چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم
پاسخ به اینکه چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم این است که:
درواقع، داشتن کنفرانس خوب فقط با بیان کردن یکی دو نکته امکان پذیر نیست و این مجموعه ای از مهارت ها و کارهایی هست که ما در قبل و در حین کنفرانس خود انجام می دهیم.
معمولا ارائه کنفرانس در زمان دانشجویی خیلی پُررنگ است و در بیشتر درس هایی که داشتیم ۲ نمره از نمرات اون درس رو تشکیل میده و معمولا هم افراد زیادی هستند که میگن، بابا ولش کن این دو نمره رو نخواستیم، به خاطر این دو نمره باید کلی زمان بزاریم، مطالب جمع کنیم، پاورپوینت درست کنیم، از خوابمون بزنیم و خیلی بهانه های دیگه که کنفرانس رو انجام ندند میارن.
برای تعداد نسبتا کمی از دانشجو ها، اینکه چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم واقعا خیلی مهم بود.
جالب اینجاست، معمولا تعداد کمی از دانشجو ها که روی کنفرانس های خود وقت میگذاشتند تا بتوانند کنفرانس خوبی داشته باشند، این افراد در زندگی و شغل خود افراد به مراتب موفق تری بودند و یا در آینده به جایگاه های بهتری در زندگی خود رسیده اند.
من همیشه بیان کردم که اگر یک دانشجو از همان ترم اول دانشجویی خود روزانه حداقل کارهایی برای بهبود ارائه کنفرانس هایی که داره انجام بده در پایان دوره دانشجویی اش می تونه به یک سخنران حرفه ای تبدیل بشه و این مورد بسیار می تونه روی جنبه های تحصیلی و پیدا کردن شغل مناسب و یا حتی اگر شاغل هست ارتقاء درجه پیدا کنه که این واقعا می تونه عالی باشه.
ما علاوه بر هوش و دانشی که در زمینه تخصصی خودمون داریم می بایست هوش اجتماعی، فن بیان و مهارت های ارائه کنفرانس را هم به تخصص خودمان اضافه کنیم.
موفقیت فقط یک بُعد نیست، اگر واقعا میخواهیم که در زندگی و مخصوصا زندگی شغلی خودمون موفق باشیم باید به بُعد های دیگه موفقیت هم دست پیدا کنیم.
چرا که خیلی از افراد تا مقطع دکتر پیش میروند اما هنوز مهارت ارائه کنفرانس را ندارند و نمی توانند در جمع صحبت کنند و در کل هوش اجتماعی زیادی ندارند.
[quote]فقط و فقط درس خواندن و مدرک گرفتن مهم نیست، داشتن چندین مهارت در زندگی باعث رشد فردی و اجتماعی ما می شود و یکی از مهمترین این مهارت ها، مهارت ارائه کنفرانس و سخنرانی در جمع است.[/quote]
اگر قرار باشه که در یک مجموعه یک نفر را به عنوان مدیر انتخاب کنند، به احتمال خیلی زیاد شخصی که مهارت سخنوری داره انتخاب میشه، شاید ده نفر در اون مجموعه تخصصی یکسان داشته باشند، اما چیزی که اینجا باعث تمایز اون شخص برای انتخابش بعنوان مدیر میشه، داشتن مهارت سخنوری و سخنرانی است.
شروع برای رسیدن به این مهارت هم می تونه از دوران دانشجویی باشه و ما در دوران دانشجویی میتونیم موقعیت های خوبی رو برای ارتقاء این مهارت داشته باشیم.
چرا ما باید برای داشتن یک کنفرانس خوب وقت بذاریم؟
بصورت خیلی کلی در مورد اینکه چرا و چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم مواردی رو خدمتتون عرض کردم.
اما اگه بخام بگم که واقعا چرا باید برای داشتن یک کنفرانس خوب وقت بذاریم می تونم به موارد زیر اشاره کنم:
۱- نمره: همیشه گرفتن نمره کنفرانس یکی از عوامل انگیزشی برای ارائه کنفرانس های دانشجویی هست و هر کسی دید خودش رو نصبت به این موضوع داره.
من در دوران دانشجویی ام سعی می کردم، علاوه بر اینکه خوب درسم رو می خوندم، یک کنفرانس به یاد ماندنی ارائه بدم و همین موضوع باعث میشد زمانی که استاد میخواست به من نمره بده، دست و قلمش راحتر برای نمره های بالا بچرخه.
۲- جلب توجه استاد: دوم اینکه اگر ما کنفرانس خوبی داشته باشیم، دید استاد رو می تونیم نصبت به خودمون عوض کنیم و نظر استاد رو به خودمون جلب کنیم، و این موضوع باعث میشه تا ما در بین اساتید محبوب تر باشیم، چرا که وقتی می تونیم مبحثی از درسی رو خوب و به یاد موندنی توضیح بدیم در ذهن استاد می مونیم و اصلا هدف از کنفرانس این هست که استاد متوجه بشه شما به چه میزان درس رو یاد گرفتید، زمانی هم که استاد میخاد به ما نمره بده دستش خیلی باز تر هست.
البته من خودم فقط بخاطر نمره سراغ ارائه کنفرانس نمیرفتم و دید بلند مدت تری نصبت به این موضوع داشتم.
۳- جلب کردن توجه همکلاسی ها: و سومین مورد هم می تونه این باشه که ما توجه همکلاسی هامون رو نصبت به خودمون جلب کنیم، وقتی من بتونم یک کنفرانس خوب ارائه بدم قطعا همکلاسی ها، توجه زیادتری نصبت به من خواهند داشت و بیشتر روی ما حساب می کنند.
۴- ارتقاء شغلی: و چهارمین مورد هم اینه که ما با ارائه یک کنفرانس خوب در دوران دانشجویی می تونیم برای بعد از دوران دانشجویی یک موقعیت شغلی بسیار مناسب داشته باشیم، چرا که با توجه به تجربیات دوران دانشجویی برای ارائه کنفرانس تونستیم به یک مهارت ویژه دست پیدا کنیم که خیلی از افراد این مهارت رو ندارند و ما می تونیم در بین افراده هم تخصص خودمون متمایز بشیم.
۵- گسترش دایره ارتباطات: و برای پنجمین مورد هم باعث میشه که دایره ارتباطات ما به مرور زمان گسترده تر بشه، با افراد جدیدتری آشنا بشیم و افراد بیشتری ما رو بشناسند. همین آشنایی ها باعث میشه که ما به مرور زمان پیشرفت کنیم و از دل همین ها کارها و پروژه های جدیدتری به ما پیشنهاد میشه.
آماده کردن سناریو کنفرانس
کنفرانسی که طراحی نشده باشد و سروته نداشته باشد و مطالب آن منسجم نباشد معلومه که از سر باز شده.
ما هر چقدر هم که اطلاعات ناب و فوق العاده ای برای سخنرانی و یا صحبت در جمع داشته باشیم، اگر نتونیم این اطلاعات رو بهش ساختار و طرح بدیم، اون اطلاعات ناب به هیچ دردی نمیخوره.
این کار من رو یاد این ضرب المثل میندازه که میگه:
[quote] آفتابه و لگن هفت دست، شام و نهار هیچی[/quote]
ما اگر نتونیم اطلاعات و محتویاتی که داریم به خوبی ارائه بدیم، هر چقدر که اطلاعات نابی داشته باشیم، باز هم نمی تونیم روی مخاطب تأثیر زیادی بزاریم و صحبت های ما خیلی بی سر و ته خواهند بود.
یک طراحی ساده برای ارائه کنفرانس ما می تونه به این صورت باشه:
[quote]
۱- شروع کنفرانس
۲- بدنه کنفرانس
۳- پایان کنفرانس
[/quote]
در ادامه هر کدام از این موارد را بررسی می کنیم و مواردی که می توانیم از آنها در هریک استفاده کنیم خدمتتان عرض می کنم.
شروع کنفرانس
شروع کنفرانس به خاطر اینکه مخاطبین ما حواسشون بیشتر به ما هست می تونه برای ما بسیار مهم باشه.
ما زمانیکه کنفرانس خودمون رو شروع می کنیم باید کاری کنیم یا چیزی رو بیان کنیم که مخاطب به صحبت های ما قلاب بشه.
البته این بستگی به موضوع ما داره که چطور این کار رو انجام بدیم، اما به هر حال باید کاری کنیم که مخاطبین ما در همون ابتدای کنفرانس جذب صحبت های ما بشند و به صورت ناخودآگاه فکر کنند که اگه به صحبت های ما گوش ندند چیز مهمی رو از دست دادند.
پس خلاقیت این کار با شماست.
اما بصورت کلی می شه یکسری از موارد رو برای شروع کنفرانس بیان کرد:
استفاده از داستان:
داستان هایی که مرتبط با موضوع کنفرانس ما باشند، برای مثال اگه ما داریم در مورد کارآفرینی صحبت می کنیم و یک کارآفرین را مثال میزنیم، داستان زندگی این کارآفرین را بیان کنیم.
خب حتما می دونید که فقط صرف تعریف داستان نیست که می تونه باعث جذب مخاطب باشه، ما باید در زمینه داستان گویی هم مهارت داشته باشیم وگرنه هرچقدر داستان زیبایی تعریف کنیم به هیچ دردی نمیخوره.
در مقالات بعدی در مورد داستانگویی حتما مطالب مهمی رو با شما بزرگواران به اشتراک خواهم گذاشت.
حالا چرا داستان؟
ما از همون دوران کودکی به شنیدن داستان علاقه داشتیم، حتی الان هم عاشق داستان هستیم، چون تمام سریال ها و فیلم های سینمایی هم بر اساس همین داستان ها هستند و خیلی از ما، با شوق و شور میشینیم پای تلوزیون و تا ساعت ها بدون اینکه متوجه گذر زمان بشیم به تماشای اون فیلم و سریال می گذرونیم.
داستان هر چقدر بتونه به موضوع ما نزدیکتر باشه و ماهم هر چقدر بیشتر بتونیم داستان رو بهتر بیان کنیم و تصویر سازی اش کنیم مخاطب ما بیشتر جذب صحبت های ما میشه و در ادامه هم با ما همراه میشه و به صحبت های ما گوش میکنه. چون در ابتدای صحبت ما تونستیم کاری کنیم که مخاطب مجذوب صحبت های ما بشه و از صحبت های ما خوشش بیاد و دوست داره بدونه که در ادامه و انتها چه چیزی به دست میاره.
پس به هر حال داستان میشه شروع خوبی برای کنفرانس ما باشه اما به شرط اینکه بتونیم خوب داستانگویی کنیم.
سوال بپرسیم
می تونیم برای شروع کنفرانس خودمون از مخاطبین سوال بپرسیم، اما توجه داشته باشید که سوال ما نباید خیلی سنگین باشه تا مخاطب نتونه درست جواب بده و تصور کنه که خیلی ما داریم از نقطه بالا به مخاطبین نگاه می کنیم.
سوال ما اولا باید واضح باشه تا مخاطب کاملا متوجه بشه که سوال چیه.
و دوما بهتره که سوالی بپرسیم تا مخاطبین با ما همراه بشند، منظور اینه که سوالی نپرسیم تا مخاطبین تمایلی به پاسخ اون نداشته باشند یا اصلا ندونند که ما داریم در مورد چی صحبت می کنیم.
بدنه کنفرانس
بدنه کنفرانس دقیقا اصل صحبت هایی که قراره بیان کنیم هست.
این قسمت از کنفرانس، حدود ۸۰ تا ۷۰ درصد صحبت های ما رو در بر میگیره.
ما در این قسمت باید سعی کنیم که مفاهیم رو خیلی ساده بیان کنیم تا مخاطب ما متوجه بشه.
برای مثال اگه داریم یک مسئله حسابداری رو توضیح میدیم، تا اونجا که ممکنه باید ساده توضیحش بدیم.
انیشتین میگه،
[quote]اگه میخای بدونی که واقعا چیزی رو متوجه شدی، باید بتونی (مثلا) فیزیک رو به مادربزرگ بی سوادت یاد بدی.[/quote]
حالا برای ساده سازی کردن مطالب ما باید کمی خلاقیت داشته باشیم و تا اونجا که ممکنه راحت، ساده و سلیس توضیح بدیم.
پایان کنفرانس
و در انتها هم این پایان کنفرانس ما هست که صحبت های ما رو جمع و جور میکنه.
اگر ما پایان کنفرانس خوبی نداشته باشیم، یا اصلا صحبت هامون رو خیلی یهویی تموم کنیم دقیقا مثل این فیلم های سینمایی که آخرش معلوم نیست چی شد می شه.
پس این پایان کنفرانس ما هست که صحبت های ما رو تکمیل می کنه.
برای پایان کنفرانس می تونیم از این موارد استفاده کنیم.
بیان کردن خلاصه مطالبی که در بدنه کنفرانس بیان شده
خلاصه ای از مطالب بدنه سخنرانی را بیان می کنیم و صحبت مون رو تمام می کنیم.
نکته ای که اینجا برای این مورد وجود داره اینه که نباید موضوع جدیدی رو اگه به ذهنمون رسید در این زمان بیان کنیم، چون مخاطب ذهنش رو آماده کرده تا جمع بندی و خلاصه مطالبی که بیان شده گوش کنه و الان آماده این رو نداره که یکهو یک موضوع جدید رو بیان کنید.
شاید بهتر باشه که در ارائه کنفرانس ها، پرسش و پاسخ وجود نداشته باشه، چرا که معمولا یکسری از دانشجوها و یا دوستان هستند که میخان خودشیرینی کنند و از ما سوالات چالش برانگیزی می پرسند که احتمالا ما نتونیم به اونها جواب بدیم و این باعث میشه تا ما در بین همکلاسی ها و استاد ضایع بشیم.
نتیجه گیری کنیم
می تونیم به جای اینکه خلاصه ای از موارد رو بیان کنیم، بیاییم یک نتیجه گیری از کنفرانس بیان کنیم. البته پیشنهاد می کنم که این نتیجه گیری نباید زیاد طولانی باشه.
مخاطب ها معمولا آخر کنفرانس را بیشتر به یاد میآوردند و بیشتر به آخر صحبت های ما توجه می کنند.
ما در این نتیجه گیری می توانیم خیلی واضح و ساده مواردی که بیان شد رو در کوتاه ترین جملات بیان کنیم و کنفرانس خودمون رو به پایان برسونیم.
اسلاید و پاورپوینت کنفرانس
می تونید از اسلاید در کنفرانس خودتون استفاده کنید تا یکسری از مفاهیم رو راحتر به مخاطب خودتون انتقال بدید.
استفاده از عکس های مرتبط، فیلم ها و صوت های کوتاه و یا متن ها و سرفصل ها می تونه در اسلاید وجود داشته باشه.
[quote]یک نکته رو که در ساخت اسلاید بهش خیلی تأکید دارم اینه که از متن های بلند استفاده نکنید.[/quote]
خب اگه قرار باشه شما متن کنفرانس خودتون رو روی اسلاید بنویسید و موقع ارائه کنفرانس از روی اون بخوانید دیگه اصلا چه نیازی به شما هست، خوده مخاطب از روی متن میخونه و بهتر هم متوجه میشه.
ما قرار نیست با اسلایدهایی که ارائه میدیم کل صحبت خودمون رو بنویسیم روی اسلاید و ازش بخونیم، این واقعا یک کار غیرحرفه ای است و اگه بخواد اینجوری پیش بره در آینده هم هیچ منفعتی برای ما نخواهد داشت.
در مقاله مفصلی در مورد اشتباهاتی که در ساخت اسلاید انجام میشه به صورت خیلی جزئی تر به این موارد اشاره کردم و توضیح دادم که انجام چه کاری در ساخت اسلاید درست است و انجام چه کاری در ساخت اسلاید درست نیست و باعث میشه که ما غیرحرفه ای به نظر برسیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: اشتباهات رایج در ساخت اسلاید پاورپوینت[/quote]
اعتماد به نفس در زمان ارائه کنفرانس
این مورد به احتمال خیلی زیاد یکی از دغدغه های بسیار از افراد باشه، اینکه در زمان ارائه کنفرانس اعتماد به نفس ندارند.
اعتماد به نفس در زمان ارائه کنفرانس زمانی به وجود میآد که ما بتونیم خودمون رو بصورت مرتب در چنین موقعیتی قرار بدیم.
ما تا زمانی که در سخنرانی یا کنفرانس شیرجه نزنیم نمی توانیم اعتماد به نفس لازم را داشته باشیم.
دوران دانشجویی میشه گفت که یک دوران بسیار طلایی برای کسب اعتماد به نفس در سخنرانی و کنفرانس هست و در این دوران هست که ما باید سطح خودمون رو از لحاظ هوش اجتماعی و مهارتهای ارائه بالا بکشیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: اعتماد به نفس در سخنرانی[/quote]
در مقاله بالا بصورت کامل در مورد اعتماد به نفس مطالب بسیار مهمی رو با شما بزرگواران به اشتراک گذاشتم. (پیشنهاد می کنم همین حالا آن را مطالعه بفرمایید)
تمرین برای ارائه کنفرانس
بدون شک تمرین کردن برای ارائه کنفرانس یکی از موارد مهم برای داشتن اعتماد به نفس در زمان ارائه کنفرانس می باشد.
اگر ما بدون هیچ تمرین قبلی بخواهیم کنفرانس خودمان را ارائه بدیم، احتمال اینکه آن را خراب کنیم زیاد است و اون چیزی که در ذهن ما هست نمی توانیم ارائه بدیم.
پس لازمهء اینکه چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم این است که تمرین کنیم تمرین کنیم و تمرین کنیم.
[quote]پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: تمرین سخنرانی[/quote]
امیدوارم که با این نکات در این مقاله بتوانید یک ارائه کنفرانس خوب داشته باشید و همین کنفرانس ها در آینده ای نه چندان دور باعث رشد شما بشوند.
دانلود PDF مقاله “چگونه کنفرانس خوبی داشته باشیم”
[member] [/member]