صورت است.
اگر صحبت ما طراحی نداشته باشد به احتمال خیلی زیاد به بیراهه کشیده خواهیم شد و تسلط در سخنرانی هم نخواهیم داشت.
تمرین کردن
حالا بعدازاینکه سخنرانی خودمان را طراحی کردیم و آن چیزهایی که نیاز است را برای خودمان مشخص کردیم و یا آن را به صورت متن تبدیل کردیم، نوبت آن رسیده است که تمرین کنیم.
تمرین سخنرانی باعث می شود که:
- بتوانیم حتی در صحبت های روزمره هم بهتر صحبت کنیم
- بتوانیم صحبت هایی که طراحی کرده ایم را بهتر و بهتر کنیم
- صحبت ها بیشتر برای ما جا بیافتد
- بدون نیاز به متن سخنرانی و حفظ کردن، صحبتمان را بیان کنیم
- موقعیت سخنرانی را برای خودمان شبیه سازی می کنیم
- تسلط در سخنرانی به دست می آوریم
احتمالا شما گواهینامه رانندگی داشته باشید و یا اگر هم سن تان به داشتن گواهینامه نرسیده باشد به احتمال زیاد دوچرخه سواری یا شنا کردن را بلد باشید.
رانندگی کردن، دوچرخه سواری کردن و شنا کردن یک مهارت هستند، به عبارت دیگر ما می توانیم این کارها را با تمرین و تکرار به خوبی انجام دهیم.
سخنرانی هم دقیقا همین طور است.
ما می توانیم با تمرین و تکرار در آن تسلط کسب کنیم.
حتی حرفه ای ترین سخنرانان هم قبل از اینکه بخواهند به صورت واقعی به روی سِن بروند و جلوی جمع صحبت کنند تمرین انجام می دهند و صحبت های خودشان را بارها و بارها مرور و تمرین می کنند.
در ادامه برای اینکه بتوانید تسلط در سخنرانی خودتان را به دست بیاورید به شما چند راه تمرین کردن را می گویم که هم در دسترس ما است و هم اینکه بسیار قدرتمند هستند.
تمرین جلوی آینه
تمرین کردن جلوی آینه یکی از قدیمی ترین تکنیک ها برای تمرین کردن و شبیه سازی محیط سخنرانی است.
این تکنیک حتی الان هم جزو پرطرفدارترین تکنیک ها است.
پیشنهاد می کنم که تمرین خود را روبروی یک آینه قدی انجام دهید تا بتوانید به تمام بدن خود در هنگام صحبت کردن اشراف داشته باشید.
معمولا شروع این تمرین برای خیلی از افراد سخت است، چون معمولا آقایان با چهره خودشان غریبه هستند و در زمان تمرین سخنرانی وقتی می خواهند با آینه تمرین کنند این کار برایشان بسیار سخت است.
البته آقایانی که به باشگاه بدن سازی می روند و هر دقیقه خودشان را در آینه برانداز می کنند از این قاعده مستثنا هستند 🙂
پیشنهاد می کنم وقتی می خواهید با این تکنیک و یا حتی تکنیک های دیگر شروع به تمرین کنید، یک لباس رسمی به تن داشته باشید و سعی کنید محیط و موقعیت سخنرانی را که در آینده خواهید داشت به خوبی برای خودتان تجسم کنید.
پس برای شروع به جلوی آینه بروید و صحبتی که از قبل آماده کرده اید را از اول تا آخر بیان کنید.
سعی کنید که این کار را حداقل روزی یک مرتبه انجام دهید. همان طور که گفتم روزهای اول ارتباط برقرار کردن با این روش شاید کمی سخت باشد اما می دانم که شما فرد با انگیزه و با پشتکاری هستید.
تمرین با ضبط کردن صدا
شاید تا ۱۵ سال قبل اگر می خواستیم صدایمان را ضبط کنیم امکانات انقدر در دسترس ما قرار نداشت.
احتمالا در آن زمان باید با کلی دردسر این کار را بر روی نوارهای کاست انجام می دادیم.
اما الان با همین موبایلی که در دست داریم می توانیم صدای خودمان را به راحتی و بدون هیچ زحمتی ضبط کنیم و بعد به آن گوش دهیم.
تمرین کردن به این سبک باعث می شود که ما روی محتوایی که می خواهیم ارائه دهیم بیشتر دقیق شویم.
شاید یکی از نقاط ضعف این تمرین نسبت به تمرین جلوی آینه، ندیدن زبان بدن و حالت چهره ما باشد.
اما نقطه قوت آن این است که می توانیم با شنیدن صدای خودمان، خودمان را به جای مخاطب قرار دهیم و صحبت های خودمان را قضاوت کنیم.
شاید شنیدن صدای خودتان را از طریق موبایل یا هر وسیله دیگر دوست نداشته باشید.
اما این یک امر کاملا طبیعی است.
دلیلش هم این است که ما به صورت طبیعی صدای خودمان را از طریق جمجمه خودمان می شنویم.
وقتی صحبت می کنیم صدا در سر و جمجمه ما ۱۵ برابر بیشتر از حالتی است که مخاطب از طریق هوا می شنود.
به همین دلیل صدای خیلی از افراد برای خودشان در حالت عادی بسیار صدایی پُرطنین و فوق العاده است.
به هر حال اگر واقعا صدای شما دچار نقص است به شما پیشنهاد می کنم تا در دوره جامع صداسازی شرکت کنید.
پیشنهاد ویژه: دوره جامع صداسازی
اما وقتی همین افراد صدای خودشان را در ضبط صوت های یا فیلم ها می شنوند تعجب می کنند و فکر می کنند که آن دستگاه مشکل دارد.
ولی واقعیت این است که آن دستگاه هیچ مشکلی ندارد.
چطور زمانی که صدای افراد دیگر را پخش می کند صدای آن افراد دقیقا همان طور است که ما می شنویم اما صدای ما فقط فرق کرده است؟
پس مطمئن باشید که دستگاه های ضبط و پخش صدا هیچ اشکالی ندارد.
تنها اشکال این است که ما به صدای خارج از بدن خودمان عادت نکرده ایم.
بنابراین اگر شنیدن صدای تان از طریق ضبط صوت ها شما را آزار می دهند اصلا نگران نباشید، فقط به شنیدن صدای تان و تجزیه و تحلیل صحبت هایتان ادامه دهید.
این موضوع کم کم برایتان عادی می شود.
تمرین با فیلم برداری از خود
فیلم برداری از خود در زمان تمرین سخنرانی می تواند تلفیقی از تمرین جلوی آینه و ضبط کردن صدا باشد.
من خودم این تکنیک را از همه بیشتر دوست دارم.
ما با فیلم برداری از صحبت های خودمان علاوه بر اینکه می توانیم صدای خودمان را بشنویم، می توانیم تصویر زبان بدن و چهره ما را هم داشته باشیم که این فوق العاده است.
پیشنهاد می کنم که یک سه پایه کوچک رومیزی به همراه نگه دارند موبایل برای خودتان تهیه کنید و بدون اینکه نگران افتادن موبایل خود یا تنظیم نبودن تصویر باشید شروع به ضبط و فیلم برداری صحبت های خودتان کنید.
تمرین برای دیگران
تمرین برای دیگران را پیشنهاد می کنم برای آخرین تمرین های خود قرار دهید، یعنی بعد از اینکه چندین مرتبه جلوی آینه تمرین کردید یا صدای خودتان را ضبط کردید و شنیدید و یا اینکه از خودتان فیلم برداری کردید و دیده اید و یکسری از ایرادات خودتان را برطرف کرده اید و یک تسلط نسبی بر صحبت های خودتان ایجاد کرده اید از یک دوست یا چندین نفر دعوت کنید که برای شنیدن صحبت های شما بیایند.
اگر این افراد قابل اعتماد هستند بهتر است که حضور داشته باشند اما اگر مثل یکسری از افراد که فقط می خواهند مسخره بازی در بیاورند و ما و صحبت هایمان را مورد تمسخره قرار دهند بهتر است که نباشند.
پس حواستان به افرادی که می خواهند پای صحبت های شما بنشینند و صحبت های شما را نقد کنند باشد و سعی کنید از افرادی که قبلا تجربه ای در این زمینه داشته اند بخواهید که این کار را انجام دهند.
ذهن مان را برای صحبت کردن تقویت کنیم
یک نکته در اینجا وجود دارد که اگر به آن دقت نکنید ممکن است که در هنگام سخنرانی و یا صحبت در جمع باعث شود که شما صحبت تان را فراموش کنید یا جمله های بی سر و تهی بیان کنید.
و آن این است که ذهن ما باید برای صحبت کردن تقویت شود.
در غیر این صورت ممکن است که در هنگام سخنرانی نتوانیم آن تسلطی که تصور می کردیم به دست بیاوریم.
تقویت ذهن برای صحبت کردن یعنی چی؟
افرادی هستند که خیلی کم در روزمره خودشان صحبت می کنند، این افراد باید صحبت کردنشان را بیشتر کنند تا ذهنشان بتواند واژه ها و جملاتی که می خواهد بیان کند را خیلی خوب و منظم پشت سرهم بچیند.
همین تمرین کردن هایی که خدمتتان بیان کردن باعث می شود که ما بتوانیم به مرور بهتر و بهتر صحبت کنیم.
ذهن ما هم دقیقا مثل عضلات بدن ما می ماند.
اگر آن را تقویت و پروش ندهیم و به عبارتی از آن کار نکشیم ضعیف باقی خواهند ماند.
این تمرینات هم دقیقا مثل دمبل برای ذهن ما در هنگام صحبت کردن عمل می کنند.
پس این تمرینات را دست کم نگیرید.
تمرین مرتبط کردن چند کلمه غیر مرتبط
علاوه بر صحبت هایی که به صورت عادی تمرین می کنید یک تمرین فوق العاده را خدمت شما بیان می کنم تا بتوانید روند تقویت ذهنتان را برای صحبت کردن تسریع کنید.
در این تمرین می توانید برای شروع دو کلمه غیر مرتبط را در نظر بگیرید و سعی کنید که این دو موضوع را به هم ارتباط دهید و صحبت کنید.
حتی می توانید این تمرین را به صورت بازی دربیاورید و کلمات غیر مرتبط را در یک ظرف بریزید و هر کسی دو تا این کلمات را بردارد و سعی کند که حدود یکی دو دقیقه این واژه ها را به هم ربط دهد و صحبت کند.
برای مثال دو واژه غیر مرتبط:
تلفن های هوشمند
شهر
تلفن های هوشمند برای کسانی که در شهر و یا روستا زندگی می کنند یکی از وسایل ضروری به حساب می آید چون خیلی از کارهای بانکی، خرید ها و کارهای دیگر را می توانیم بدون اینکه نیاز باشد در شهر حضور داشته باشیم، می توانیم به صورت آنلاین و غیرحضوری با تلفن های هوشمند خود انجام دهیم.
این روش می تواند بسیار قدرتمند باشد و اگر هر روز آن را انجام دهید حداقل ظرف یک هفته قدرت آن را در صحبت کردن های خود مشاهده خواهید کرد.
جمع بندی
در مقاله تسلط در سخنرانی به طور خلاصه بیان کردم که بهتر است صحبت های ما از قبل طراحی شود تا یک صحبت بی سر و ته بیان نکنیم، و سپس برای تسلط در سخنرانی باید آن را چندین مرتبه با روش های که خدمتتان بیان کردم تمرین کنیم تا بتوانید در زمان اجرای واقعی سخنرانی تسلط خوبی بر روی محتوا و موارد دیگر داشته باشید.
برایتان بهترین ها را آرزو دارم.
شاد و پرانرژی و در پناه خدا باشید
امیر مصطفی
دانلود PDF مقاله “تسلط در سخنرانی”
[member] [/member]