0

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار

از اونجا که افراد شاغل بیشترِ وقت خودشون رو در خارج از منزل و در محیط کار سپری می کنند، دانستن نحوه رفتار با همکاران در محیط کار و نحوه برخورد با مشکلات و مسائلی که در محیط کار به وجود می آید میآید یکی از الزماتِ دانستنی بر هر فرد شاغل به شمار میآد.

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار، نحوه برخورد با شوخی همکاران در محیط کار، نحوه لباس پوشیدن در محیط کار و یا نحوه برخورد با مسائل و مشکلاتی که در محیط کار به وجود میآد، آیتم هایی هستند که هر شخص حرفه ای باید از اونها اطلاع داشته باشه و این موارد رو در محیط کارش به کار بگیره.

تحقیق جالبی در مرکز تجاری و بازرگانی هاروارد انجام شده که بیان می کنه،

اشخاص بیشتر تمایل دارند با شخصی که در کارش ماهر نیست اما آدم دوست داشتی هست کار کنند، و بالعکس اشخاص ترجیح نمی دهند که با فرد ماهر و خبره که هیچ موارد مثبت شخصیتی نداره کار کنند.

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار

بنابراین داشتن کمی محبوبیت در بین همکاران می تونه باعث پیشرفتِ هر شخصی در محیط کار بشه.

پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه جذاب صحبت کنیم

در ادامه در مورد نحوه رفتار در محیط کار و نحوه رفتار با همکاران در محیط کار توضیحات بیشتری خواهم داد.


نحوه لباس پوشیدن در محیط کار

فرقی نمی کنه که چه سِمَتی داشته باشیم، بهترین نوع پوشش در محیط کار، پوشیدن لباس های رسمی است.

البته انتخاب نوعِ پوششِ ما می تونه به موارد دیگه هم بستگی داشته باشه، اما غالبِ پوششی که بهترِ ما استفاده کنیم همین استفاده از لباس های رسمی است.

در مواردی هم که اگر شک داریم چه نوع پوششی مناسبِ ما هست می تونیم از مدیر یا شخص موفقی که در شرکت وجود داره الگو برداری کنیم.

خیلی مهمِ که ما در محل کار و یا حتی خارج از آن بتونیم لباس های شیک و مرتبی به تن داشته باشیم، چرا که در وهله اول این نوعِ پوششِ ما هست که حرفه ای بودنِ ما رو مشخص می کنه، و این موضوع زمانی بیشتر به چشم میآد که ما با مشتری یا ارباب رجوع در ارتباط باشیم و یا نوعِ کارمون جوری باشه که با افراد جدیدی در ارتباط باشیم.

باید دقت کنیم که نوعِ پوشش و رنگ هایی که برای لباس خود انتخاب می کنیم زیادِ از حد جلف نباشه، این موضوع اصلاً وجهه جالبی برای ما نداره.

بنابراین بهترین ظاهر برای داشتنِ وجهه حرفه ای، ظاهر و پوششی رسمی است.


سَرَک کشیدن در کارهای شخصی همکاران

یکی از کارهایی که در محیط کاری خیلی زشت و زننده است سَرَک کشیدن در کارهای شخصی همکاران است.

نحوه رفتار با همکاران در محیط کارمطمئن هستم شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید از این قبیل کارها را انجام نمی دهید، چون اگر انجام می دادید اصلاً برایتان مهم نبود که نحوه رفتار با همکاران در محیط کار را بدانید. به همین خاطر به شما تبریک می گم و از اینکه مخاطبان فرهیخته مثل شما دارم به خودم می بالم.


شایعه پراکنی

اصلاً خوب نیست در مجموعه ای که کار می کنیم شایعه ای درست کنیم و یا ما هم جزو شایعه پراکن ها باشیم.

برای یک شخصِ حرفه ای پخش کردن شایعه و دامن زدن به شایعات اصلاً وجهه خوبی نداره. شاید در کوتاه مدت این مدل رفتار ها زیاد به چشم نیاد، اما در دراز مدت و در تصمیماتی که مدیران قرار است برای ترفیع رتبه، پاداش و یا هر چیز دیگر که باعث پیشرفت ما بشود حتماً تأثیر گذار خواهد بود.


بیانِ رازهای خودمان به همکاران

یکی از مهم ترین مواردی که باید در محیط کار رعایت کنیم اینه که اسرار خودمون رو به همکاران نگیم.

باز هم تأکید می کنم:

بازگو کردن اسرار به همکاران یک اشتباهِ محض هست.

شاید پیش خودتون فکر کنید که من طرفِ مقابلم رو میشناسم، و این همکارم آدمِ خوبی هست اما هر چقدر هم که ما با اون همکار دوست و رفیق باشیم، گفتن خیلی از موارد میتونه به ضرر ما تموم بشه.

چند سال پیش که در شرکتی مشغول به کار بودم، همکاری صاف و صادق داشتم که بیشتر اسرارم رو باهاش در جریان میذاشتم، این شخص فوق العاده آدمِ خوب، صادق و مهربونی بود. یک روز ایشان داشتند با رییس شرکت صحبت می کردند و از اونجا که حواسش نبود اسرار و اطلاعاتی رو از من به رییس بیان کرد که بهتر بود بیان نمی کرد.

از اون به بعد دیگه هیچ اطلاعات و اسراری رو از خودم با هیچ کدوم از همکارانم بیان نکردم.

چون از این موضوع متوجه شدم، هر شخص هرچقدر هم که خوب، صادق و یکدست باشه ممکنه که بصورت اتفاقی اطلاعاتی رو از من به اشخاصی که نباید بیان کنه.


شوخی های بی مورد و مسخره بازی در آوردن در محیط کار

از اونجا که بیشترِ افراد شاغل وقت خودشون رو در محل کار سپری می کنند، خیلی سخته که مثل یک چوب خشک برند سرکار و برگردند منزل.

خیلی وقت ها افراد برای اینکه وقت خودشون رو در محیط کار به شادی سپری کنند، با همکارانشون شوخی های بی مورد و مسخره بازی هایی درد می آوردند که بعضی وقت ها ممکنِ که باعث نارحتی همکارانشون بشه.

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار

البته خیلی خوبه که ما در محیط کار شاد باشیم اما بهترِ که این شوخی ها و مسخره بازی ها در حد تعادل باشه و خیلی هم شورش رو در نیاریم.

بهترِ که در محیط کار خط قرمز های رفتاری، جنسی، شخصیتی و مذهبی رو در بین همکاران و مدیران خود رعایت کنیم، شاید رعایت نکردنِ  این موارد باعث بشه که ما از چشم همکاران خود بیافتیم و از اون بدتر، باعث اخراج شدنِ ما از شرکت فقط به خاطرِ رد کردن یک خط قرمز بشه.


نحوه برخورد با شوخی همکاران در محیط کار

شاید برای شما هم مواقعی پیش اومده باشه که همکارانی با شما شوخی های بی موردی انجام بدند که باعث اذیت شدنتون بشه!

نحوه برخورد با شوخی همکاران در محیط کار و مخصوصاً با همکار جنس مخالفمون باید چطوری باشه که هم طرفی که شوخی می کنه متوجه شه که چه اشتباهی کرده و در عین حال ما هم آدم بَدِ نباشیم که در بین همکاران دیگه به عنوان یک آدمِ بی روح و بی جنبه شناخته بشیم و از طرفی هم به اون شخص بر نخوره و یا با عکس العملی که نسبت به شوخی اش انجام میدیم ی جورایی لج کنه و بخاد بعداً این کارِ ما رو تلافی کنه.

در ادامه انواع نحوه برخورد با شوخی همکاران در محیط کار رو با هم بررسی می کنیم.

فرض کنید در محیط کاری مون شخصی با ما شوخی بی موردی انجام میده، ما چه واکنش ها و عکس العملی هایی می تونیم در مقابل این شوخیِ همکارمون داشته باشیم؟

  1. اون لحظه شوخی که با ما شده به همکارمون بپریم و هر چی از دهنمون در میاد بهش بگیم.
  2. در اون لحظه، به شوخی که همکارمون با ما کرده بخندیم و هیچ عکس العملی بهش نشون ندیم.
  3. در اون لحظه اصلاً به رومون نیاریم که همکارمون با ما شوخی کرده و نادیده اش بگیریم.
  4. در اون لحظه به شوخی همکارمون بخندیم و بعدش اگر از اون شوخی ناراحت شدیم خارج از جمع و در تنهایی بهش بگیم که “آقای/خانم X می خواستم ازتون خواهش کنم که لطفاً از این جور شوخی ها با من نکنید، این نوع شوخی ها اصلاً برازنده شما نیست که انجام میدید” و یا جملاتی شبیه به این. سعی کنیم این جملات رو با لحنی دوستانه به همکارمون بیان کنیم تا در مقابل صحبت های ما جپهه نگیره.

پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه خوب صحبت کنیم و فن بیان قوی داشته باشیم

احتمال داره این نحوه برخورد ما با اون طرف وجهه خوبی از ما به جا نذاره و همکاران دیگه به ما برچسب بی جنبه بودن، خشک، تند خو و بد اخلاق بودن بزنند که این موضوع اصلاً خوب نیست.

دقت کنید، اگر ما بخواهیم که در اون لحظه عکس العمل تندی نسبت به همکارمون داشته باشیم به احتمال زیاد ایشون از دست ما ناراحت بشند و ممکنه بخواهند این عکس العمل ما رو بعداً تلافی کنند، چون ما در اون لحظه بین همکاران دیگه ضایعش کردیم و این موضوع ممکنه که خیلی بهش بر بخوره.

پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: برخورد با مشکلات در محل کار

بنابراین بهترین روش برای برخورد با شوخی همکاران در محیط کار این است که در اون لحظه به شوخی همکارمون بخندیم و بعدش خارج از جمع ازش بخواهیم که اینجور شوخی ها رو با ما انجام نده.


دانستن روحیات همکار خود برای داشتن ارتباط موثر

برای اینکه بتونیم ارتباط موثری با همکار خودمون برقرار کنیم بهترِ که از روحیات همکاران خود اطلاع داشته باشیم، مواردی مثل:

  • چه چیزی باعث ناراحتیش میشه
  • چی باعث میشه که از همه بیشتر خوشحال بشه
  • چه موقعی برای صحبت کردن با ایشون هست
  • و …

مثلاً من چند سال پیش در شرکتی که مشغول به کار بودم همیشه کمی لواشک در جیبم داشتم، چون لواشک چیزی بود که چندتا از همکاران من رو خوشحال می کرد و هر چند وقت یکبار که پیششون می رفتم با خودم لواشک و تمرهندی می بردم؟

نحوه رفتار با همکاران در محیط کار

بعضی وقت ها با یک یادداشت کوچیک (روی استیکرهای رنگی) ازشون تشکر می کردم که در کارشون دقیق هستند و باعث می شند که من هم کارام خوب انجام شه.

یا مثلاً من میدونستم که اصلاً اول صبح وقت مناسبی برای صحبت کردن با یکی از همکارانم نیست، چون اکثراً صبح ها سرش خیلی شلوغ بود و تنش هایی که در کار ایجاد می شد باعثِ عصبی شدنش در ابتدای هر صبح می شد.


تعریف کردن از همکاران یکی از مهارت های ارتباط موثر

تعریف کردن از کسی واقعاً حس خیلی خوبی رو به طرف مقابل منتقل می کنه، خیلی خوبه که از همکارانمون در جمع و یا در تنهایی تعریف کنیم، البته این تعریف کردن ها نباید جنبه چاپلوسی داشته باشه و یا انقدر الکی از دیگران تعریف کنیم تا اون تعریفِ ما خیلی کمرنگ و بی اثر جلوه کنه.

پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه از دیگران تعریف کنیم


رعایت کردن فاصله رفتاری و شوخی ها در محیط کار

تجربه به من و دیگر اشخاصی موفقی که باهاشون ارتباط دارم نشون داده، افرادی که در محل کارشون زیاد شوخی می کنند و یا اینکه فاصله های بین خودشون و دیگران رو از لحاظ رفتاری و گذاشتن احترام رعایت نمی کنند احتمال اینکه در کارشون بخواهند پیشرفت کنند خیلی کمه.

بنابراین پیشنهاد می کنم خیلی از مواردی که به ظاهر ممکنِ کوچیک باشه رو رعایت کنید تا باعثِ پیشرفتِ شخصی و همچنین پیشرفت در محل کاریتون بشه.


تمرکز بر رفع مشکل به جای پیدا کردن مقصر در محیط کار

خیلی مواقع پیش اومده که همکارمون جایی از کار رو اشتباه انجام داده و باعث بروز مشکلی هم در کارِ ما شده، اینجور مواقع بهترِ بجای پیدا کردن مقصر با اون همکارمون سعی کنیم که مشکل رو بر طرف کنیم.

البته این موضوع بیشتر مرتبط با مدیران است که بخواهند این رفتار رو با کارکنانشون انجام بدند، یعنی وقتی مشکل یا مسئله ای در کار پیدا میشه، به جای اینکه روی اون مشکل تمرکز کنند و برای پیدا کردن مقصر بسیج شند، بهترِ که روی حل اون مسئله وقت بزارند تا حلش کنند.


سپری کردن زمانی در روز با همکارانِ واحدهای دیگر برای داشتن ارتباط موثر

پیشنهاد می کنم برای اینکه ارتباط موثرتری با همکارانتون در دیگر واحد ها شرکت داشته باشید، در هفته یا در ماه زمانی رو بزارید تا فقط به اندازه صرف یک چای باهم صحبت کنید.

باید دقت داشته باشیم که اطلاعات مربوط به واحد خودمون رو با افراد خارج از سازمان یا خارج از واحدِ خودمون در میون نزاریم.

هر چقدر دایره ارتباطات ما بیشتر بشه و در بین همکاران دیگه محبوب تر بشیم به همون اندازه هم کارهای ما راحت تر انجام میشه و کارهایی که شاید انجام دادنش چند روز طول بکشه شاید بتونیم با یک تلفن ساده انجامش بدیم.

البته منظورم این نیست که با افراد دیگه آشنا بشیم و بخواهیم که ازشون به عنوان پله استفاده کنیم و بالا بریم.

پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: داشتن مهارت ارتباط موثر با دیگران


اگر موارد دیگه هم به نظر شما میرسه و یا تجربه خاصی داشتید لطفا با من و دیگر دوستان در قسمت نظرات بنویسید.

و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.

همچنین اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مطالب آن مطلع شوید.

دانلود PDF مقاله “نحوه رفتار با همکاران در محیط کار”

[member]

دانلود PDF این مقاله

[/member]

 

دیدگاه کاربران
  • سایه ۱۵ آذر ۱۳۹۵

    فوق العاده بود و بسیار پر کاربرد
    ممنون از وقتی که برای نوشتن این مقاله صرف کردین….

    • امیر مصطفی ۱۶ آذر ۱۳۹۵

      درود بر شما سرکار خانم سایه
      ممنون از محبت شما

  • ساناز ۱۸ آذر ۱۳۹۵

    سلام, خیلی عالی بود, فوق العاده ریزبین عمل کردین و همه زوایا رو سنجیدید, و بهترین قسمتش جاهایی بود که مقاله های مرتبط رو ضمیمه کرده بودین, بسیار از مطالعه ی این مقاله لذت بردم…فقط توی قسمت شوخی با جنس مخالف من معتقدم فقط یک گزینه صحیح نیست,مثلا ممکنه اگه ما بخندیم و بعد بهش تذکز بدیم بقیه فکر کنن ما با اون شخص دوستی خاصی داریم یا بقیه هم بخودشون جرأت میدن شوخی های مشابه رو انجام بدن, از نظر من بهتره عکس العمل لبخند و رضایت نشون ندیم و بعد هم بهشون تذکر کوتاه بدیم . البته این فقط یه نظره گلهی هم لازمه راهکار شما رو انجام بدیم همش بستگی به محل و شخص داره
    در کل عالی بود و همین که به این مسئله پرداختین واقعا لازم بود و کارِتون جای قدردانی داره

    • امیر مصطفی ۲۳ آذر ۱۳۹۵

      سلام درود بر شما سرکار خانم ساناز
      متشکرم از لطفی که به بنده دارید
      بله صحیح می فرمایید.
      شاید فقط یک نوع رفتار برای برخورد با شوخی همکاران مناسب نباشه.
      همونطور که فرمودید در هر موقعیت بنا به شرایط عکس العمل مناسب را انجام خواهیم داد

      شاد، پیروز و موثر باشید 🙂

  • elahe ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶

    با سلام و دورد .خیلی عالی بود نکته خوبش عامیانه بود زبان مقاله بود .
    فقط یک سوال اگر برای تغییر رفتار و گذاشتن خط قرمز برای خودمون و رفتار با همکارانمون .رفتارشون نسبت بهم تغییر کرد باید چکار کردو چه عکس العملی باید نشون بدم.ممنون از شما

    • امیر مصطفی ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکارخانم elahe ارجمند
      وقتتون بخیر باشه
      سپاسگزارم از شما
      افرادی که خط قرمزها رو رد می کنند بهتره که باهاشون سرسنگین بلشیم، حالا که خودش رفتارش نصبت به قبل با ما عوض شده پس مشخصه که متوجه موضوع شده و چون نمیتونه با ما راحت باشه توی رفتارش تغییر ایجاد کرده که ما ازش مغذرت خواهی کنیم و اجازه بدیم هرجور که خواست با ما رفتار کنه ?
      اما اگه یک مثالی که تجربه اش رو داشتید بفرمایید میتونم دقیق تر به سوالتون پاسخ بدم

      • elahe ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶

        ببخشید برای ایمیل شما ارسال کردم

        • امیر مصطفی ۱۲ اردیبهشت ۱۳۹۶

          متشکرم
          مطالعه اش میکنم و به ایمیلتون پاسخ میدم

  • نادره ۳ تیر ۱۳۹۶

    تشکر از مقاله مفیدتون. سوالی داشتم -آیا شما کلاسهای فن بیان هم دارید؟

    • امیر مصطفی ۳ تیر ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکارخانم نادره ارجمند
      سپاسگزارم از محبتتون. لطف دارید.
      برای اطلاع از کلاسهای فن بیان لطفا روی لینک زیر کلیک نمایید:
      https://amirmostafa.com/product/rhetorical/

      با آرزوی بهترینها برای شما
      پیروز و سربلند باشید
      در پناه خدا

  • سارا ۱۷ تیر ۱۳۹۶

    سلام مطالبتون به نظرم خیلی ملموس و قابل لمس بود من از خدمتتون سوال داشتم من سر کارم با یکی از همکارانم یک سمت داریم و با هم کار میکنیم من سابقم از ایشون بیشتر ولی من قبلا در یک واحد دیگه کار میکردم و بعد اومدم در این واحد و چون ایشون قبلا در این واحد کار کردن به خاطره احترام و همکاری هر کار که میگفتن و من انجام میدادم اما الان خیلی وقته اساس میکنم از شکل دوتا همکار خارج شدیم و انگار که ایشون مسئوله من هستن و از بال به پایین به من نگاه میکنن نمیدونم چطور بدون هیچ تنش و ناراحتی بهش بفهمونم ما دوتا یک سمت داریم و ایشون نباید اینجوری برخورد کنن ممنون میشم کمکم کنید.

    • امیر مصطفی ۱۷ تیر ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکار خانم سارا
      وقتتان بخیر باشد
      ۱- بنده پیشنهاد می کنم که این موضوع را با مدیر بالا دستیتون در میان بگذارید و بهش بگویید که این موضوع شما را اذیت می کند.
      ۲- اگر با خودش راحت هستید و فکر می کنید که انتقاد پذیر هست با خودش این موضوع را در میان بگذارید، مثلا می توانید بگویید: پریسا، درسته که روزهای اول من به کارهای این واحد آشنا نبودم و شما بهم خیلی از موارد رو یاد دادی، اما با وجود اینکه ما هم رده هستیم، چند وقتی هست که احساس می کنم رابطه شما با من مثل مدیر و کارمنده و از بالا نگاه می کنی.
      اما اگر فکر می کنید که ممکنه باعث تنش بشه با مدیر مستقیمتون صحبت کنید خیلی بهتر است.

      سرکارخانم سارا، براتون لحظات خوبی رو آرزو دارم
      با احترام – امیر مصطفی

      • zahra ۲۶ آذر ۱۳۹۶

        با سلام و احترام
        منم دقیقا با چنین مساله ای مواجهم اما نه میتونم به خود فرد انتقاد کنم و نه به مدیر مون منتقل کنم. این مساله به کرات در حال تکرار شدن هست و منو آزار میده به حدی که محیط کار برام غیر قابل تحمل شده و خواهان استعفا هستم .
        ممنون میشم راهنمایی بفرمائید

        • امیر مصطفی ۲۶ آذر ۱۳۹۶

          درود بر شما
          ممنون میشم کمی دقیق تر مسئله رو توضیح بدید

        • امیر مصطفی ۱۶ دی ۱۳۹۶

          سلام بر شما دوست گرامی
          ممنون میشم مسئله خودتون رو بصورت کامل توضیح بدید تا بتونم بهتر راهنمایی کنم ?

  • سارا ۱۷ تیر ۱۳۹۶

    یه خواهشه دیگه ای که دارم اینه که بیشتر راجبه نحوه یرفتار با همکارای که دائما دنباله تحقیر کردن و تیکه انداختن هستن بگین میدونید ه تو محله کار بهتره که دنباله تنش نباشیم من به واسطه این فکر خیلی اسیب دیدم جوابه دیگران و ندادم که ناراحت نشن یا این که نخواستم تنشی برام ایجاد بشه اما این وسط خودم خیلی داغون شدم وحساس میکنم اعتماد به نفس و اون شادابی سابق رو ندارم

    • امیر مصطفی ۱۷ تیر ۱۳۹۶

      درود مجدد بر شما سرکارخانم سارا
      در این مواردی که فرمودید مقالات و رادیو بیانی نوشتم و ضبط کرده ام که پیشنهاد می کنم نگاهی بهش بیاندازید:
      ۱- نحوه برخورد با افراد مسخره کننده
      https://amirmostafa.com/make-fun-of-others/

      ۲- نحوه برخورد با همکار زیرآب زن
      https://amirmostafa.com/sell-somebody-down/

      ۳- سیاست کاری و سیاست رفتاری در محیط کار
      https://amirmostafa.com/workplace-policy/

      ۴- روش صحیح انتقاد کردن
      https://amirmostafa.com/criticize/

      در هر کجای این مقالات سوالی داشتید می توانید در زیر همان مقاله بپرسید.
      لحظاتتان پر از شادی
      با احترام – امیر مصطفی

  • مهسا ۲۲ تیر ۱۳۹۶

    سلام
    من سوالی در مورد نحوه برخورد با همکاری دارم که به صورت غیر مستقیم شوخی های زشت می کند و من تازه وارد شرکت شده ام . ممکنه راهنمایی کنید؟

    • امیر مصطفی ۲۶ تیر ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکارخانم مهسا
      در مورد نحوه برخورد با شوخی های نامناسب همکاران در محیط کار در همین مقاله خدمتتون توضیح دادم. اما اگر سوالتون در مورد موضوع خاصی از شوخی ها هست بفرمایید لطفا.

  • علي ۳۱ تیر ۱۳۹۶

    کتابی که این موضوعات مربوط به رفتار سازمانی و رواشناسی صنعتی هست معرفی کنید این مطالب از کدام کدام هاست

    • امیر مصطفی ۳۱ تیر ۱۳۹۶

      درود بر شما علی بزرگوار
      این مطالب به قلم بنده است و از هیچ کتابی برگرفته نشده است.

  • مینا ۲ مرداد ۱۳۹۶

    سلام ممنون از مطالب عالی که گذاشتین یه سوال در مورد نحوه ی برخورد با همکاران نامنظمی که کار خودشون رو به گردن دیگران میندازن دارم مثلا وقتی همکارم دیر به محل کار مراجعه میکنه من مجبورم پاسخگوی مراجعین باشم و از کار خودم عقب می مونم در این موارد باید چیکار کرد

    • امیر مصطفی ۲ مرداد ۱۳۹۶

      سلام و وقت بخیر
      آیا با مدیرتون در این رابطه صحبت کردید؟

  • شادي ۳۱ مرداد ۱۳۹۶

    سلام،شرکت ما حدود ١ماه هست که تاسیس شده و من ازبدوتاسیس شرکت اینجا مشغول هستم،من تواین مدت بدی ازهمکارام ندیدم،فقط روحیات و دنیامون کلن متفاوته ونمیدونم چرااصن دلم نمیخاد به حرفاشون گوش بدم و توبحثاشون شرکت کنم و علیرغم اینکه خودمومشغول نشون میدم که منوواردبحث نکنن باز باصدازدنه منومتوجه خودشون میکنن،چه کاربایدبکنم،واقعاهم صحبت شدن باهاشون نه تنها برام لذت بخش نیست حتی باعث آزارم هم میشه،اصن صحبتای بدی نیست ولی راجع به موضوعات و مسایلی هست که اصن تمایلی به شنیدنشون ندارم و برام جذاب نیست،لطفا راهنمایی کنید که نه تنهاخودم اذیت نشم،باعث نشه بقیه حس کنندمن ازخودمتشکرم.

    • امیر مصطفی ۳ مهر ۱۳۹۶

      درود بر شما شادی ارجمند
      وقتتان بخیر باشد
      یک پیشنهاد کوچیک بهتون میدم،
      اگر ازتون در مورد اینجور صحبت ها از شما نظری خواستند بگید که “نظر خاصی ندارم”
      یک راه دیگه هم وجود داره اینه که، بصورت قاطعانه باهاشون صحبت کنید و بیان کنید که “من اصلا تمایلی ندارم که تو اینجور بحث ها شرکت کنم”
      پیشنهاد می کنم این رادیو بیان را گوش کنید (روی لینک زیر کلیک نمایید):
      چگونه قاطعانه صحبت کنیم

      براتون لحظات شادی رو آرزو دارم
      در پناه خدا باشید

  • یونس ۱۰ شهریور ۱۳۹۶

    سلام به داداش گلم مطالبت خیلی آموزنده و عالی بود واقعا ازتون ممنونم متاسفانه تو کشور ما علاوه بر تجربه کاری تو محیط کار خیلی چیزای دیگه هم میشه تجربه کرد مثل زیر آب خوردن و…

    • امیر مصطفی ۲ مهر ۱۳۹۶

      سلام بر شما یونس عزیز.
      ممنونم بابت دیدگاهت.
      واقعا همینطور است. البته از اونجا که من در شرکتهای بین المللی کار کردم این موضوعات در همه کشورها هست. حالا در یکجا کم و در یکجا مثل ایران زیاد.
      به هر حال این ها هم جزو حاشیه های کاری است.
      باید سعی کنیم که مدیریتش کنیم 🙂

  • فاطمه ۱۱ آبان ۱۳۹۶

    سلام ممنونم از مطالب مفیدتون .دست مریزاد

    • امیر مصطفی ۱۱ آبان ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکارخانم فاطمه ارجمند
      سپاسگزارم از شما.
      محبت دارید.

  • فاطمه ۱۱ آبان ۱۳۹۶

    من تو محیط کارم زود با همکاران ارتباط برقرار میکنم البتهرهمکاران خانم منظورمه .ولی خودم این رفتارمو نمی پسندم لطفا در این زمینه راهنمایی بفرمایید.ممنون شما میشم

    • امیر مصطفی ۱۱ آبان ۱۳۹۶

      درود بر شما سرکارخانم فاطمه گرامی
      خب تلاش کنید که کمتر با همکارانتون ارتباط برقرار کنید 🙂
      البته جمله بالا کمی برای شوخی بود.
      اینکه خیلی زود ارتباط برقرار می کنید خیلی خوب هست.
      اما باید تلاش کنید که این ارتباطات خودتون رو با همکارن مدیریت کنید، در غیراینصورت ممکنه که در آینده برای شما ایجاد دردسر بشه.
      پیشنهاد می کنم به رادیو بیان شماره ۳۷ گوش کنید:
      بیان راز در محیط کاری
      براتون بهترین ها رو آرزو دارم.
      در پناه خدا باشید 🙂

  • مریم ۱۶ دی ۱۳۹۶

    سلام و وقت بخیر
    سوالی داشتم ک برام خیلی مهمه جوابش
    با ارباب رجوع عصبانی یا بی ادب و فحاش چ برخوردی درست و مناسبه ؟

      • مریم ۱۶ دی ۱۳۹۶

        خیلی ممنون
        نکاتتون راهگشا بود
        من دو روز دیگه مصاحبه بانک دولتی دارم
        و فک میکنم بازم مزاحمتون بشم
        ممنون ک خیلی زوود جوابمو دادید

        • امیر مصطفی ۱۶ دی ۱۳۹۶

          خواهش میکنم ?

  • مریم ۱۷ دی ۱۳۹۶

    سلام استاد مصطفی
    من باز مزاحمتون شدم
    میگم اگه تو محل کار رییس ازت کار غیر قانونی بخواد
    چیکار باید کرد
    چی گفت ک برات بد نشه .
    ی سوال دیگه اینکه
    اگ حق باتو باشه اما رییست طرف مشتری رو بگیره چ واکنشی درسته ؟

    • امیر مصطفی ۱۷ دی ۱۳۹۶

      سلام برشما سرکارخانم مریم
      طبق قانون زمانیکه کارمند یا کارگر مجموعه ای کارخلافی انجام بده شریک جرم خواهد بود.
      باید ببینید که اون کار چیه
      اگر خیلی خطرناکه قاطعانه بهش نه بگید و انجانش ندید

      مشتری همیشه مهمتر است
      شاید اون لحظه پیش مشتری رییس ی چیری به شما بگه اما زیاد جدی نگیرید
      به حرف رییس در مقابل مشتری گوش بدید و بهش بگید هر چی شما بگید.
      به هر حال کسبو کار ایشون هست و شما هم یک کارمند هستید

      • مریم ۱۷ دی ۱۳۹۶

        اها بله خب پس حق همیشه با مشتریه
        پس در مقابل مشتری مدیر رو تایید و از مشتری عذر خواهی میکنیم.
        کاش مدیر هم بفهمه ک ما چقدر خویشتنداری کردیم و با اینکه حق با ما بود عذر خواهی کردیم .یعنی اتحاد کارمند و رییس در برابر مشتری برای تکریم و رسیدن ب اهداف سازمان .
        ممنوووون ?
        راستی ویسی ک. در مورد انتقاد صحیح بود روهم گوش دادم فوق العاده بود .???

        • امیر مصطفی ۱۷ دی ۱۳۹۶

          بله دقیقا، آفرین خوب توضیح دادید 🙂
          ممنون. محبت دارید.

  • سمیرا ۲۵ دی ۱۳۹۶

    سلام وقت بخیر
    من حدود یک ساله در دانشگاهی مشغول کار هستم همکارم سابقه بیشتری از من داره من هم در طول یه سال به وظایفم خوب عمل کردم با همکارم هم رده هستیم ولی به وظایفش خوب عمل نمیکنه سعی میکنه همش به من دستور بده و در عمل به وظایفش کم کاری میکنه من هم کار خودمو انجام میدم وبه ایشون انگار خوش میگذره بیشتر وقتش با اینترنت و گپ با همکارا میگذره ولی وقتی مدیرم به اتاقمون سر میزنه پا میشه خودشو نشون میده و آدم بیخیال و سمجی هس تذکر فقط یه روز کارسازه دوباره همون رفتار تکرار میشه
    در اینمورد دوبار با مدیرم صحبت کردم و بطور سربسته تذکراتی بهش داده جدایی از اینکه رفتاررمون با هم سرد شده در حد سلام و خداحافظی حتی در مورد انجام وظایفش تغییری نکرده و من همچنان در سکوت خودخوری میکنم محیط کار برام عذاب اوره
    چجوری باهاش رفتار کنم لطفا راهنمایی کنید
    به گفته مدیرم هر همکاری از قبل با ایشون همکار شده از دستش ناراضی بودن و واحد کاریشون رو تغییر دادن
    لطفا راهکارو به ایمیلم بفرستید ممنون

    • امیر مصطفی ۲۵ دی ۱۳۹۶

      سلام بر شما سمیرا گرامی
      راهکار را تا ساعتی دیگر برایتان هرسال میکنم
      با موبایل به ایمیل سایتم دسترسی ندارم.

      • سمیرا ۱ بهمن ۱۳۹۶

        سلام وقت بخیر
        ممنون ار راهنماییتون

        • امیر مصطفی ۱ بهمن ۱۳۹۶

          ?? ممنونم. محبت دارید

      • ساناز ۵ بهمن ۱۳۹۶

        برای ما هم ارسال کنین, خب?

        • امیر مصطفی ۶ بهمن ۱۳۹۶

          درود بر شما ساناز عزیز و گرامی
          این هم متن ایمیل ارسال برای خانم سمیرا

          سلام بر شما سمیرا گرامی
          من در اینجور مواقع ترجیح میدم که بدون هیچ تنشی به کار ادامه بدم
          همینطور سرسنگین باهاش رفتار میکردم. کار در درجه اول مهم تره.
          سعی کن که زیاد کاری باهاش نداشته باشی.

          • ساناز ۶ بهمن ۱۳۹۶

            متشکرم
            منم موافقم با آدمای پر رو باید مثل خودشون برخورد کرد. ??

            • امیر مصطفی ۱۰ بهمن ۱۳۹۶

              آره خب در بعضی از مواقع و موقعیت ها همینطوره

  • يسنا ۲۶ دی ۱۳۹۶

    سلام وقتتون بخیر. ممنونم بابت مطالب مفیدتون.
    راستش من هر حرفی میزنم همکارام منظورم رو یه جور دیگه برداشت میکنند و همین باعث ناراحتی دو طرف میشه جوری که همیشه خودم مجبور میشم عذر خواهی کنم. همین باعث شده که منو خیلی کوچیک ببینن و تازه وارد ها هم به خودشون اجازه هر برخوردی رو میدن.
    ممنون میشم راهنماییم کنید که بتونم با همکارها یه ارتباط خوبی داشته باشم که کسی نخواد پشت سرم حرفی بزنه.

    • امیر مصطفی ۲۶ دی ۱۳۹۶

      سلام‌بر شما یسنا ارجمند
      لطفا داخل همین سایت “لحن” را جستجو کنید و مطالب مربوطه اش را مطالعه یا گوش کنید.
      تصور میکنم لحن بیان شما باعث برداشت متفاوت میشود.
      در مورد ارتباط خوب با همکارها از مطالب همین مقاله میتونید استفاده کنید.

  • ساناز ۶ بهمن ۱۳۹۶

    با درود فراوان
    من دقیقا یکسال پیش این مطلب رو خونده بودم و نظرم و گذاشتم اما الان دوباره که خوندم, باز هم برام تازگی داشت, و خیلی لذت بردم, اما چندتا سوال جدید دارم, ممنون میشم اگر محبت کنید و پاسخم رو لطف بفرمایید
    اگر شخص مهرطلبی باشیم و مثلا در برابر رفتار یا شوخی های کلامی همکاران(که بصورت تیکه و متلک هستند) خودمون رو جدی نشون بدیم و خودمون رو به نشنیدن بزنیم, اول اینکه آیا این رویه درست هست؟
    ۲. اگر اینگونه رفتارکنیم ممکن هست رابطه ی صمیمی قبلی از بین بره, و به دلیل مهرطلبی این مسئله سخت هست,

    سوالم این هست که اول چگونه مهرطلبی خود رو درمان کنیم, و دوم چگونه برخورد کنیم, که علاوه براینکه در محیط کار شوخی و خنده داریم, اجازه ندهیم کسی از حدش فراتر بره و خط قرمزمون رو نشون بدیم,. و حریم شخصیمون رو حفظ کنیم.

    بسیار سپاسگزارم

  • امیر مصطفی ۶ بهمن ۱۳۹۶

    درود بر شما ساناز عزیز و ارجمند
    با توجه به تجربیات گذشته ام پیشنهاد می کنم که خیلی رُک به طرف مقابلمون بگیم که یکسری شوخی ها را با ما انجام نده، این موضوع بهتر از اینه که بخواهیم با یکسری از رفتارها به همکارمون بفهمونیم که شوخی که انجام میده اصلا خوب نیست و ما خوشمون نمیاد.
    برای بار اول چیزی نمیگیم.
    اما برای بار دوم که یک حرکت و شوخی را تکرار کرد رک و مستقیم بهش میگیم تا حساب کار دستش بیاد.
    البته بنا به موقعیت و شخص مقابلمون لحن مناسب و دوستانه رو خوبه که به کار ببریم.
    امیدوارم جواب سه سوالتان را در این چند خط داده باشم.
    اگه جای دیگری نیاز به توضیح دارد بفرمایید 🙂

    • ساناز ۶ بهمن ۱۳۹۶

      مرسی بله جوابم رو گرفتم
      متشکرم
      فقط اگر در صورت امکان در مورد مهرطلبی هم مطالبی رو ارائه بدین بسیار عالی ست
      مانا و پیروز باشید

      • امیر مصطفی ۱۰ بهمن ۱۳۹۶

        خواهش میکنم. روزتون بخیر

  • مهرگان ۲۴ بهمن ۱۳۹۶

    با سلام خدمت شما ممنونم از مطالب بسیار مفیدتون، یه درخواستی داشتم اینکه میشه لطفا pdf این مقالات رو دراختیارمون بگذارید

    • امیر مصطفی ۲۴ بهمن ۱۳۹۶

      سلام بر شما مهرگان ارجمند
      ممنون از پیشنهادتون
      برای آینده حتما تمام مقالات را بصورت pdf در اختیار شما بزرگواران قرار خواهم داد
      اما پی دی اف این مقاله را به ایمیل شما ارسال خواهیم کرد

  • یاس کبود ۸ اسفند ۱۳۹۶

    با سلام و تشکر فراوان از مقالتون.من مدت سابقه کار م در این اداره حدود ۴ ساله و چون بیشتر همکارانم خانم هستند و جو زیادی صمیمیه تقریبا همه از وضعیت و شرایط زندگی بقیه همکاران مطلع هستند و شرایط به ظاهر صمیمی و دوستانه باعث مشکلاتی برام شده که تحمل محیط کارم سخت شده و مثلا زیر اب زنی . شوخیهای زشت که با همه راهکارهای شما برخورد کردم اما تاثیری نداشتهو و متاسفانه مسئولمون هم مثل خودمونه و فقط زمانی که منافع خودش در خطر باشه با توپ و تشر و فحش و ناسزا برخورد می کنه که ما از ترس ابروریزی سکوت می کنیم و متاسفانه ایشون فکر می کنن یا حق باهاشونه و یا ما احترامشونو نگه داشتیم . لطفا راهنماییم کنید . تشکر

    • امیر مصطفی ۸ اسفند ۱۳۹۶

      اگر زیاد با دیگران در تعامل نیستید میتونید هدفون به گوشتون بزنید و به موزیک گوش بدید
      سعی کنید کم کم فاصله تون رو با این افراد کم کنید
      صبور باشید و احساسی تصمیم نگیرید

  • رحیم ۱۷ اسفند ۱۳۹۶

    سلام منونم از مطالبتون
    من یه مشکلی که تو شرکت دارم با مدیر اینکه احساس میکنم ازم سو استفاده میکنه ۶ ماه پیش قطعه ی ۱ میلیونی کامپیوترم رو خواست دادم بهش مجبوری دیروز پس گرفتم برگشت گفت : بیا بردار نخواستم ، بعد اون یه قطعه ی دیگه از کامپیوترم خواست بازم نه نگفتم الان باز برداشته استفاده میکنه , و میخوام پس بگیرم اگه ممکن باشه توضیحاتی بدید برام برای حل کردن موضوع میخوام حد و حدود خودشو بدونه .

    • امیر مصطفی ۱۷ اسفند ۱۳۹۶

      درود بر شما آقا رحیم عزیز و گرامی
      پیشنهاد می کنم که به صورت قاطع بهشون بگید که به اون قطعه نیاز دارید.
      علاوه بر این اگر خواستید بهشون قرض بدید تأکید کنید که تا آخر امروز پس میگیرید.
      گفتید که مدیرتون هست؟ یعنی صاحب مجموعه؟
      می تونید بهش پیشنهاد بدید که اون قطعه رو خریداری کنه برای خودش یا حتی به واحد تدارکات درخواست بده که اون قطعه رو براش سفارش بدند.

  • انا ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۷

    سلام
    ممنون از مقاله خوبتون من یه سوال داشتم من یه همکار مرد دارم که تازه وارد محیط کار ما شده من از طرفی می خوام هم راحت باشم هم نمی خوام طرف مقابل از راحتی من سو استفاده کنه بهترین نوع برخورد چی هست . من در کل زندگیم همین مشکل رو داشتم و صدمه دیدم و هیچ وقت راهی براش پیدا نکردم میشه کمکم کنین که هم اجتماعی باشم و هم کسی از حد خودش نگذره . ممنون

    • امیر مصطفی ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۷

      درود بر شما انا ارجمند
      به شما پیشنهاد می‌کنم رفتار قبلتان را ادامه دهید با این شرایط که:
      اگر دیدید اون شخص داره از حد خودش میگذرونه خیلی قاطعانه باهاش برخورد کنید و مستقیم بهش بگید که حد و حدود رو رعایت کنه.
      پیشنهاد می‌کنم این رادیو بیان رو گوش کنید: برای شنیدن این رادیو بیان روی لینک زیر کلیک کنید
      چگونه قاطعانه صحبت کنیم
      اگر باز هم موردی بود می‌تونید از همین طریق بپرسید.
      روزتان خوش

      • انا ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷

        خیلی ممنون مشکل من هم از اونجا میاد که میترسم قلب کسی رو بشکنم یا حرفی بگن که من قضاوت یا ناراحت بشم . بازم ممنون حتما گوش میدم

        • امیر مصطفی ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷

          درود مجدد بر شما انا ارجمند
          اصلا به این موضوع فکر نکنید که دیگران در مورد شما چه قضاوتی می کنند.
          حرف دیگران اصلا مهم نیست
          مهم اینه که شما چه حسی نسبت به خودتون دارید

          • انا ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۷

            بازم ممنون کمک بسیار بزرگی کردید و به نکته قابل توجه ای اشاره کردید . موفق باشید

  • اپلای رود ۳۰ تیر ۱۳۹۷

    خیلی مطلب مفیدی بود. ممنون از شما.
    خداقوت

    • امیر مصطفی ۳۱ تیر ۱۳۹۷

      درود بر شما دوست گرامی
      ممنون از محبت شما 🙂

  • احمدرضازمانی ۲ مرداد ۱۳۹۷

    سلام
    یک سوال افرادی که کلا شوخی خرکی حالا تو هر موقعیتی میکنند چه رفتاری میشه نشون داد؟
    ممنون از مقاله خوبتون

    • امیر مصطفی ۲ مرداد ۱۳۹۷

      سلام بر شما دوست گرامی 🙂
      به نظر بنده یک بار به صورت قاطع بهشون بگید که از این نوع شوخی‌ها خوشتون نمیاد و بعد اگر تکرار شد سعی کنید که محلشون نذارید (البته یک مرتبه دیگه هم بهشون یادآوری کنید بد نیست.)

  • سما ۶ مرداد ۱۳۹۷

    سلام
    ممنون از مطلب خوبتون
    یه مشورت میخواستم
    من سالها تو یه دفتری مشغول کار بودم که بعلت اخلاق و رفتار بد یکی از همکارام استعفا دادم و اومدم بیرون
    الان بعد از سه سال مجددا با درخواست مدیریت و نظر لطفی که ایشون به بنده دارن در همون دفتر مشغول شدم ( اون همکار بد اخلاق از آن دفتر رفتن ولی همکاراشون که بعد از من و جایگزین من بود در دفتر حضور دارن ) مسئله اینجاست که از هر روشی برا برقراری ارتباط خوب با همکاران بکار میبرم به نتیجه نمیرسم و احساس میکنم همکارام از من خوششون نمیاد یا اعتماد ندارن یا نگران هستن که من قراره جاشون رو بگیرم حتی یکی دوبار بهم حرفایی زدن که من ناراحت شدم ولی چیزی نگفتم
    لطفا راهنماییم کنید
    با تشکر ?

    • امیر مصطفی ۷ مرداد ۱۳۹۷

      سلام بر شما سما گرامی
      در خیلی از مواقع این یک مسئله درونی و ذهنی است که نسبت به خودمان و یا اطرافیانمان داریم.
      پیشنهاد می‌کنم اصلا به این موارد توجه نکنید و بهش فکر نکنید.
      هر چقدر که به این موضوع بیشتر فکر کنید بیشتر موارد مشابه را خواهید دید.
      شما فقط کار خودتان را به نحو احسنت انجام دهید و سعی کنید روابطتان با همکارانتان مثل یک همکار خوب باشد.
      اگر هم حرفی به شما زندند یا بهش توجه نکن یا خیلی قاطعانه و محترمانه جوابشان را بده.
      پیشنهاد می کنم این مقاله را مطالعه کنید:
      https://amirmostafa.com/how-firmly-to-talk/

      براتون بهترین‌ها را آرزو دارم

  • فاطمه٢٠ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷

    سلام باتشکر از مطالب عالیتون. ببخشید من٢٠سالمه و تازه کارمندشدم و چیزى ازدنیاى بزرگترا و تجارت و پول ووونمیدونم. من خیلی سرزنده و بشاش و باروحیه مثبتم؛گرچه تو جامعه وقتى پاش برسه مثلا در ارتباط با نامحرم یاتو کوچه اینا جدى ام،ولى با همجنسام ک دوستامم بشدت رفتار خوش اخلاقانه و شوخ طبعانه دارم. مسئله اینجاست ک تو محل کارمم ک هنوز یک ماه نمیشه اونجام،با روحیه شادو سرزندم وارد شدم. همواره لبخند ملیحى رو لبمه و اینها. البته درارتباط باهمکاران مرد(ک تقریباهمشون متاهل اند)من سعى کردم سنگین بودن و وقارم رو حفظ کنم ولى ازونجا که اونهارو دیگ همکارم دونستم ک در تعاملیم،یکم ازون حالت جدى و خشکى ک تو کوچه دارم بیرون اومدم. اونروز رئیسم ک خیلیم نظر لطف بم دارن،بم گفتن ک “سعى کنم تو محیط کارى لحن لوس و شوخ رو بذارم کنار و خانمانه تر رفتار کنم تا کسی نتونه به خودش اجازه بده ک رفتارش با من حتى کمى بى حرمتى داشته باشه”من گفتم ک من میتونم خیلی جدى باشم ولى عمدا اینجا این روحیه شوخ و خوش اخلاقمو دارم. فرمودن بینابین باشین! گیج شدم. من ابدا با اونها حالت سبک و خیلی شیش نداشتم. گرچه مى دونم حالت خیلی خوش اخلاق و لبخند ب لبی ک دارم انگار باعث شده بچه بنظر بیام و اون غرورى ک تو بیرون و توجامعه داشتم انگار اینجا مشهودنبوده ک رئیسم چنین تذکرى بمن داد. من نمى دونم چیکارکنم. البته میدونم جدى بودن ب معنى بداخلاق بودن نیست. خانم بودن هم ب معنى بدعنق بودن نیست. گیجم. اگ اون رفتارى ک تو کوچه دارم رو تو محل کارمم داشته باشم حس میکنم خیلی چوب،خشک و رباتم و با همکارانم ارتباط واقعى ندارم و برام مث ادماى غریبه رهگذرن(من در دانشگاه هم با مردها سنگینم ولى خب من تو دانشگاه واقعا تعاملی با مردها ندارم که این قضیه برام پیش اومده باشه پس اونجا من رسما خانوم و باوقارم بغیر زمانایی ک با دوستاى دخترمم!) و میترسم واقعا منو از ى ادم با روحیه مثبت بودن دربیاره و حتى تو خونه در ساعات غیرکارى و حتى تو روزاى تعطیل هم دیگه روحیه سرزنده و لبخند ب لبی نداشته باشم. یعنى مى ترسم رسما شخصیت فردى خودم بربادبره. لطفا کمکم کنید

    • امیر مصطفی ۱۳ مرداد ۱۳۹۷

      سلام بر شما سرکارخانم فاطمه گرامی
      در محیط کار نه نیاز هست که خیلی شاد و سرزنده و بگو بخند باشی و نه نیاز هست که خیلی خشک و رسمی باشی.
      پیشنهاد می‌کنم که مابین این ها رفتار کن.
      البته رییستون هم این مورد را بیان کردند 🙂
      شاید در قالب نوشته کمی سخت باشه که بخام این موضوع را بیان کنم.
      برای مثال اگه پرونده‌ای را از همکارت می‌خواهی اصلا نیاز نیست خیلی خشک و رسمی بگید که:
      آقای محمدی لطفا پرونده شماره … را به من بدهید.
      می‌تونید بگید
      آقای محمدی میشه لطفا پرونده شماره … رو به من بدید.
      اینجا بیشتر لحن و ظاهر صورت هست که درگیره
      پس روی لحن و میمیک صورت خودتان بیشتر دقت کنید که نه اونوری باشه نه اینوری.
      امیدوارم تونسته باشم جواب مناسبی به سوال شما داده باشم
      انرپیتون افزون و در پناه خدا باشید.

      • فاطمه۲۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷

        سلام. خیلی ممنون از پاسخ و سرعت پاسخ دادنتون:)من خیلی هم حالت بچگانه نداشتم ک مثلا وقتی پرونده ای رو بخام ،ادااطواردربیارم. ولی خب خیلی غرور هم نداشتم. یک حالت خیلی باجنبه ای دارم ک باعث شد با مسایلی ک پیش اومده بود هی منو بخاطرش دست بندازن. گرچه همه همو اونجا دست میندازن!محیط خیلی صمیمی داریم(کاملااخلاقی)
        ولی خب من موندم ک کجای کارم ایراد داشت. میفهمم ک از ابهتم کم شده ولی نمیفهمم چطور. انگار جنبه زیادی و خوش اخلاقی زیادی بخرج دادم. از یطرف هم خب خیلی مغرور بودن،تواضع نداشتن ووو هم بده. اخه رئیسم همین هفته داره از کشور میره:( و تا چندین ماه فعلا نیست. من نمیدونم اخرین خاطره رفتاری ک میخام ازم ب دلشون بمونه چی باشه.ایشون جای پدرم میمونن خیلی لطف دارن. من از همون پنجشنبه که بهم گفتن،بیشتر واکنشام «ناراحت»بود تا«خانم»حتی رییسم بهم گفتن ک قصد ناراحت کردنمو نداشتن بلکه بخاطر خودم گفتن!فرمودن «کلا گفتن»،کاشکی دقیقا میگفتن منظورشون چیه. من فکرمیکردم حالت بگو بخندی ک گاهی خودشون دارن و منم دارم رو دوسدارن ولی اسمش رو گذاشتن«لوس»و گفتن همین رفتاری ک باخودشون توی محیط کار دارم لوسه.
        باز اگ باهاشون سنگین برخورد کنم حس بدی دارم چون ایشونم ناراحت میشن اگ بنظربیاد ک من ناراحت شدم!!!!!!از طرفی هم مرز روی خوش نشون دادن ولی خیلی بشاش نشدن رو نمیفهمم اخه میدونید من خیلی سریال کره ای نگاه کردم و اونام بشدت شنگول و بشاشن و منم این صفتشون از نظرم پسندیده بود!دوس ندارم اون صفتو از دست بدم!
        این هفته اخرو چیکارکنم:(بعدها رو میشه فکرکرد الان فرصت فکرهم نیست لطفا شما عاقلانه ترین روش رو پیش پام بذارین خیلی ممنونم*_*

        • امیر مصطفی ۱۳ مرداد ۱۳۹۷

          خواهش می‌کنم. محبت دارید 🙂
          اصلا نیازی نیست که بخواهید از این تذکر ناراحت بشید. مطمئن باشید که رییستون فقط به خاطر خودتون اون نکته رو گفته.
          به نظر من خیلی ساده از کنارش رد شید.
          نیازی نیست که این شادی رو کنار بذارید.
          خودتون باشید اما در زمان حضور در محل کارتون شادیتون رو کمتر بروز بدید
          زیرپوستی شادی کنید 🙂
          اگه بخواهید با فکر کردن به این موضوع هی بهش دامن بزنید روحیتون بدتر و بدتر میشه.
          پس خیلی راحت ازش بگذرید و سعی کنید که خودتون باشید اما با کمی رسمی بودن.

          • فاطمه۲۰ ۱۳ مرداد ۱۳۹۷

            خیییلی ممنونم یه دنیا لطف کردید^~^ ^~^ *~* *_* ^_^ *~* انگار یه ورژن جدید از خودم باید بسازم،منِ کارمند!منِ رسمى!ببینم چه میکنم!بقول شما زیادم سخت نگیرم و بذارم این روزاى اخر دیدار باایشون باخوبی و خوشى بگذره. مطمئنم ایشون هم با دیدن روحیه مثبتم انرژى خوبی میگرفتن و تاکیدکردن ک رسمى ولى”خوب”باشم. بیامو حالت خوش اخلاق اما درعین حال قاطع و باوقار و رسمى رو اجرا کنم!و خودم باشم. نه که یک ربات!خیلی ممنون از سایت خوبتون و پاسخاتون و وقت گذاشتنتون.باارزوى حال خیلی خوب,مثل یک دعاى خیر، براى شما^_^ یاحق*~*

  • منافی ۲۴ بهمن ۱۳۹۷

    عالی بود. ممنون

    • امیر مصطفی ۲۴ بهمن ۱۳۹۷

      سپاسگزارم 🙂

  • کولر گازی ۱۳ فروردین ۱۳۹۸

    مطلب بسیار خوبی بود.ممنون

    • امیر مصطفی ۱۸ فروردین ۱۳۹۸

      سلام دوست عزیز
      متشکرم از حسن توجه شما

  • سمیرا ۲۱ فروردین ۱۳۹۸

    سلام ممنون ازمطالب خوب وآموزندتون
    من یه ماهی میشه که رفتم سرکار ،احساس میکنم هرحرفی روبه موقع وسرجاش نمیگم وشوخی های بی مزه باهمکاران میکنم ،اینطوری بگم براتون که حس میکنم خیلی سادم اون سیاست رفتاری که میگن من ندارم بنظرشما من باید چیکار کنم

    • امیر مصطفی ۲۲ فروردین ۱۳۹۸

      سلام بر شما.
      لطفا تمام کارها و رفتارهایتان را سعی کنید به صورت آگاهانه انجام دهید.
      مثلا اگر می‌خواهید شوخی انجام دهید آن را بررسی کنید.
      عواقبش را بسنجید و بعد شوخی خودتان را انجام دهید.

  • گزل ۲۲ تیر ۱۳۹۸

    سلام . من در محیط کارم با دو تا از همکاران رابطه خیلی خوبی داشتیم.یکی هز همکاران،یه تیکه از مشکل اون یکی رو برای من گفت.منم به کسی چیزی نگفتم تا اینکه اون همکارم که مشکل داشت خودش اومد راجب مشکلش با من صحبت کرد.منم بهش گفتم چند وقت قبل فلانی یه تیکه از مشکلتو بهم گفته.حالا اون همکار اولی از من ناراحته که چرا به دوستم گفتی که من قبلا راجب مشکلش باهات حرف زدم.نباید میگفتی بهش.مثل اینکه اون همکار مشکل دارم ازش ناراحت شده که راجب مشکلش با من صحبت کرده.الان اصلا یه وضعی شده تو اتاق.این دو تا باهم حرف میزنن و با من قهرن.باهاش حرف زدم گفتم که من منظوری نداشتم خودش چون راجب مشکلش با من حرف زد منم گفتم که دوستم قبلا گفته.قبول نمیکنه و رفتارهای زننده ای باهام داره.تیکه میندازه .تلفن رو محکم میذاره روی میز و غیره.دارم دیونه میشم

  • مهدی ۴ مهر ۱۳۹۸

    سلام و احترام
    ببخشید برای برخورد با چند نفر از همکاران ازتون مشاوره میخواستم
    من در یک شرکت با زمینه نرم افزاری فعالیت میکنم
    چند مشکل در محیط کار هست که حتی قدیس هم باشی اثری در رفتار همکاران نداره
    اولین مورد مربوط به گرافیست واحد ما هست که یک شخص تودار و بدبین و ریز بین و مغرور هست،ابتدای ورود به محیط کار هنگام دست دادن با نصف دست یا چند انگشت دست میده و اصلا با من صحبت نمیکنه و به جای اون دائم با همکار دیگه دائم مراوده داره، در برخوردها و کمک هم تنها جوابی که میده اینه من نمیدونم.یکی از رفتارهایی که داره وقتی چیزی میخواد با اجبار و حالت امر کردن و مثل رفتاری که بزرگتر با بچه ها داره رفتار میکنه
    مورد دوم مدیر واحد هست که در طول مدتی که مدیر بود با من مشکل داشت و دائم با اجبار و امر کردن و با خشونت و بداخلاقی رفتار میکرد و بعدا هم بخاطر مشکلات خودش با معاون شرکت، سمتش نزول کرد و تمام گناه این ماجرا مقصر من میدونه و در حال تلاش برای اینه به مدیر جدید مشاوره میده که کارهایی که سمت هست بیشتر کنه و به نوعی اذیت کنه
    تمام این ها در حالی هست که من همیشه خیر اون ها خواستم و با ادب و احترام رفتار کردم.

    • امیر مصطفی ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۹

      مهدی عزیز سلام و وقت‌بخیر.
      شما به راه خودت که همون ادب و احترام است ادامه بده.
      به جای این روی موارد مثبت کار خودت و شخصیت اون طرف فکر کن و اجازه نده که افکارت بره سمت مسائل منفی.
      درست خوندی
      به نکات مثبت اون شخص فکر کن.
      حتی نکات مثبتش رو برای خودت بنویس.
      مطمئن هستم بعد از مدتی این مسائل برات رفع میشه.
      امتحانش مجانیه 🙂

  • idealprinting.ir ۲۲ آبان ۱۳۹۸

    سلام.وبسایت خیلی خوبی دارید.ممنون

    • مهسا عبدی ۱۷ بهمن ۱۳۹۸

      سلام به شما
      ممنونم از محبتتون

  • راه اندازی فست فود ۷ اسفند ۱۳۹۸

    اقا لینک مطلبو من پیدا نکردم.میشه راهنماییم کنید؟

    • امیر مصطفی ۱۷ اسفند ۱۳۹۸

      سلام بر شما.
      کدام مطلب منظورتان است؟

  • بک لینک طبیعی ۶ فروردین ۱۳۹۹

    اقا خیلی وبسایتتون عالیه

    • مهسا عبدی ۹ فروردین ۱۳۹۹

      خیلی خوشحالیم که مطالب واستون سودمند بوده

  • برنامه نویسی در اهواز ۲۵ دی ۱۳۹۹

    سلام میشه لینک داخل مطلبو چک کنید.برای من مشکل داشت.ممنون

    • موسی فخیره ۲۷ دی ۱۳۹۹

      سلام
      چشم و خیلی ممنون از شما

  • amir ۱ بهمن ۱۳۹۹

    سلام
    راهنمایی راجب یکی از موضوعات فن بیان ازتون داشتم
    مقاله ای بوده صبح ساعت ۸ به مغازه بروید یک اسکناس ۱۰۰ تومنی به فروشنده بدهید و از او بخواهید پول ریز بهتون بده و مطمعنا اون فرد درخواست شما رو رد میکنه و شما حتما از او تشکر کنید راجب تشکر کردن در مقابل رد درخواست بوده
    میخواستم بدونم اسم اون مقاله چه بوده

  • M ۱۳ آذر ۱۴۰۰

    عالی بود 👏👏

    • محدثه مظلوم ۱۳ آذر ۱۴۰۰

      سپاسگزارم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *