0

شناخت مخاطبین در سخنرانی

شناخت مخاطبین در سخنرانی

در سخنرانی یکی از محورهای اصلی مخاطبین و شناخت آنها است. بیشتر مواقع، سخنرانی هایی که انجام می شود برای مخاطبین و حضار طراحی و ارائه می شود.

اگر ما هیچ اهمیتی به سلایق، خواسته ها و نیازهای مخاطبین نداشته باشیم، می توانم بگوییم که به طورِ کلی آن سخنرانی را از دست داده ایم و اگر ما فقط سلایق و نیازهای خودمان را در ارائه یک سخنرانی در نظر بگیریم این یعنی یک خودخواهی محض.

خوبه که ما قبل از اینکه بخواهیم یک سخنرانی را طراحی کنیم، از مخاطبین اطلاعاتی به دست بیاوریم و بر اساس نیاز و مواردی که وجود داره سخنرانی خودمان را طراحی کنیم و بعد آن را به خوبی ارائه کنیم.

در یکسری از سخنرانی ها و یا آموزش هایی که قرار است در مورد خاصی باشد، به احتمال زیاد مخاطبین نیازهایی داشتند و بخاطر اینکه آن نیازشان مرتفع شود برای شنیدن حرف های سخنران می روند.

ما برای شناخت و تحلیل مخاطبین می بایست جواب چند سوال را برای خودمان پیدا کنیم.


۱- مخاطبین صحبت های ما چه کسانی هستند؟

قبل از هر سوالی ما باید متوجه بشیم که چه کسانی قرار است که پای صحبت های بنشینند.

داشتن اطلاعاتی مثل: سن، جنسیت، میزان تحصیلات، میزان درآمد، نژاد و قومیت، دین، شغل، سمت شغلی، و دانستن سرگرمی ها می تواند ما را به هدفی که از سخنرانی داریم نزدیک تر کند و باعث می شود که یک چارچوب را در سخرانی خود رعایت کنیم.

برای مثال، اگر سخنرانی ما مربوط به “پیدا کردن شغل و مصاحبه های استخدامی” باشد، این صحبت ها برای افراد جوانی که به تازگی فارغ التحصیل شده اند و به دنبال کار می گرددند جذابیت دارید، ولی همین سخنرانی برای یک شخص مُسن که بازنشست شده است هیچ جذابیتی نخواهد داشت.

بنابراین برای اینکه سخنرانی ما یک سخنرانی موفق باشد، باید قبل از رفتن برای سخنرانی بدانیم که مخاطبین ما چه کسانی هستند، آیا مطالبی که ما ارائه می کنیم مناسب این افراد هست یا خیر.

پس اگر اطلاعات کافی از مخاطبین به دست نیاریم به احتمالِ زیاد سخنرانی ما با مشکل و شکست رو به رو خواهد شد.


۲- ما چه کسی هستیم؟

اگر احیانا مخاطبین اطلاعاتی از سمت، شغل، سابقه و یا کاری که انجام میدهیم نداشته باشند نمی دانند که چه کسی داره برایشان صحبت می کند و اگر ما در ابتدای سخنرانی خودمان به خوبی معرفی کنیم مخاطبین اعتمادشان نصبت به ما بیشتر می شود.


۳- مخاطبین حاضر در سخنرانی به چه چیزی بیشتر بها می دهند؟

ما باید این مورد را متوجه بشیم که، مخاطبینی که برای آنها سخنرانی می کنیم به چه چیزی بیشتر بها می دهند و دلیل اینکه اینجا جمع شده اند چیست.

و زمانی که آن مورد یا موارد را متوجه شدیم، در صحبت های خود بیشتر روی این موارد تأکید کنیم.


۴- آیا موضوع سخنرانی برای مخاطبین جذاب است؟

اگر مخاطبین اطلاعات کافی در مورد موضوع سخنرانی ما ندارند خوب است که در ابتدای سخنرانی با روشهایی مخاطب را به صحبت های خودمان قلاب کنیم تا مخاطب متوجه شود که اگر در ادامه به صحبت های ما گوش ندهد موارد بسیار مهمی را از دست خواهد داد.

[quote]پیشنهاد می کنم به رادیو بیان شماره ۴ گوش دهید: چگونه سخنرانی خود را شروع کنیم[/quote]

بنابراین ما در ابتدای سخنرانی می بایست اطلاعاتی را در مورد مواردی که قرار است ارائه دهیم بیان کنیم و همینطور کاری کنیم که مخاطب احساس کند که بهتر است به ادامه صحبت های ما گوش دهد.


۵- مخاطبین چه میزان باید از ما اطلاعات دریافت کنند؟

در خیلی از مواقع پیش میآد که سخنران انقدر اطلاعات زیادی رو ارائه میده و یا به عبارتی مخاطب رو بمباران اطلاعاتی می کنه که اصلا مخاطب سردرگم میشه.

اطلاعاتِ زیاد باعث نمیشه که سخنرانی ما خیلی پر بار بشه. اطلاعاتِ زیاد باعث میشه که مخاطب سردرگم بشه. بنابراین به جای اینکه مخاطب را بمبارانِ اطلاعاتی کنیم، خوب است که مثلا در یک سخنرانی دو ساعته فقط روی دوتا موضوع مرتبط صحبت کنیم و بعد به یک نتیجه گیری برسیم.


۶- آیا خلاء های اطلاعاتی یا ابهاماتی در مورد موضوعِ سخنرانی ما وجود دارد؟

اگر احیانا در مورد موضوع سخنرانی و یا هر چیز دیگه که قرار است ابهاماتی وجود داشته باشد، خوب است که آن را برای مخاطبین به خوبی توضیح بدیم تا حتی ابهامات احتمالی هم در صحبت های بر طرف شود.

برای مثال اگر ما اطلاعاتی در مورد میزان تحصیلات مخاطب داشته باشیم می توانیم متوجه شویم که آیا موضوعاتی که قرار است ارائه بدیم برای مخاطب ابهاماتی ایجاد می کند یا خیر.

 

پس خوب است که حتی قبل از طراحی یک سخنرانی از مخاطبین اطلاعاتی به دست بیاوریم تا بتوانیم یک سخنرانی خوب ارائه دهیم.

همانطور که در ابتدا خدمتتان عرض کردم مخاطبین یکی از محورهای اصلی هر سخنرانی هستند. بنابراین باید بر اساس نیاز آنها صحبت های خودمان را طراحی و ارائه کنیم.


اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در خبرنامه سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مقالات و مطالب آموزشی آن در ایمیلِ خود مطلع شوید.

و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.

 
دانلود PDF مقاله “شناخت مخاطبین در سخنرانی”

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

دیدگاه کاربران
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *