اتیکت چیست؟
اتیکت (etiquette) به معنی آداب و رفتار صحیح در محل کار و یا در اجتماع است.
حتما تا الان با اشخاصی برخورد داشتید که علارغم نداشتن وضعیت مالی خیلی عالی یا زندگی در روستاهای دور دست، انسانهای فوق العاده دوست داشتنی و باکلاسی هستند.
زمانی که با این افراد صحبت می کنیم، شخصیت و منش بالایی رو در آنها می بینیم که ما رو مجذوب خودشون می کنند و از طرفی هم رفتار و منش این افراد باعث میشه که ما بصورت ناخودآگاه حد و حدود خودمون رو با این افراد هنگام معاشرت رعایت می کنیم.
این افراد تظاهر به باکلاس بودن و داشتن اتیکت نمی کنند، آنها با پول یا مدک دانشگاهی خودشان را باکلاس نشان نمی دهند، آنها با بروز آداب و رفتارهای صحیح به افرادی جذاب، دوست داشتنی و باکلاس تبدیل شده اند.
اما دقیقاً در نقطه مقابل این افراد، اشخاصی هستند که با توجه به وضعیت مالی و موقعیت اجتماعی شون تظاهر به باکلاس بودن و داشتن اتیکت می کنند و برای دیگران نقش بازی می کنند، البته چهره این افراد فقط در کوتاه مدت، زیر نقاب پنهان خواهد ماند آن هم تا زمانی که طرف مقابل با شخصیت واقعی این افراد آشنا شوند.
البته منظور این نیست که هر شخصی که پول دار هست خودش را در زیر نقابی پنهان کرده و بالعکس، بلکه این موارد بر می گرده به بروز رفتارهای صحیح و برقراری ارتباط موثر.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: داشتن مهارت ارتباط موثر با دیگران
در این مقاله قصد دارم نکاتی را برای تبدیل شدن به یک فرد با اتیکت رفتاری مناسب در محل کار و اجتماع را با شما به اشتراک بگذارم.
شاید بعضی از این نکات به قدری ریز و ساده به نظر برسند که به خودمون بگیم بی خیال، حالا اگه انجامش ندم چی میشه، اصلا نکات مهمی نیستند که، اگر هم انجامش ندم هیچ چی نمیشه. بله دقیقاً اگر انجامشون ندیم هیچی نمیشه.
اما واقعیت اینه که افراد دارای اتیکت با بروز رفتارهای خیلی کوچک تبدیل به افراد جذاب و دوست داشتنی شده اند و اگر ما هم آنها را رعایت کنیم قطعا به فردی با اتیکت رفتاری شناخته خواهیم شد.
البته قرار نیست در این مقاله بگم که، سیخ راه برید یا عصا قورت داده صحبت کنید، در این مقاله یک سری از آداب و رفتارهای ساده اما حرفه ای رو آموزش خواهید دید که در محل کارتان و یا در اجتماع شما رو تبدیل به یک فرد فوق العاده جذاب و با اتیکت یا به قولی باکلاس می کنه.
برای داشتن اتیکت چطور خودمان را معرفی کنیم؟
بهتره که برای معرفی خودمون به افراد جدید، خودمون رو کامل معرفی کنیم.
مثلاً بگیم، من امیر مصطفی هستم، کارشناس فروش شرکت … .
سعی کنیم کارت ویزیتمون رو همیشه در دسترس قرار بدیم تا بعد از معرفی خودمون، اطلاعاتی مثل شماره تماس، آدرس ایمیل و موارد دیگه رو هم در اختیار طرف مقابلمون قرار بدیم و شاید اون طرف بعد از چند ساعت اسم و فامیل ما رو فراموش کنه، اما وقتی که کارت ویزیت ما رو داشته باشه این احتمال خیلی پایین میآد.
در ملاقات های کاری ضروریه که ما کارت ویزیت خودمون رو در دسترس داشته باشیم و این موضوع به ظاهر کوچیک باعث میشه که اتیکت یا کلاس کاری ما حفظ بشه.
برای داشتن اتیکت چگونه نزد افراد بنشینیم؟
از قدیم گفتن که پامون رو نباید جلوی بزرگتر دراز کنیم، همین موضوع کوچیک هم باعث میشه اتیکت کاری و رفتاری ما در بین افراد شکل بگیره. البته الان دیگه در بیشتر خونه ها مبل و راحتی هست، در شرکت ها هم میز و صندلی وجود داره، بنابراین امکان اینکه پاهامون رو دراز کنیم اصلاً پیش نمیاد.
اما نشستن روی مبل و صندلی هم آداب و اتیکت خاص خودش رو داره که باید رعایت کنیم.
مهم نیست که طرف مقابل ما چه کسی است، رییس مان است، پدربزرگمان است، دوستمان است یا از ما کوچکتر است، هیچ فرقی نمی کنه، اگر میخایم یک فرد با اتیکت کاری و رفتاری باشیم بهتره که صاف و درست روی صندلی بنشینیم.
روی صندلی لم ندهیم و خودمون رو آویزون صندلی نکنیم، این حالت برای فرد مقابل بسیار زشت و زننده به نظر می رسد، و ما رو هم یک آدم بی نزاکت و بی ادب نشان می دهد.
پاهامون رو بصورت ضربدری روی هم نیاندازیم، چرا که این موضوع هم در مقوله زبان بدن به نشانه بی احترامی به شخص مقابل و بی اهمیت شموردن ایشان است، از طرفی هم این کار از نظر سلامتی توصیه شده است که انجام نشود چرا که این کار مسیر شریان خون را در پاها مسدود خواهد کرد و به آن فشار وارد می کند.
بنابراین مهم نیست که طرف مقابلمان چه کسی است و چه مقامی دارد، ما برای حفظ شخصیتِ خودمون، آداب نشستن بر روی مبل و صندلی را رعایت می کنیم.
میز کار افراد دارای اتیکت کاری چطور است؟
افرادی که کلاس کاری خودوشون رو حفظ می کنند همیشه و در هر شرایط می تونیم این کلاس کاری رو در اطراف این اشخاص ببینیم. میز این افراد همیشه مرتب و منظم است، کارهایش بر روی هم تلنبار نشده است و همچنین وسایل شخصی مثل موبایل شخصی اش بر روی میز نیست و صفحه شخصی فیس بوکش هم در دسکتاپ کامپیوتر شرکت باز نیست.
هنگام صرف غذا یا نوشیندنی چه کسی پول آن را پرداخت کند؟
اگر ما طرف مقابل رو دعوت به صرف غذا و یا نوشیدنی کردیم، بنابراین ما هم باید پول آن را حساب کنیم و هیچ توقعی هم از طرف مقابل نداشته باشیم.
سعی کنیم قبل از رفتن مون هزینه رو پرداخت کنیم تا زمانیکه هر دو به بیرون میریم دست به جیب نکنیم تا طرف مقابلمون معذب بشه و تو تعارف بیوفتیم.
چطور وارد دفتر یکی از همکاران شویم؟
بهتره قبل از اینکه بخواهیم پیش یکی از همکارانمون بریم باهاش تماس بگیریم و ببینیم اوضاعش چطور است، اگر سرش خلوت بود ازش اجازه بگیریم و یک زمانی رو مشخص کنیم که به اتاقش بریم و چند دقیقه رو با هم بگذرونیم.
افرادی که کلاس کاری ندارند، بدون توجه به موقعیت طرف مقابل که آیا سرش شلوغ است یا نه، آیا الان حوصله دارد یا نه و بدون اجازه وارد اتاق کاری افراد می شوند و خودشون رو مثل یک خاک انداز می اندازند وسط شلوغی کاری همکارش و توقع هم داره که در این شرایط بهش توجه کنن.
سلام علیرضا خوبی، چه خبر، من اونور کارم تموم شد گفتم بیام بهت سر بزنم باهم باشیم (اما علیرضا سرش خیلی شلوغه و روش نمیشه بگه که من الان سرم شلوغه و بزار یک وقتِ دیگه)
اگر ما با بی توجهی به طرف مقابلمون و احترام نذاشتن به وقتش وارد اتاقش بشیم و وقتش رو بگیریم شاید این بی احترامی با بی احترامی غیر مستقیمی از سمت علیرضا پاسخ داده شه.
مثلاً ما داریم حرف میزنیم و سرش داخلِ کارهاش هست و هیچ توجهی به ما و صحبت هامون نمیکنه و به قولی به ما بی احترامی خاموش می کنه.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: نحوه رفتار با همکاران در محیط کار
بنابراین سعی کنیم همیشه کلاس کاری خودمون رو حفظ کنیم و به شخصیت مقابل هم احترام بذاریم تا احترام متقابل ببینیم.
دخالت نکردن در مواردی که به ما مربوط نمیشه
افرادی که اتیکت کاری و اتیکت رفتاری خودشون رو حفظ می کنند، به هیچ عنوان خودشون رو در بحث ها و صحبت هایی که بهشون مربوط نیست دخالت نمی دند، مثلاً دو نفر دارند صحبت می کنند و ایشون هم یک نظری دارند، اما خودش رو مثل یک قاشق نشسته نمی اندازه وسط حرف این دو نفر.
نیاوردن مشکلات شخصی در محل کار یکی از بارزترین خصوصیات افراد با اتیکت
افرادی که دارای اتیکت کاری یا کلاس کاری هستند به هیچ عنوان مشکلات شخصی شون رو در محل کار وارد نمی کنند و همینطور بالعکس، این افراد مشکلات محل کارشون رو هم به داخل منزل نمیاردند، مشکلات بیرون برای بیرونه و مشکلات خونه هم برای خونه.
هیچ دلیلی نداره که ما در محل کارمون بخاطر مشکلاتی که در خونه داریم از کارمون بزنیم، دپرس باشیم و هیچ کس رو تحویل نگیریم.
یک شخص با اتیکت و کلاس کاری حرفه ای تماس های تلفنی شخصی اش را …
این روز ها موبایل کم و بیش قسمتی از وجوده ما شده و به عبارتی موبایل تکه ای جدا نشدنی از ما شده که هر جا میریم با خودمون می بریم، در بیشتر مواقع هم که در محل کارمون هستیم موبایل روی میزمان است و هر چند دقیقه یک بار آن را چک می کنیم که ببینیم آیا پیامی برای ما آمده است یا خیر.
انگار که این موضوع یک عادت شده، بصورت اتوماتیک هر چند دقیقه یک بار به سراغ موبایل مون میریم.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه با تلفن مکالمه خوبی داشته باشیم
افرادی که دارای کلاس کاری هستند، تلفن های شخصی شون رو خارج از ساعت کاری می زنند و در زمان کار هم همش با موبایلشون ور نمیرند.
وقت شناس بودن یکی از خصوصیات افراد با اتیکت یا کلاس کاری
به نظر من “وقت ندارم” یعنی من عرضه ندارم وقتم رو با کارهام هماهنگ کنم.
یا “ترافیک بود” یعنی من لیاقت ندارم وقتم رو با ترافیک تنظیم کنم و سر موقع به قرارم برسم.
این روزها کجای شهرهای بزرگ هست که ترافیک نباشه؟
افرادی که اتیکت کاری یا کلاس کاری دارند همیشه و بدون استثناء (البته ۱% مشکلی نداره واسه همه پیش میآد) قبل از موعد مقرر سر قرارشون حاضر هستند.
برای خودم خیلی پیش اومده که مثلا با شخصی سر ساعت ۱۵:۰۰ قرار داشتم، طرف سر ساعت ۱۵:۰۰ به من اس ام اس داده، آقای مصطفی من یک ساعت دیرتر میرسم سر قرار 😐
فقط من نمیدونم آیا شما سر ساعت ۱۵:۰۰ فهمیدی که یک ساعت دیر تر میرسی؟
در اینجور مواقع هر چقدر زودتر به طرف مقابل خبر بدیم که احتمال داره دیر تر سر قرار برسیم بهتره، اینجوری اون طرف هم تکلیفش رو میدونه و شاید توی اون فرصت به کارهای دیگه اش برسه.
طرز لباس پوشیدن یکی از آیتم های افراد با اتیکت یا دارای کلاس کاری
برای معاشرت های حرفه ای خیلی مهمه که طرز لباس پوشیدنِ ما به چه صورت باشه.
منظورم این نیست که لباس های مارکت دار بپوشیم و کلی خرج کنیم.
برای داشتن اتیکت کاری، برای مقلاقات کردن با افراد بهتره که ظاهر کاملاً رسمی داشته باشیم، مثلا با شلوار جین و تی شرت نباشیم.
افرادی که به ظاهر خودشون اهمیت میدن، قبل از اینکه برای خودشون احترام قائل باشند برای فرد مقابل احترام قائل شدند.
اتیکت در سفرهای کاری و یا مهانی های شرکتی
افرادی که اتیکت کاری دارند در سفرهای کاری و یا مهمانی های شرکتی، از خودشون در نمیان و از خود بی خود نمیشند.
مثلاً چند سال پیش به یک مهمانی شرکتی دعوت شده بودم، یکی از همکارانم جلوی رییس و مدیران رده بالا انقدر مسخره بازی در آورد که همه از دستش شاکی بودند و بهش چپ چپ نگاه می کردند، یکی از مدیرانم که آلمانی بود بهم گفت: “ببین فلانی تو شرکت انقدر بی حال و حوصله است که دستش به کار نمیره اما حالا ببین چه انرژی داره و چی کار می کنه!!!”
صبور بودن در هنگام تنش با مشتریان و یا مدیران یکی از خصوصیات افراد حرفه ای و با اتیکت کاری
ممکنه در زمان کار مشکلاتی پیش بیاد، اما شخصی که دارای اتیکت و کلاس کاری است از کوره در نمیره، اگر یک مشتری ناراضی داریم صبورانه به حرف هاش گوش بدیم و مشکلش رو حل کنیم.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه فعالانه گوش دهیم
ممکنه که در حین کار، رییس از ما عصبانی بشه، در این شرایط هم بهتره که زود واکنش نشون ندیم و کمی صبور باشیم و از کوره در نریم.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: برخورد با مشکلات در محل کار
ادب در صحبت یکی از خصوصیت های افراد با اتیکت
افرادی که در صحبت هاشون ادب رو رعایت می کنند، در صحبت های افرادی که اتیکت دارند میشه به موارد زیر اشاره کرد.
پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: چگونه جذاب صحبت کنیم
-
این افراد در صحبت هاشون ادب رو رعایت می کنند.
-
شوخی های نا به جا انجام نمی دهند.
-
احترام طرف مقابل رو در هنگام صحبت کردن دارند.
-
مسائل قومی قبیله ای، مذهبی و نژاد پرستانه را در صحبت های خودشون بازگو نمی کنند.
اگر به نوشته ها و آموزش های این سایت علاقه مند هستید پیشنهاد می کنم در سایت ثبت نام نمایید تا از انتشار مطالب آن مطلع شوید.
و در آخر اگر سوالی برایتان پیش آمده یا جایی از مقاله نیاز به توضیح بیشتر دارد و یا اگر نظری درباره این نوشته دارید می توانید در پایین همین صفحه در قسمت نظرات، سوال خودتان را مطرح بفرمایید تا در سریع ترین زمانِ ممکن به آن پاسخ داده شود.
دانلود PDF مقاله “اتیکت چیست؟”
[member] [/member]
سلام استاد مصطفی
حالتون خوبه
میخواستم ازتون بابت مقاله های خوبی که می نویسید تشکر کنم. تلاشم رو می کنم که در محیط کارم و در اجتماع رعایتشون کنم
سرکار خانم معصومه بهرامی ارجمند
سلام و درود بر شما
سپاسگزارم از محبتتون.
براتون شادی و سلامتی آرزو می کنم. 🙂
سلام جناب مصطفی/حالتون خوبه/یک سوال دارم از خدمتتون
“اتیکت” مربوط به کدام زبان است؟
درود بر شما جناب آقای محسنی بزرگوار
اتیکت از زبان فرانسه می باشد.
شاد و پر انرژی باشید 🙂
[…] پیشنهاد می کنم نگاهی به این مقاله بیاندازید: اتیکت چیست […]
سلام. درود بر شما استاد عزیز.سهرابی، دانشجوی دانشگاه بوعلی هستم. بنده تا چند ماه پیش به جهت زمینه های فکری و فعالیت خود گستره ارتباطات قابل توجهی با آشنایان، به ویژه دانشجویان سال ها و رشته های مختلف داشتم؛ تا اینکه حدودا در طول یک ماه طی تغییر شدیدی که داشتم کیفیت تمام روابط دچار تغییر شد. خیلی از روابط کمرنگ و تعداد زیادی هم گوییم که قطع شد! در روابط دوستانه صمیمی، رابطه عاطفی و روابط خانوادگی نیز اختلال رو حس کردم؛ روابط فامیلی نیز در عین ارتباط مداوم سایر اعضای خانواده با آنها از قبل خیلی کم شده بوده است. من احساس فراموشیِ خود رو داشتم. نسبت ب قبل زودتر از کوره در میرفتم و فشار مسئولیت هایی رو ک حس میکردم ب خوبی انجام نداده ام رو روی خودم حس میکردم.در مورد کم دیده شدن حتی بیش از دیگران از خود شاکی بودم اما به هر حال در طول چن ماه اخیر تا بحال، یک دوست خوب دارم ک کماکان از دیدنش لذت زیادی میبرم و گذر زمان با ایشون، حس خوشایندی رو ب من میبخشه. اما در حال حاضر من از خودم چی میخوام؟ پاسخ اینه ک میخوام بدونم برای تنظیم حالت روحی و حوصله مند تر بودن در مسئولیت ها و خوش برخورد تر بودن و تمرکز بهتر برای بکارگیری ایده هام باید چه کارهای خاصی رو انجام بدم.
چه نکاتی رو در نظر بگیرم. جنابعالی چه مقاله هایی رو برای مطالعه ی بنده پیشنهاد میدید؟
درود بر شما دوست عزیز
به شما پیشنهاد میکنم کتاب آیین دوستیابی دیل کارنگی را مطالعه کنید.